Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Στόχος μας σε 5 χρόνια η Ελλάδα να είναι μια διαφορετική χώρα - Θετικές οι εκτιμήσεις για το β’ 6μηνο του 2016

Τσίπρας: Στόχος μας σε 5 χρόνια η Ελλάδα να είναι μια διαφορετική χώρα - Θετικές οι εκτιμήσεις για το β’ 6μηνο του 2016
«Η ευρωπαϊκή συνταγή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΕ», υποστήριξε ο έλληνας πρωθυπουργός
Αισιόδοξος για τις αναπτυξιακές και οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, σε μια ομιλία που, μεταξύ άλλων, δε δίστασε να αφήσει αιχμές για τους Ευρωπαίους και τους δανειστές της χώρας.
Ειδικότερα, «η ευρωπαϊκή συνταγή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΕ», υποστήριξε ο έλληνας πρωθυπουργός», ενώ προσέθεσε πως η εμπειρία της Ελλάδας θα μπορούσε να γίνει «εφιάλτης» για άλλες χώρες, εφόσον η Ε.Ε. συνεχίσει να πιστεύει στη λιτότητα.
Σημειώνεται πως ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε για το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «το Brexit θα προκαλούσε μεγάλη αναταραχή στην Ευρώπη».
Ο ίδιος χαρακτήρισε κρίσιμο  το δημοψήφισμα διότι, όπως ανέφερε, όλοι γνωρίζουμε ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα, που όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αντεύχονται, θα επιφέρει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξει στην Ε.Ε. ένας διάλογος που θα αφορά τις αιτίες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, τις αιτίες για την αναζωπύρωση των εθνικών στρατηγικών και του απομονωτισμού, αλλά και τις αιτίες για την έξαρση των εθνικισμών και των εθνικών διενέξεων.
Όπως τόνισε, «οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ανεξάρτητα από την τοποθέτηση μας οφείλουμε να ανοίξουμε διάλογο για τις τις αιτίες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης.
Μόνο αν συμφωνήσουμε ότι βρισκόμαστε σε πολιτική κρίση και συζητήσουμε με νηφαλιότητα για τις αιτίες θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε μπροστά.
Η κύρια αιτία για την πολιτική κρίση είναι η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και η στρατηγική για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που κυριάρχησε.
Διαρθρωτικές ανισότητες παγιώνουν τις εισοδηματικές, τον δυϊσμό ανάμεσα σε Βορρά–Νότο και τελικά τις θεσμικές ανισότητες όταν προκύψει κρίση.
Χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική στο πνεύμα της κοινής αγροτικής πολιτικής, η οποία πέτυχε εν πολλοίς τους στόχους της.
Οι 4 μεγάλες βιομηνικές χώρες λαμβάνουν το 45% των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ η Ελλάδα το 2,3% παρότι έχει το 5% των ανέργων της ΕΕ».
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι πιο ανταγωνιστικές χώρες έχουν υψηλό εργασιακό κόστος και υγιή αγορά εργασίας, αλλά και ότι η έλλειψη επενδύσεων οδήγησε σε πτώση της ανταγωνιστικότητας, κατηγορώντας ότι η Ευρώπη έχει έναν ανεπαρκή βιομηχανικό σχεδιασμό.
«Οφείλουμε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να επωφεληθούμε από το επενδυτικό πρόγραμμα Juncker», υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός.
Πιο συγκεκριμένα, όπως επισήμανε, «το πρόγραμμα, που έγινε γνωστό με το όνομα του προέδρου της Κομισιόν, (EFSI) αποτελεί θετική κίνηση στην κατεύθυνση αναζωογόνησης των επενδύσεων» και «θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές του στο έπακρον ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μεγάλες και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις»
Σημείωσε, δε, πως πρόσφατα εγκρίθηκαν 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να ενταχτούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, η αύξηση της απασχόλησης δεν θα μειωθεί με το ρυθμό που επιθυμούμε, ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως προϋπόθεση είναι η αύξηση των εγχώριων επενδύσεων.
«Οι εγχώριες δυνάμεις που πιστεύουν στις προοπτικές της οικονομίας και την δυναμική των επιχειρήσεων τους να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους», είπε.
«Η Ελλάδα του 2021 πρέπει να είναι μια διαφορετική χώρα», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, κάνοντας αναφορά στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη 5ετία και τονίζοντας ότι οι εκτιμήσεις για το β’ εξάμηνο του 2016 είναι θετικές και η χώρα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Αναλυτικότερα, όπως είπε, «θέλουμε μια χώρα με ισχυρή και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, με Δημοκρατία.
Στοχεύουμε σε ένα κράτος φιλικό στις επενδύσεις στο οποίο όμως τηρούνται οι κανόνες.
Οι προβλέψεις για το β' εξάμηνο είναι θετικές, είναι καλό το momentum, μπορούμε να μπούμε στην ανάπτυξη», προσθέτοντας πως «οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να ενταχθεί στα προγράμματα φθηνού δανεισμού της ΕΚΤ».
Επιπλέον, τόνισε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τη δημοσιονομική εξισορρόπηση, με πλεονάσματα, ενώ εξήρε τη στάση του ΣΕΒ στο ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως «ο ΣΕΒ βοήθησε στην επίτευξη ενος σημαντικού στόχου, του να μην μειωθούν εκ νέου οι συντάξεις».
«Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση με τον ΣΕΒ ανά πάσα στιγμή, δεχόμαστε προτάσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, υπογραμμίζοντας πως «η πρωταρχική συμφωνία για το χρέος δημιουργεί θετικές προσδοκίες στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την προοπτική της χώρας».
«Από την πλευρά μας κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας», προσέθεσε, ωστόσο παραδέχτηκε πως «η ανεργία βρίσκεται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, παρά τα σημάδια βελτίωσης που δείχνουν τα στοιχεία.
Η αγορά εργασίας είναι κατακερματισμένη.
Η αγορά εργασίας δεν χαρακτηρίζεται από την υπερβολική ρύθμιση, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, αλλά βρίσκεται μακριά από τα ευρωπαϊκά κεκτημένα.
Η νεοφιλελεύθερης προσέγγισης εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στη μείωση του εργατικού κόστους και στην απορρύθμιση είναι αντιπαραγωγική.
Οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντανακλώνται στην μεγάλη παράδοση των εργασιακών κεκτημένων και στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων».
Τέλος, ο πρωθυπουργός απεύθυνε κάλεσμα στους κοινωνικούς φορείς να συμμετάσχουν σε έναν γόνιμο διάλογο για την βελτίωση και αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων.
«Για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μετάβαση σε ένα μοντέλο που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό των παραγωγικών φορέων», όπως είπε, ενώ κατέληξε πως «αν το καταφέρουμε, οι εταίροι μας δε θα μπορούν παρά να σεβαστούν το πεδίο σύγκλισής και συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων».

www.bankingnews.gr 

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης