Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς (ΥΠΕΞ): Η ΠΓΔΜ έχει έλλειψη δημοκρατικής κουλτούρας διαλόγου και συμβιβασμού

Κοτζιάς (ΥΠΕΞ): Η ΠΓΔΜ έχει έλλειψη δημοκρατικής κουλτούρας διαλόγου και συμβιβασμού
«Έχουμε το γέννημα ενός νέου κύματος εθνικισμού στα Δ. Βαλκάνια, το οποίο πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εξαιρετικής προσοχής από την πλευρά ολόκληρης της Ε.Ε.»
«Το κεντρικό πρόβλημα της ΠΓΔΜ είναι ότι έχει έλλειψη δημοκρατικής κουλτούρας διαλόγου και συμβιβασμού».
Αυτό τόνισε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
Παράλληλα, ο έλληνας υπουργός εκτίμησε ότι «αυτό οφείλεται στη στάση ορισμένων "φίλων" της χώρας που την "εκπαίδευσαν" έτσι ώστε να μην είναι σε θέση η ηγεσία της να κάνει και εσωτερικούς συμβιβασμούς και εσωτερικές δημοκρατικές πρακτικές».
Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς επικαλέστηκε το παράδειγμα της Τουρκίας, προκειμένου να απαντήσει στις αναφορές που υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στην ΠΓΔΜ θα ήταν σήμερα σταθερή, εάν η Ελλάδα δεν είχε θέσει βέτο εξαιτίας του ονοματολογικού.
«Οι εξελίξεις της Ε.Ε. με την Τουρκία δείχνουν πόσο βαθειά λανθασμένη είναι αυτή η άποψη», είπε.
Και εξήγησε: «Από τις εμπειρίες που είχαμε με την Τουρκία από το 1997 μέχρι το 1999 που έγινε άρση του βέτο μας για το Κυπριακό, αποδείχθηκε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να έχει ανοιχτά ζητήματα στην πορεία της για την Ε.Ε.».
«Επειδή αυτή η ηγεσία στη γειτονική χώρα δεν έμαθε να κάνει συμβιβασμούς, τα κύρια ζητήματα που έχουμε να κάνουμε σήμερα είναι: πρώτον να βοηθήσουμε σε μία κουλτούρα συμβιβασμών και δεύτερον να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της δημοκρατίας, ιδιαίτερα με το να συμβάλουμε ώστε να υπάρχουν κανονικοί εκλογικοί κατάλογοι και δημοκρατική λειτουργία των ΜΜΕ», σχολίασε.
Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε επίσης ότι «θα πρέπει να μιλάμε λιγότερο δημόσια όσον αφορά την πολιτική που ακολουθείται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και να βοηθούμε περισσότερο» και επανέλαβε στο Συμβούλιο ότι «η δημιουργία αυτού του κράτους είναι ένα γεγονός που πρέπει να το αντικρίζει θετικά κανείς, αλλά το όνομα που έχει και ο αλυτρωτισμός ο οποίος υποκρύπτεται είναι αρνητικός».
Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε επίσης στο Συμβούλιο και για θέματα καλής γειτνίασης με όλες τις χώρες στα Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε το γέννημα ενός νέου κύματος εθνικισμού στα Δ. Βαλκάνια, το οποίο πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εξαιρετικής προσοχής από την πλευρά ολόκληρης της Ε.Ε.».
Ο υπουργός Εξωτερικών είχε τετ α τετ στο περιθώριο της Συνόδου με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη τον οποίο ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε προ δύο ημερών με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Ban Ki Moon, και τις θέσεις που παρουσίασε για λύση του προβλήματος ασφάλειας και εγγυήσεων στο Κυπριακό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης