Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΔΗΜΑΡ: Απαραίτητη η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής

ΔΗΜΑΡ: Απαραίτητη η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής
Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τον εκλογικό νόμο
"Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, είναι απαραίτητη με σκοπό την πιστότερη δυνατή αποτύπωση της βούλησης των πολιτών", αναφέρει σε ανακοίνωσή της,  «ιδιαίτερα τώρα που είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η ενθάρρυνση της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων που είναι ένα εμφανές πια κοινωνικό αίτημα».
Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, «είναι φανερό ότι η κοινωνία έχει αποφασίσει ότι θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας καθώς από τις εκλογές του 2009 και μετά δεν έχει βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση ούτε καν με το απαράδεκτο μπόνους των 50 εδρών».
Τονίζει δε, πως «η χώρα έχει ανάγκη από ένα εκλογικό σύστημα απαλλαγμένο από στρεβλώσεις και στατιστικές αλχημείες που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την άμεση κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών».
Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, «ζητήσαμε μάλιστα από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει άμεσα αλλαγές που δεν έχουν καμία σχέση με τα μνημόνια και αποτελούν πάγιες θέσεις του ευρύτερου χώρου της αριστεράς, όπως είναι η απλή αναλογική.
Για 17 περίπου μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχει πράξει.
Δεν το έπραξε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου και οδηγηθήκαμε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο με το εκλογικό σύστημα του απαράδεκτου μπόνους των 50 εδρών με στόχο όπως φάνηκε να διατηρηθούν στην εξουσία με το ίδιο ακριβώς σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς ο μόνος τρόπος που το διασφάλιζε αυτό ήταν οι 50 επιπρόσθετες έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αφού συνειδητοποίησε ότι τα εκλογικά ποσοστά του καταβαραθρώνονται οριστικά και δεν υπάρχουν περιθώρια νέας εκλογικής νίκης λόγω των αδιέξοδων πολιτικών του, φαίνεται να φέρνει στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος».
Κατά την ΔΗΜΑΡ, «είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας κινείται και αποφασίζει στην βάση μόνο των εκάστοτε μικροκομματικών σκοπιμοτήτων του.
Η αξιοπιστία όμως του πολιτικού συστήματος απαιτεί να μην λες άλλα χθες, άλλα σήμερα και άλλα αύριο.
Για αυτό εμείς σταθερά και διαχρονικά έχουμε την θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής.
Η «καθιέρωση της απλής αναλογικής» είναι και 1 από τις 50 θέσεις της νέας προοδευτικής πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που παρουσιάστηκε δημόσια μόλις πριν λίγες ημέρες».
«Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε την τελική ολοκληρωμένη πρόταση της κυβέρνησης για να τοποθετηθούμε επί αυτής υπεύθυνα όπως πράττουμε σε όλες τις περιπτώσεις», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης