Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαξίμου: Στο κενό η ρητορική για εκλογές - Αισιοδοξία για βελτίωση του κλίματος - Συστάσεις Τσίπρα για τα αυτογκόλ

Μαξίμου: Στο κενό η ρητορική για εκλογές - Αισιοδοξία για βελτίωση του κλίματος - Συστάσεις Τσίπρα για τα αυτογκόλ
Όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου μόλις ένας στους τρείς πολίτες υιοθετεί τη ρητορική της Ν.Δ. για προσφυγή στις κάλπες
«Η αλλαγή κλίματος, η επιστροφή στην κανονικότητα και η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην αγορά μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης αποτυπώνονται ξεκάθαρα στην δημοσκόπηση» είναι το σχόλιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού που εξέφραζε την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού το κυβερνών κόμμα θα έχει περάσει και πάλι πρώτο στις μετρήσεις κοινής γνώμης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το κλείσιμο της ψαλίδας και τις μόλις τρεισήμισι ποσοστιαίες μονάδες διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. που έρχεται πρώτη στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 20,8% έναντι του κυβερνώντος κόμματος που ακολουθεί με 17,3%.
Αλλώστε όπως λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού η κυβέρνηση μόλις βγήκε από τη διαδικασία μιας πολύμηνης διαπραγμάτευσης στην οποία «αν και κρατήθηκαν στο ακέραιο οι βασικές κόκκινές γραμμές δεν παύει να συνοδεύτηκε επίπονα μέτρα».      
Ξεσκονίζοντας τα ευρήματα και τα στοιχεία της δημοσκόπησης στο μέγαρο Μαξίμου στέκονται πολύ και σε ένα ακόμα στοιχείο.
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες καθώς το 52,6% των ερωτηθέντων απαντά πως πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση για να ολοκληρώσει το έργο της σε αντίθεση με το 35,5% που τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών.
Όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου μόλις ένας στους τρείς πολίτες υιοθετεί τη ρητορική της Ν.Δ. για προσφυγή στις κάλπες ενώ εκτιμούν πως μόλις ένα μικρό ποσοστό από το 35,5% που ζητά να στηθούν κάλπες άμεσα είναι ψηφοφόροι της Ν.Δ..
Γι αυτό άλλωστε και με διαρροές χθες το μεσημέρι η κυβέρνηση έστελνε το μήνυμα ότι «συνιστά ήττα για την τακτική της ΝΔ και το κίνημα «Παραιτηθείτε» ότι οι πολίτες δεν θέλουν πρόωρες εκλογές» και πως «η προσπάθεια της ηγεσίας της ΝΔ να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, με καμπάνιες τύπου «φύγετε», «παραιτηθείτε» κλπ, έχει αποτύχει ολοκληρωτικά από πολιτικής άποψης και κινείται στα όρια της γραφικότητας».
Αλλά και η μόλις μία ποσοστιαία μονάδα διαφορά που προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός προκαλεί χαμόγελα ικανοποίησης στο Μέγαρο Μαξίμου τουλάχιστο για την ώρα.
Στην κυβέρνηση βλέπουν ότι και η πρωτοβουλία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος χαίρει της αποδοχής της πλειοψηφίας των πολιτών ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό που  τάσσεται  υπέρ ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος.

"Καμπανάκι" σε υπουργούς και βουλευτές να προσέχουν τις δηλώσεις τους

Πάντως, ενώ στην κυβέρνηση τα χαμόγελα είναι εμφανή για τα δημοσκοπικά αποτελέσματα δεν συμβαίνει το ίδιο και για τις δηλώσεις υπουργών, στελεχών και βουλευτών που «θολώνουν» έως και «χαλούν» την καλή εικόνα.
Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι εντός της εβδομάδας θα ληφθούν πρωτοβουλίες από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού ώστε να ειδοποιηθούν όλα τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές να είναι προσεκτικότεροι στις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις τους.  
Επιπλέον μία ακόμα ανησυχία του Μεγάρου Μαξίμου εστιάζεται στις αποδοκιμασίες και τους προπηλακισμούς που σημειώνονται σε βάρος κυβερνητικών στελεχών που πραγματοποιούν ανοικτές ομιλίες και συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της πανελλαδικής θερινής εξόρμησης που ζήτησε ο πρωθυπουργός για να επικοινωνηθεί το θετικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για στοχευμένες ενέργειες υποκινούμενες από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους και εκτιμούν ότι με την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και τη σταδιακή βελτίωση των δεικτών και της καθημερινότητας θα περιοριστούν τα φαινόμενα. 
Ωστόσο προϋπόθεση όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές είναι να τρέξουν μέσα στο επόμενο δίμηνο πολλές από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και ειδικά όσες έχουν κοινωνικό πρόσημο και αφορούν την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και την ανακούφιση εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από την πολυετή εφαρμογή των μνημονίων.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης