Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φωτίου: Η λογική μας δεν είναι της φτώχειας και της κακομοιριάς, αλλά μιας άλλης κοινωνίας

Φωτίου: Η λογική μας δεν είναι της φτώχειας και της κακομοιριάς, αλλά μιας άλλης κοινωνίας
Τι ανέφερε από την Αλεξανδρούπολη η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου
«Η λογική μας δεν είναι η λογική της φτώχειας και της κακομοιριάς, είναι μιας άλλης κοινωνίας, που ενεργοποιείται που βάζει άλλες αρχές, που προχωράει», ανέφερε από την Αλεξανδρούπολη η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου.
Η κ. Φωτίου  απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε πως «έχουμε μια πολυδιάστατη πολιτική στην κοινωνική προστασία η οποία πολιτική δεν είναι ιδρυματοποίηση αλλά αποϊδρυματοποίηση.
Έχει τα σπέρματα μιας ισονομίας, μιας πολιτείας που σέβεται τους ευάλωτους πολίτες της, όποια εποχή κι αν είναι, ευημερίας ή όχι.
Δεν τους έχει ούτε για πολίτες δεύτερης κατηγορίας αλλά ούτε και για πελάτες του κράτους και των σχέσεων των πολιτικών…
Η ανάπτυξη θα έρθει και θα έρθει με κοινωνικό πρόσωπο, γιατί είμαστε η μόνη κυβέρνηση που έκανε ένα ανώτατο υπουργικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής, για πρώτη φορά στη χώρα».
Η αναπληρώτρια υπουργός μίλησε για ανυπαρξία κοινωνικής προστασίας, επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη δημιουργία ενός συστήματος πρόνοιας «ιδρυματικό και επιδοματικό», ενώ επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αλλάξει αυτό το τοπίο «με όρους εργασίας και κοινωνικής ένταξης και όχι με όρους φιλοδωρήματος ή πελατειακών σχέσεων».
Ακόμη, περιέγραψε το νέο ρόλο που επιφυλάσσει στα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας ο νέος νόμος-πλαίσιο, ενώ σημείωσε  ότι «το παράλληλο πρόγραμμα είναι ο νέος νόμος - πλαίσιο που θα ρυθμίσει με σχέσεις δημοκρατίας και ισονομίας έξι ευάλωτες κατηγορίες (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, άστεγοι, Ρομά, άποροι) πάνω στις οποίες είχε δομηθεί όλο το κράτος πρόνοιας ιδρυματικά και πελατειακά».
Μάλιστα, οι έξι κατηγορίες που θα διατρέχονται από κοινές λογικές σε τρία επίπεδα, το πρωτοβάθμιο σύστημα που θα αφορά το σύνολο των ανοιχτών δομών και τα επιδόματα, το δευτεροβάθμιο σύστημα φροντίδας, αλλά και το τριτοβάθμιο επίπεδο που είναι η αποϊδρυματοποίηση, η επιτάχυνση με σοβαρά βήματα στον τομέα της υιοθεσίας και της αναδοχής.
Μεταξύ άλλων η κ. Φωτίου ανέφερε ότι η διασφάλιση της ισονομίας και της δικαιοσύνης στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας θα επιτευχθεί μέσω των κέντρων κοινότητας που θα ιδρυθούν στους δήμους, με τη λειτουργία των οποίων «τελειώνουν οι πελατειακές σχέσεις καθώς δεν χρειάζεται ο ανάπηρος, ο ηλικιωμένος, ο άπορος να πηγαίνει στον βουλευτή, τον δήμαρχο κ.ά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης