Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης: Ο κόφτης χρέους δεν θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος – Στη γραμμή Σαμαρά – Βενιζέλου ο Τσίπρας

Βαρουφάκης: Ο κόφτης χρέους δεν θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος – Στη γραμμή Σαμαρά – Βενιζέλου ο Τσίπρας
Μόνο η άμεση παύση της επιταχυνόμενης λιτότητας σε συνδυασμό με πραγματική αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να δώσει ανάσες τονίζει ο Γ. Βαρουφάκης
Την θέση ότι ο κόφτης χρέους δεν θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος διατύπωσε με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι με τα όσα λέει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «ακουσίως, βέβαια, γίνεται αρωγός των επιχειρημάτων των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου».
Στο άρθρο του ο κ.Βαρουφάκης αναλύει τα αποτελέσματα που θα έχει ο «κόφτης χρέους» και παρουσιάζει αντεπιχειρήματα στα όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναρωτιέται γιατί ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη γραμμή Σαμαρά - Βενιζέλου.
«Όμως για την περίοδο 2015 - 2030, αν ο "κόφτης" του 15% αποτελεί όντως λυτρωτική "λύση", που καθιστά το χρέος βιώσιμο (κάτι που δεν ισχύει), τότε τα εύσημα τα αξίζουν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, οι οποίοι [...] "διασφάλισαν" πως την περίοδο 2015 - 2030 οι ετήσιες αποπληρωμές κατά μέσο όρο δεν θα ξεπερνούν το 11% του ΑΕΠ» αναφέρει ο κ.Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι ούτε οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δικαιούνται να διατυμπανίζουν πως οι χαμηλές πληρωμές που είχαν φέρει με το Μνημόνιο 2 καθιστά το χρέος βιώσιμο.
Αφού εξηγεί ότι λύση για το χρέος δεν αποτελεί ούτε καν ο συνυπολογισμός στις ετήσιες αποπληρωμές της μετακύλισης των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, που ίσως ευελπιστεί ότι θα επιτύχει η κυβέρνηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «μόνο η άμεση παύση της επιταχυνόμενης λιτότητας (δηλαδή μείωση μείωση του μεσοπρόθεσμου στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% κάτω του 1,5%), σε συνδυασμό με πραγματική αναδιάρθρωση χρέους, μπορεί να δώσει ανάσες στη χώρα ανατρέποντας τη σκοτοδίνη χρέους - ύφεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης