Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συγκρατημένα αισιόδοξος για λύση στις 24/5 για το χρέος ο Τσακαλώτος - Παραδέχτηκε ότι δεν είναι δίκαια όλα τα μέτρα

Συγκρατημένα αισιόδοξος για λύση στις 24/5  για το χρέος ο Τσακαλώτος - Παραδέχτηκε ότι δεν είναι δίκαια όλα τα μέτρα
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, παραδέχτηκε ότι δεν είναι δίκαια όλα τα μέτρα
Συγκρατημένα αισιόδοξος για τη λύση στο ζήτημα του χρέους που θα δοθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεν είναι δίκαια όλα τα μέτρα, αλλά και ότι «ο κόφτης δεν είναι δικής μας έμπνευσης και δεν τον ζητήσαμε».
Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ανέφερε μεταξύ άλλων «δεν θέλω να προβλέψω ποια θα είναι η λύση που θα δοθεί στις 24 Μαΐου αν και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος».
Τόνισε δε, ότι «αν πάρουμε κάτι για το χρέος θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία της ελληνικής οικονομίας», ενώ «θα δοθεί ένα θετικό σήμα στις αγορές».
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ακούσαμε για τη 'δήθεν διαπραγμάτευση'.
Στο Τόκιο, στη σύνοδο των G7, όλοι μιλάγανε για το ελληνικό χρέος ότι πρέπει να δοθεί λύση.
Ο κ. Βενιζέλος λέει ότι είναι βιώσιμο το χρέος.
Εγώ δεν θέλω να πω ποια θα είναι η λύση στο Eurogroup στις 24 Μαΐου.
Θα τη δούμε και θα την αξιολογήσουμε όλοι μαζί.
Θα δούμε πόση ικανοποιητική είναι.
Δεν θα σας πω τι θα γίνει, αν και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος".
Περαιτέρω, παραδέχτηκε ότι δεν είναι όλα τα μέτρα δίκαια, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι έχει «πλήρη κατανόηση για αυτούς που λένε ότι επιβάλλονται νέοι φόροι στους φτωχούς».
Όπως σημείωσε, "μερικά μέτρα είναι δίκαια, μερικά είναι πιο ταξικά".
Μάλιστα, δίνοντας απάντηση στις κατηγορίες στελεχών της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση εναντιώθηκε στο ΔΝΤ αν και αυτό στηρίζει στο ζήτημα του χρέους, είπε ότι το Ταμείο ήθελε ο ΦΠΑ στο νερό και το ρεύμα να πάει στο 23% και το αφορολόγητο όριο στα 6.000 ευρώ.
Όπως είπε, «στελέχη της ΝΔ είπαν ότι μας ευνοεί το Ταμείο.
Θα ήταν καλύτερο η ενέργεια και το νερό να πάνε στο 23%;
Ότι έπρεπε να μην αυξήσουμε τους πιο πάνω συντελεστές και να γίνει αναδιανομή του εισοδήματος;».
Σημείωσε δε, ότι λήφθηκαν μικρά μέτρα αντί να αυξήσουμε από το 13% στο 23% ρεύμα και νερό.
Όπως είπε, "αυτό που κάναμε είναι αντί να αυξήσουμε τον ΦΠΑ από το 13% στο 23%, να κάνουμε πολλά μικρά μέτρα, που σωρευτικά κοστίζουν.
Δεν λέμε ότι όλα είναι δίκαια".
Κάνοντας αναφορά στον κόφτη, αφού τόνισε ότι «δεν είναι δική μας έμπνευσης», διερωτήθηκε «θέλατε αντί 5,4 δισ. μέτρα να φέρουμε 9 δισ. μέτρα;».
Όπως είπε, ο κόφτης ήρθε επειδή οι θεσμοί διαφωνούν μεταξύ τους για το εάν φτάσει σε πλεόνασμα 3,5% και «βάλαμε δικλίδες.
Βάλαμε σε αυτήν τη διάταξη ότι στον επόμενο προϋπολογισμό μπορούμε να κάνουμε καλύτερο σχεδιασμό των μέτρων για να αποφύγουμε τον 'κόφτη'».
Επιπλέον, κάνοντας αναφορά στο νέο υπερταμείο, αφού ανέφερε ότι δυσκολεύεται να καταλάβει γιατί έξυπνοι αντίπαλοι δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά ΤΑΙΠΕΔ με το υπερταμείο, σημείωσε πως στο υπερταμείο δεν συμπεριλαμβάνονται όλα τα δημόσια στοιχεία, «δεν ξεπουλάμε τη χώρα.
Θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα στοιχεία υπέρ του ελληνικού λαού».
«Θέλουμε να δεσμεύσουμε τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, σε μια αλλαγή σελίδας, και αυτό περνάει μέσω του νέου υπερταμείου», είπε χαρακτηριστικά.
Κατά τον ίδιο, το Δ.Σ του υπερταμείου Ταμείου υποχρεούται να δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στη Βουλή,  να παρουσιάζει το σχέδιό του και να εγκρίνεται από το υπουργείο Οικονομικών.
Τέλος, αναφέρεται ότι ο κ. Τσακαλώτος κατέθεσε τροποποίηση για το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ενώ προανήγγειλε ότι τον Ιούνιο θα έρθουν νομοσχέδια για πλαστικό χρήμα, οικειοθελή συμμόρφωση και πάταξη λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, αλλά και νόμος για τις επενδύσεις.

Τι είπε ο Τσακαλώτος για Σαμαρά και Μητσοτάκη

"Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να ρίξει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη", ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής.
Αφορμή για τη φράση του αυτή αποτέλεσαν οι πληροφορίες περί τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρώην πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Ν.Δ., με αντικείμενο τη στάση της Ν.Δ. στο πολυνομοσχέδιο.
"Ο κ. Μητσοτάκης σκεφτόταν να ψηφίσει το Ταμείο.
Είναι κρίμα ο κ. Σαμαράς να του αλλάζει αυτή την προοπτική», σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι"πριν από 23 χρόνια ένας μελλοντικός πρωθυπουργός έριξε ένα πρωθυπουργό.
23 χρόνια μετά νομίζω ότι θέλει να ρίξει έναν άλλο Μητσοτάκη, αλλά πριν γίνει πρωθυπουργός".

Η απάντηση Τσακαλώτου στον Δένδια

Απάντηση στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ, Ν.Δένδια, ο οποίος ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών "για το χρέος μας προετοίμασε να μην περιμένουμε και πολλά, ενώ για τους φόρους ήταν απολογητικός", ενώ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου  για το Ταμείο,έδωσε ο Ευ. Τσακαλωτος.
«Μαζί ψηφίσαμε τη συμφωνία και η συμφωνία λέει μέτρα 1% του ΑΕΠ που πρέπει να πάρουμε το 2016 για εφαρμογή το 2016, 2017 και 2018.
Τι θα κάνατε εσείς;» διερωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος.
Μάλιστα, αναφερόμενος στην δήλωση του κ. Δένδια δήλωσε «θυμόμαστε το βράδυ της 12ης προς 13ης Ιουλίου που διαπραγματευτήκαμε ώστε το ταμείο να μην είναι μόνο στο Λουξεμβούργο, να μην είναι μόνο για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά να είναι και για επενδύσεις και όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έλεγαν «συμφωνήστε και ελάτε πίσω.
Τι εννοούσατε;
Έπρεπε να κάνουμε αυτή τη διαπραγμάτευση;
Ή έπρεπε να έρθουμε πίσω με συμφωνία ό,τι να' ναι;», κατέληξε ο υπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης