Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σαββάκης (ΣΒΒΕ): Απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις με μετρήσιμο αναπτυξιακό αποτέλεσμα

Σαββάκης (ΣΒΒΕ): Απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις με μετρήσιμο αναπτυξιακό αποτέλεσμα
Το πολυπόθητο επενδυτικό σοκ που αποτελεί «σανίδα σωτηρίας» δεν θα συμβεί αν ως κράτος δεν αποκτήσουμε αξιοπιστία έναντι των επενδυτών - Πρέπει η βιομηχανία να τεθεί στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας
«Η φωνή της Τράπεζας της Ελλάδος διαχρονικά αποτελούσε «φωνή της λογικής» και του ρεαλισμού στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας.
Ήταν, και παραμένει, το σημείο αναφοράς για καίριες επισημάνσεις στην οικονομική πολιτική της Ελλάδας που έχουν βαρύνουσα σημασία για το μέλλον της», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης σε εκδήλωση του ΣΒΒΕ, με κεντρικό ομιλητή τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
Συνεχίζοντας, ο κ. Σαββάκης σημείωσε ότι «πιστεύω αν όλοι μας, και κυρίως οι κυβερνήσεις των προηγουμένων ετών, είχαν ακούσει και υιοθετήσει όσα η Τράπεζα της Ελλάδος μας επεσήμανε διαρκώς, τότε δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο που φτάσαμε σήμερα».
Στη συνέχεια της ομιλία του, ο κ. Σαββάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Οι διοικητικές ανεπάρκειες και η αδυναμία μείωσης του κόστους λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, σε συνδυασμό με την φορολογική αφαίμαξη, τη μνημειώδη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και τα γραφειοκρατικά προσκόμματα που συναντούν στην καθημερινή τους λειτουργία οι επιχειρήσεις, πρέπει κατά τον ΣΒΒΕ άμεσα να μετριασθούν.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνον με τολμηρές κυβερνητικές αποφάσεις και προσήλωση σε μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν σε μετρήσιμο αναπτυξιακό αποτέλεσμα.
Το πολυπόθητο επενδυτικό σοκ διαρκείας που αποτελεί «σανίδα σωτηρίας» για τη χώρα, δεν θα συμβεί ποτέ, αν ως κράτος δεν αποκτήσουμε αξιοπιστία έναντι των εγχώριων, αλλά, κυρίως, των διεθνών επενδυτών.
Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η εξασφάλιση της συνέχειας στο κράτος, ανεξάρτητα από το κυβερνών κόμμα, πολλώ δε μάλλον από τα πρόσωπα που στελεχώνουν το εκάστοτε κυβερνητικό σχήμα.
Επειδή έχει καταστεί προφανές την εποχή της κρίσης ότι χωρίς ισχυρή βιομηχανική βάση, η οικονομία της χώρας δεν μπορεί να επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, για τον ΣΒΒΕ θα πρέπει η βιομηχανία να τεθεί στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας, χωρίς προκαταλήψεις και μακριά από ξεπερασμένες ιδεοληψίες του παρελθόντος.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι στην παρούσα δύσκολη χρονική συγκυρία, τρία είναι τα βασικά προβλήματα της οικονομίας, που, βεβαίως, επηρεάζουν ευθέως την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων:
1. Η αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα η ρευστότητα των επιχειρήσεων να είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
2. Η γραφειοκρατία που σχετίζεται με την επιχειρηματικότητα, η οποία κι αυτή χρήζει μεταρρύθμισης και κωδικοποίησης, όπως σταθερά υποστηρίζει ο ΣΒΒΕ την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία.
Αντιφατικότητα νόμων, αλληλοεπικαλύψεις, και, το χειρότερο, διαφορετικές ερμηνείες του ίδιου ζητήματος από διαφορετικές υπηρεσίες σε διαφορετικές γεωγραφικές περιφέρειες.
Αν μάλιστα στη γραφειοκρατία προσθέσουμε και τη χρονοβόρα απονομή δικαιοσύνης για ζητήματα της επιχειρηματικότητας, τότε δεν είναι ν’ απορεί κανείς για την παραδειγματική στασιμότητα στο πεδίο της υλοποίησης επενδύσεων, και,
3. Το διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό περιβάλλον, το οποίο παραμένει, μάλλον μακράν των υπολοίπων εμποδίων στην εγχώρια επιχειρηματικότητα, το κυριότερο.
Κι αυτό γιατί μιλάμε διαρκώς για νέους φόρους, για έκτακτους φόρους, για έκτακτους φόρους που όμως γίνονται μόνιμοι, για έκτακτες εισφορές, και να μην μιλήσουμε για μη ανταποδοτικότητα πλήθους ισχυόντων φόρων και τελών.
Συνεπώς οι κυβερνητικές πολιτικές που θα στοχεύουν και τελικά θα επιλύουν τα προαναφερθέντα ζητήματα, πράγματι αποτελούν κεντρικό ζητούμενο για την επιχειρηματική κοινότητα.
Αυτά είναι τα «μεγα-θέματα» που πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν, αυτά βλάπτουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, αυτά είναι εκείνα που αποτρέπουν τελικά κάθε σκέψη για επενδύσεις στη χώρα μας.

Για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) αποτελεί επιτακτική ανάγκη να συζητήσουμε και να εξετάσουμε τρία μεγάλα ζητήματα, για την έξοδο της χώρα μας από την κρίση:
1. Το θέμα της υλοποίησης επενδύσεων.
2. Το θέμα της βιομηχανικής πολιτικής.
Ο ΣΒΒΕ, εισφέροντας θετικά στο δημόσιο διάλογο, πρότεινε εδώ και καιρό τη δημιουργία ενός «Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας», που θα λειτουργεί σαν ανώτερο γνωμοδοτικό όργανο για την προσαρμογή των εθνικών πολιτικών στήριξης της βιομηχανίας, κατά το πρότυπο άλλων χωρών.
3. Το συνολικότερο ζήτημα της ανάπτυξης.
* Χρειαζόμαστε επειγόντως μείωση της φορολογίας και απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Και βέβαια σταθερό και διάφανο φορολογικό σύστημα που δεν θα είναι ευθέως εξαρτώμενο από τη διάθεση ιδιαίτερης ερμηνείας των πολλών εγκυκλίων, πολυγραφημένων αποφάσεων, κλπ., από τον κάθε κρατικό υπάλληλο.
* Επιτέλους, το ζήτημα της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής πρέπει να περιοριστεί δραματικά.
Δεν είναι δυνατόν οι υγιείς επιχειρήσεις να πληρώνουν διαρκώς το μάρμαρο, ενώ είναι οι συνεπείς του συστήματος.
Δεν είναι δυνατόν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους να αδυνατούν να συλλέξουν το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και από τη συγκεκριμένη αποτυχία να προκύπτουν νέοι φόροι, κ.ο.κ.
Αυτός ο φαύλος κύκλος επιτέλους πρέπει να σταματήσει.
* Αποτελεί επείγουσα ανάγκη να εξορθολογισθούν τα τιμολόγια της ενέργειας για να μειωθεί επιτέλους το κόστος ενέργειας για τη βιομηχανία.
* Πρέπει επιτέλους να λυθεί το μείζον ζήτημα της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, και ειδικά των μεταποιητικών επιχειρήσεων.
* Η περιβόητη και πολυσυζητημένη σύνδεση της έρευνας με τη βιομηχανία, για την παραγωγή καινοτομίας πρέπει να γίνει πράξη.
Τα δυο μέρη πρέπει να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι δημιουργώντας κοινά συμφέροντα που θα δημιουργήσουν πλούτο.
Και ας πάψει να είναι θέμα ταμπού το θέμα της απευθείας χρηματοδότησης ερευνητικών έργων από τη βιομηχανία.

Τέλος, απευθυνόμενος ειδικά στον κ. Στουρνάρα, ο κ. Σαββάκης τόνισε τα εξής:
Πιστεύω μας είναι ότι δίχως την έμπρακτη συνεργασία όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, η χώρα πολύ δύσκολα θα εξέλθει από την κρίση.
Ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι κομβικός σ’ αυτή την προσπάθεια, κι ο δικός σας προσωπικά ακόμη κρισιμότερος, ειδικά μετά τη θητεία σας στο Υπουργείο Οικονομικών.
Για μας η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να επικεντρωθεί στην κατά προτεραιότητα ανάδειξη της βιομηχανίας σε πυλώνα ανάπτυξης.
Μόνον έτσι θα παράξουμε και θα εξάγουμε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και τελικά μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να «εισάγουμε» ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης