Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητρόπουλος: Διαρκές μνημόνιο ο κόφτης – Είναι ο μεγάλος αδερφός των δανειστών

Μητρόπουλος: Διαρκές μνημόνιο ο κόφτης – Είναι ο μεγάλος αδερφός των δανειστών
Η λειτουργία του κόφτη δεν θα σταματήσει, όταν τελειώσει το μνημόνιο ανέφερε ο Μητρόπουλος
Την θέση ότι ο αυτόματος δημοσιονομικός κόφτης είναι ένα διαρκές μνημόνιο με ρήτρα χρέους και με ρήτρα πλεονάσματος διατύπωσε ο εργατολόγος Αλ .Μητρόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως η λειτουργία του δεν θα σταματήσει, όταν ολοκληρωθεί το μνημόνιο.
Σε δηλώσεις του στο Real Fm ο κ.Μητρόπουλος υποστήριξε ότι ο εν λόγω μηχανισμός εξυπηρετεί ανάγκες αποπληρωμής χρέους και εξυπηρετεί ανάγκες επίτευξης πλεονάσματος.
«Να σας πω μόνο ότι για τη δεκαετία 2018-28 έχουμε στόχο επίτευξης πλεονάσματος 3,5%.
Άρα λοιπόν είναι ένα διαρκές μνημόνιο, είναι θεσμός εκχώρησης του οικονομικού και δημοσιονομικού σχεδιασμού, όσο είμαστε υπόχρεοι έναντι των δανειστών και είναι ο μεγάλος αδερφός των δανειστών.
 Θα εντοπίζει τις αποκλίσεις, θα προσομοιώνει τις δημοσιονομικές αρχές στις ανάγκες του προγράμματος» τόνισε ο κ.Μητρόπουλος επισημαίνοντας ότι «θα πέφτει αυτόματα σε πέντε επίπεδα».
«Πρώτο σε μισθούς-συντάξεις στα ασφαλιστικά ταμεία, ύστερα στις δαπάνες υγείας, αυτό είναι το χειρότερο, τρίτο στις δαπάνες απασχόλησης και βεβαίως ύστερα είναι η κεντρική διοίκηση, δημόσιες επιχειρήσεις, ΝΠΔΔ, ασφαλιστικά ταμεία υγείας κ.λπ. όπου εκεί θα παρεμβαίνει αυτομάτως.
Το χειρότερο, σύμφωνα με το άρθρο 41 του νόμου αυτού του “κόφτη”, είναι ότι όσο η χώρα είναι σε μνημόνιο φεύγει η αρμοδιότητα λειτουργίας ενεργοποίησης του “κόφτη” από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας» είπε ο κ.Μητρόπουλος, τονίζοντας ότι «το επί ποιων δαπανών θα ενσκήψει, θα επιπέσει και την αρμοδιότητα δυστυχέστατα θα το αποφαίνονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης