Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ξυδάκης (αναπλ. ΥΠΕΞ): Δεν υπάρχει κοινή συναντίληψη στην Ε.Ε. - Εργαζόμαστε για τη συνοχή της Ένωσης

Ξυδάκης (αναπλ. ΥΠΕΞ): Δεν υπάρχει κοινή συναντίληψη στην Ε.Ε. - Εργαζόμαστε για τη συνοχή της Ένωσης
Η προσφυγική κρίση δεν είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο - Η ευρύτερη περιοχή, και ιδίως η Μεσόγειος, θα δοκιμαστεί
Τη μη ύπαρξη κοινής συναντίληψης στην Ε.Ε. στηλίτευσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης στον χαιρετισμό του στην ημερίδα που διοργάνωσε ο ΟΑΣΕ και το ΕΛΙΑΜΕΠ, με θέμα την προσφυγική κρίση και την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση της αλληλοκατανόησης, της διατήρησης μιας αναγκαίας συνοχής και μιας συναντίληψης προς ένα μέλλον που θα διασφαλίζει τις αξίες της ειρήνης και της δημοκρατίας, για τις οποίες δημιουργήθηκε η Ε.Ε.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Ξυδάκης σημείωσε ακόμη πως «δυστυχώς, αυτό που θεωρείται αυτονόητο στην περιοχή της Μεσογείου δεν είναι αυτονόητο και δεν το συμμερίζονται ή δεν έχουν διάθεση να το συμμεριστούν, με ανοικτή διάθεση και ανοικτό μυαλό, κράτη που είναι εταίροι και σύμμαχοι σε μεγαλύτερους πολιτικούς οργανισμούς, όπως η Ε.Ε.
Δεν υπάρχει η ίδια ταχύτητα αντανακλαστικών στην ανάγνωση των ιστορικών φαινόμενων», παρατήρησε.
Συνεχίζοντας, ο κ. Ξυδάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια παράδοξη θέση, «να συγκεντρώνει τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στο θέμα της προσφυγικής κρίσης και να έχει μια ακριβοπληρωμένη ευκαιρία να σωρεύει γνώση και εμπειρία πάνω σε αυτό το θέμα και να δοκιμάζεται σε ένα πεδίο που υπάρχει λίγη γνώση και ίσως λίγα αποθέματα ψυχοπνευματικής διάθεσης από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες».
Εστιάζοντας περαιτέρω στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, ο κ. Ξυδάκης μίλησε για μια πολύ δύσκολη δοκιμασία στην οποία, όπως τόνισε, το ελληνικό κράτος και η ελληνική κοινωνία καταφέρουν να προχωρούν χωρίς απώλειες.
Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον, εκτιμώντας πως δεν είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο και ότι η ευρύτερη περιοχή, και ιδίως η Μεσόγειος, θα δοκιμαστεί.
«Οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι δεν θα έχουμε σύντομη ειρήνευση και μια γρήγορη βελτίωση», επισήμανε αναφερόμενος στις περιοχές της Μέσης Ανατολής έως τον Περσικό Κόλπο και από τη Βόρεια μέχρι και την Υποσαχάρια Αφρική.
Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη οι χώρες στη Νότια Ευρώπη να είναι προσεκτικές, ψύχραιμες και προετοιμασμένες για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας με πολύ κόπο, με πολλά μέσα και κυρίως με πάρα πολύ σκέψη.
Ως απαραίτητο εφόδιο αντέταξε τη γνώση που έχει αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια από τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, υποστηρίζοντας πως μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη αν αξιοποιηθεί.
Καλωσορίζοντας τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), πρέσβη Lamberto Zannier, ο κ. Ξυδάκης είπε ότι έρχεται από τη Βιέννη με πλούσια εμπειρία για να μεταφέρει τη γενικότερη οπτική ενός διεθνούς οργανισμού που ασχολείται με θέματα ασφάλειας και να δει τη μεγάλη εικόνα για τα θέματα σταθερότητας και ασφάλειας που δημιουργούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές κινήσεις.
Από τη μεριά του, ο κ. Zannier ξετύλιξε τις πτυχές του πλέγματος του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, σημειώνοντας πως έχει αναχθεί σε ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για όλες τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. καθώς επιδρά αρνητικά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Ανέφερε δε πως «είναι σημαντικό που συζητάμε αυτό το ζήτημα στην Ελλάδα, καθώς αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τεράστιες προκλήσεις όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα, που προκαλεί επίσης ανησυχία και στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Διαπίστωσε μάλιστα την έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. απέναντι στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, λέγοντας πως «βλέπουμε να υψώνονται τείχη και να ενισχύονται οι συνοριακοί έλεγχοι, δημιουργώντας διακρατικές εντάσεις».
Εξετάζοντας τις παραμέτρους που δημιουργούν την προσφυγική κρίση, πέρα από τη σύγκρουση στη Συρία ανέτρεξε και σε άλλους παράγοντες, που κατά τη γνώμη του είναι θεμελιακοί και προηγούνται.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Zannier αναφέρθηκε στις δημογραφικές πιέσεις που ασκούνται στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, στην κλιματική αλλαγή, στο οργανωμένο έγκλημα και στην εμπορία ανθρώπων.
Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, προέταξε την ανάγκη ανάπτυξης μιας συνεκτικής και συλλογικής στρατηγικής, με την εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών και των υπηρεσιών πληροφοριών τους, καθώς και την ανάπτυξη νέων συνεργασιών εκτός Ευρώπης, όπως η συνεργασία των μεσογειακών χωρών.
Ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Δρ Θάνος Ντόκος, αναφερόμενος στην προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, επισήμανε πως η κρίση στη Συρία είναι η κορυφή του παγόβουνου και υποστήριξε πως απειλεί να αποσταθεροποιήσει τις γειτονικές της χώρες, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία, και ότι απειλεί να δημιουργήσει μια ακόμη διαχωριστική γραμμή στην Ευρώπη.
Προφανώς, υπογράμμισε, δεν είναι αποκλειστικά ζήτημα ασφάλειας, αλλά το να υποτιμήσουμε ή να παραγνωρίσουμε τη σημασία της ασφάλειας στην προσφυγική κρίση θα ήταν σημαντικό λάθος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης