Τελευταία Νέα
Πολιτική

Akinci (τουρκοκύπριος ηγέτης): Υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για μία ενωμένη Κύπρο μέσα στο 2016

Akinci (τουρκοκύπριος ηγέτης): Υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για μία ενωμένη Κύπρο μέσα στο 2016
Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων σημειώνει ότι σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες, παρά κάποια προβλήματα - Αναστασιάδης: Καλό κλίμα στις επαφές, νέα συνάντηση στις 27 Μαΐου
Είναι δυνατό οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι να βρεθούν μαζί φέτος, υπό τη σκέπη μίας ομοσπονδίας, δήλωσε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Mustafa Akinci, την Παρασκευή 6 Μαΐου.
Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, στη διοίκηση του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη, υπό την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Espen Barth Eide, ο Akinci είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Αναστασιάδης παραμένουν πιστοί στη διαπραγματευτική διαδικασία, παρά τα κάποια προβλήματα και διαφορές.
«Προσπαθούμε να καθορίσουμε τη δομή μιας διζωνικής και δικοινοτικής Ομοσπονδίας που λαμβάνει υπόψιν της τα συμφέροντα και των δύο πλευρών.
Παρά τα προβλήματα και τις διαφορές που μένουν να λυθούν, σημειώνουμε πρόοδο», είπε ο Akinci, προσθέτοντας ότι από κοινού οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα που θα είναι αποτελεί νίκη για όλους.
«Ελπίζω ότι μπορούμε να κάνουμε το 2016 το έτος που θα επιτευχθεί μία λύση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι η συνάντηση της Παρασκευής επικεντρώθηκε στα ζητήματα της ιδιοκτησίας και συνδιακυβέρνησης και διεξήχθη σε καλό κλίμα, με νέες επαφές να έχουν προγραμματιστεί για τις 27 Μαΐου.
Ο στόχος είναι να πλησιάσουμε μαζί προς ένα κοινό σημείο, το οποίο θα επιφέρει μια συνολική λύση του Κυπριακού, είπε.
Ερωτηθείς για τη διαδικασία κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν προς την Ε.Ε., ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Οι συνομιλίες επανένωσης μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων επανεκκίνησαν το Μάιο του 2015, όταν ο νεοεκλεγείς Akinci συναντήθηκε για πρώτη φορά με το Νίκο Αναστασιάδη.
Οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί τον Οκτώβριο του 2014, εξαιτίας της αντιπαράθεσης σχετικά με τις θαλάσσιες έρευνες για την εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης