Τελευταία Νέα
Πολιτική

Όλα κρίνονται το Μάιο - Στο αισιόδοξο σενάριο για την κυβέρνηση ανασχηματισμός, στο απαισιόδοξο παραίτηση και…. εκλογές

Όλα κρίνονται το Μάιο - Στο αισιόδοξο σενάριο για την κυβέρνηση ανασχηματισμός, στο απαισιόδοξο παραίτηση και…. εκλογές
Στο Eurogroup της 9ης Μαίου θα φανεί που πάει η κυβέρνηση και η χώρα…
Στο πασχαλινό του μήνυμα ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα δύσκολα πέρασαν και ότι οι καλύτερες ημέρες έρχονται.
Το κατά πόσο αυτή η αισιοδοξία θα επιβεβαιωθεί, θα διαπιστωθεί από τη συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Μαΐου.
Όπου, αν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτίμησαν πως δεν θα υπάρξει συμφωνία, θα κριθεί εν πολλοίς τι ακριβώς θα συμβεί με τα επιπλέον προληπτικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές και το πώς θα λειτουργήσει ο αυτόματος μηχανισμός περικοπών σε ενδεχόμενο δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Το πώς θα εξελιχθεί το Eurogroup της 9ης Μαΐου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.
Το αισιόδοξο – για την κυβέρνηση – σενάριο θέλει την συμφωνία να κλείνει με μια απόφαση, με την οποία δεν θα αναγκάζεται να νομοθετήσει για τα μέτρα των 3,6 δις ευρώ.
Θα είναι το γεγονός που θα σημάνει ότι τα χειρότερα θα έχουν αποφευχθεί.
Οι δυσκολίες όμως δεν θα έχουν ξεπεραστεί.
Μια και θα πρέπει στη συνέχεια να περάσουν από τη Βουλή το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο εν μέσω σφοδρών κοινωνικών αντιδράσεων.
Κατόπιν της ψήφισης τους η κυβέρνηση θα διατηρεί βάσιμες προσδοκίες πως στο Eurogroup της 24ης Μαϊου είναι πιθανό να λάβει τόσο την έγκριση της αποδέσμευσης της δόσης των 5,7 δις ευρώ όσο και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.
Θα πρόκειται για δύο θετικά γεγονότα, τα οποία ο πρωθυπουργός θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά και επικοινωνιακά, συνδυάζοντας τα ενδεχομένως και με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του προκειμένου να στείλει μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης και ανανέωσης.
Ανασχηματισμός που με τη σειρά του θα στείλει και τα δέοντα πολιτικά μηνύματα ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Ιουνίου.
Είναι εκεί όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να βρει το νέο πολιτικό του αφήγημα και σχέδιο όχι μόνο για το κόμμα αλλά και για την κυβέρνηση του.
Εάν όμως η συμφωνία και η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθούν και η σημερινή εκκρεμότητα παραταθεί, επειδή κυβέρνηση και δανειστές δεν καταφέρουν να βρουν μια συμβιβαστική λύση για τα προληπτικά μέτρα, τότε κανείς δεν θα μπορεί να αποκλείσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα μπορεί να σταθεί και η λύση θα πρέπει να βρεθεί είτε από την παρούσα Βουλή – όπως ζητούν Γεννηματά, Θεοδωράκης και Λεβέντης – είτε από την πρόωρη κάλπη, όπως τουλάχιστον το θέτει επιτακτικά ο κ.Μητσοτάκης.
Θα πρόκειται όμως για δύο λύσεις με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία καθώς σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, θα σταλεί και πάλι το μήνυμα της πολιτικής αβεβαιότητας και της οικονομικής ανασφάλειας.
Το πισωγύρισμα αυτήν την φορά εκτιμάται πως θα είναι πραγματικά καταστροφικό.
Είναι προφανές ότι το αισιόδοξο σενάριο για την κυβέρνηση είναι και το μόνο - τουλάχιστον την παρούσα στιγμή - θετικό σενάριο για την χώρα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης