Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπαδημούλης - Zimmer: Κάποιοι επιδιώκουν καθυστέρηση στην αξιολόγηση σε βάρος του ελληνικού λαού

Παπαδημούλης - Zimmer: Κάποιοι επιδιώκουν καθυστέρηση στην αξιολόγηση σε βάρος του ελληνικού λαού
Ενημερωτική συνέντευξη από τη πρόεδρο της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της διαπραγμάτευσης
Συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ενημέρωσε τα ΜΜΕ για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και για το για ποιούς λόγους δεν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση παραχώρησε στο Στρασβούργο μαζί με την επικεφαλής της Ενωτικής Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Gabi Zimmer ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Όπως τόνισε τόσο η Κομισιόν όσο και η πλειοψηφία των κρατών - μελών της ΕΕ επιθυμούν να υπάρξει σύντομα λύση στο θέμα της αξιολόγησης και αυτό θα γίνει τελικά.
Ο Δ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «είναι σημαντικό να γίνουν πράξη τα αισιόδοξα μηνύματα και οι θετικές δηλώσεις που έρχονται από Ευρωπαίους αξιωματούχους για συμφωνία εντός των επομένων ημερών». Σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στη διαπραγμάτευση, επισημαίνοντας τα θετικά μηνύματα για γρήγορη επίτευξη συμφωνίας τόσο από τον Jean Claude Juncker όσο και από τον Pierre Moscovici.
Ερωτηθείς αν κατά την άποψή του θα καταστεί δυνατή η σύγκληση Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, ο Δ. Παπαδημούλης απάντησε «όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο» και συμπλήρωσε ότι τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup έχουν, ήδη, τοποθετηθεί υπέρ της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ο Δ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι Ελλάδα και δανειστές, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του επικεφαλής του Eurogroup, έχουν φτάσει στο 95% της συνολικής συμφωνίας.
«Πρέπει να γίνει σκληρή δουλειά για να φτάσουμε στο 100%», προσέθεσε και εξήγησε ότι το συνολικό πακέτο βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Στα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ, στον «μηχανισμό προσαρμογής» (2% του ΑΕΠ), μέσω του οποίου θα καλυφθούν τυχόν αποκλίσεις, και στο ζήτημα του χρέους.
Για τον μηχανισμό εφαρμογής των προληπτικών μέτρων για τα οποία πιέζει το ΔΝΤ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει την πρότασή της, η οποία καλύπτει όλα τα κριτήρια που έθεσε το Eurogroup για έναν «αξιόπιστο» μηχανισμό, ο οποίος θα πυροδοτείται αυτομάτως.
Υπενθύμισε, δε, ότι ο επίτροπος Οικονομίας P. Moscovici χαρακτήρισε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης «καλή βάση για συμφωνία» και επανέλαβε ότι τα εφεδρικά μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν εκ των προτέρων, γιατί αυτό είναι νομικά και συνταγματικά αδύνατο.
Προσέθεσε, όμως, ότι θα υπάρχει αυτόματη προσαρμογή σε κάθε ενδεχόμενη απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, κυρίως με περικοπές δαπανών.
Αναφορικά με τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Δ. Παπαδημούλης τόνισε ότι είναι μέρος της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, αλλά οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε δείχνουν ότι προσπαθεί να αποφύγει την υποχρέωση που ανέλαβαν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Αυτό είναι μια «αντίφαση», τόνισε ο Δ. Παπαδημούλης, γιατί ενώ η Γερμανία ζητά τη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, την ίδια στιγμή αμφισβητεί τις απόψεις του Ταμείου για το ελληνικό χρέος.
Παρόλα αυτά, είπε, όλα τα ευρωπαϊκά όργανα και τα περισσότερα κράτη-μέλη αναγνωρίζουν ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα μέρη της συμφωνίας του καλοκαιριού, και αυτό που αφορά το χρέος.
Τέλος, σύμφωνα με τον Δ. Παπαδημούλη οι Ευρωπαίοι εταίροι, στην πλειονότητά τους, θέλουν να αποφύγουν την αποσταθεροποίηση στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρωζώνης, σε περίοδο πολλαπλών κρίσεων (προσφυγικό, δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία κτλ.)
Δυστυχώς, όμως –προσέθεσε-, το ΔΝΤ και κάποια κράτη-μέλη «παίζουν πολιτικά παιχνίδια» και ποντάρουν στην αστάθεια της Ελλάδας.
Παίρνοντας τον λόγο η Gabi Zimmer τόνισε ότι χρειάζεται γρήγορη και θετική αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας και χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον εκβιασμό του ΔΝΤ που ζητά μέτρα λιτότητας «έκτακτης ανάγκης».
Η Gabi Zimmer υποστήριξε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου, «τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο», δεδομένου ότι όλες οι υποχρεώσεις έχουν εκπληρωθεί από την Ελλάδα.
Προσέθεσε ότι «κάποιοι θέλουν να σπρώξουν τη συμφωνία ως τις καλοκαιρινές διακοπές», και τόνισε ότι αν συμβεί αυτό θα είναι χαμένος χρόνος για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό που περιμένει να δει φως στην άκρη του τούνελ και να αισθανθεί ότι οι θυσίες του έχουν φέρει αποτελέσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης