Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης στο Hilton που ναυάγησε - Τι ζήτησε το ΔΝΤ και τι πρότεινε η ελληνική πλευρά

Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης στο Hilton που ναυάγησε - Τι ζήτησε το ΔΝΤ και τι πρότεινε η ελληνική πλευρά
Η κυβέρνηση κατέθεσε σειρά εναλλακτικών προτάσεων αλλά προσέκρουσε στην άκαμπτη στάση του ΔΝΤ για νομοθέτηση του πακέτου προληπτικών μέτρων
Ένα ζωηρό παρασκήνιο με αντεγκλήσεις , αντιπροτάσεις και έντονο «πρέσινγκ» από την πλευρά του ΔΝΤ χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων 48 ωρών στο Hilton.
Η ελληνική πλευρά προσήλθε ακόμη και με συμβούλους του πρωθυπουργού για να πεισθεί η Delia Velculescu και το Ταμείο ότι είναι αντισυνταγματικό να θεσμοθετηθούν μέτρα υπό αίρεση και πως σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν υπάρχει τέτοια συνταγματική πρόβλεψη.
Το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε μάχη μέχρις εσχάτων για να μην περάσει η αξίωση του ΔΝΤ και να επιτευχθεί το έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη.
Ωστόσο η διαπραγμάτευση οδηγήθηκε εκ νέου σε ναυάγιο με τους εκπροσώπους των δανειστών όπως όλα δείχνουν να αναχωρούν και την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται πλέον προ του κινδύνου να λάβει ένα κατηγορηματικό τελεσίγραφο το οποίο θα λήγει στις 17 Μαΐου 2016, ημερομηνία του επόμενου προγραμματισμένου Eurogroup.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου, και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατέθεσαν περισσότερες από μία προτάσεις για το πως μπορεί να θεσμοθετηθεί ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής γνωστός και ως «κόπτης δαπανών».
Μεταξύ των προτάσεων ήταν και η σύσταση ενός εποπτικού οργάνου που θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα την παρακολούθηση της πορείας των δημοσιονομικών και σε περίπτωση αποκλίσεων θα λαμβάνει αυτόματα αποφάσεις για την περικοπή δαπανών από συγκεκριμένους κωδικούς του προϋπολογισμού.
Μάλιστα η ελληνική πρόταση προέβλεπε το συγκεκριμένο όργανο βασισμένο σε γερμανικό μοντέλο να μπορεί να πάρει αποφάσεις ανεξάρτητα από τη γνωμοδότηση του εκάστοτε υπουργού πάντα όσον αφορά σε κωδικούς του προϋπολογισμού που θα έχουν προσυμφωνηθεί.
Η ελληνική πρόταση προέβλεπε, επίσης, ετήσιο έλεγχο της δημοσιονομικής πορείας και των στόχων κάθε Απρίλιο στη βάση της έκθεσης της Eurostat.
Και σε αυτό το σημείο επήλθε η σύγκρουση.
Το ΔΝΤ φέρεται πως επέμεινε για τρίμηνη το πολύ εξάμηνη αξιολόγηση με έλεγχο της πορείας των δημοσιονομικών και αν υπάρχουν αποκλίσεις να ξεκινά άμεσα η εφαρμογή συμπληρωματικών μέτρων προκειμένου να τηρηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.
Για την ελληνική πλευρά αυτό φάνταζε ως μαρτύριο της σταγόνας καθώς οι αλλεπάλληλες αξιολογήσεις στέλνουν το λάθος μήνυμα στις αγορές και δεν αποκαθιστούν το κλίμα εμπιστοσύνης.
Επιπλέον το Ταμείο επέμεινε πως συγκεκριμένοι κωδικοί δαπανών πρέπει να περιλαμβάνονται στα πρόσθετα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση εκτροχιασμού.
Το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο δεν συζητά να συμπεριληφθούν στα πρόσθετα μέτρα οι περικοπές δαπανών από συντάξεις, μισθούς δημοσίου υγεία αντιπροτείνοντας φορολογικά κυρίως μέτρα.
Οι δανειστές επέμεναν στη σίγουρη «κάβα» εξασφάλισης εσόδων όπως θα ήταν πχ η περικοπή κύριων συντάξεων ή μισθών του δημοσίου.
Παρόλα αυτά, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και εμφανίζονται αισιόδοξες πως τα τεχνικά κλιμάκια αμέσως μετά την Μεγάλη Εβδομάδα θα επιχειρήσουν να υπάρξει πρόοδος.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών θα κάνει κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών και επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του ενώ και ο πρωθυπουργός αναμένεται να σηκώσει το τηλέφωνο και να συνομιλήσει εκ νέου με Ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς.
Στην κυβέρνηση πάντως σημειώνουν πως η συμφωνία θα είχε κλείσει εδώ και μέρες εάν δεν υπήρχαν οι αξιώσεις του ΔΝΤ για την λήψη μέτρων υπό αίρεση.

Δ. Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης