Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στον διάλογο για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ ο Τσιρώνης – Τι ανέφερε

Στον διάλογο για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ ο Τσιρώνης – Τι ανέφερε
"Η βιωσιμότητα δεν θα πρέπει να θεωρείται ως φιλανθρωπία ή ηθική υποχρέωση", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Τσιρώνης
Στον Διάλογο Υψηλού Επιπέδου που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στη Νέα Υόρκη, την Πέμπτη 21 Απριλίου,  στο πλαίσιο των εργασιών της 70ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Τσιρώνης.
Θέμα του πολιτικού Διαλόγου, στον οποίο συμμετείχαν Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων και Υπουργοί από όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, όπως ανακοινώθηκε,  αποτέλεσε η επίσπευση των διαδικασιών εφαρμογής των παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), σε εθνικό επίπεδο.     
Υπενθυμίζεται ότι η υιοθέτηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και των 169 Υπο-στόχων τους από τους Αρχηγούς Κρατών του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποτελεί ορόσημο καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία τίθενται "οικουμενικοί" στόχοι για την αντιμετώπιση των αλληλένδετων προβλημάτων της εξάλειψης της φτώχειας και της βιώσιμης ανάπτυξης, τους οποίους καλούνται να υλοποιήσουν όλες οι χώρες από κοινού, ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες. Η προσπάθεια αυτή της παγκόσμιας κοινότητας, με ορίζοντα το 2030, εστιάζει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων με ολοκληρωμένο τρόπο, στην ενίσχυση της συνοχής μεταξύ των πολιτικών, στη χρηστή διοίκηση και στην αμοιβαία λογοδοσία των χωρών.
Ο κ.Τσιρώνης στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι η εφαρμογή της Ατζέντας 2030 αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, ως βασικό στοιχείο οικονομικής ανάπτυξης.
Κατά τον ίδιο, η βιωσιμότητα δεν θα πρέπει να θεωρείται ως φιλανθρωπία ή ηθική υποχρέωση, αλλά ως βασικός παράγοντας αποφυγής κρίσεων.
Αναφέρθηκε στην προσφυγική - μεταναστευτική κρίση, τονίζοντας ότι έχει πολλές πτυχές: ανθρωπιστικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές.
Επισήμανε ότι επιδίωξη της χώρας μας αποτελεί η προσαρμογή των παγκόσμιων Στόχων στις εθνικές συνθήκες και προτεραιότητες, όπως η χαρτογράφηση δασικών περιοχών και η διαχείριση αποβλήτων.
Στο πλαίσιο εφαρμογής της Συνθήκης των Παρισίων, όπου προωθείται η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, ο ίδιος σημείωσε ότι, προς την κατεύθυνση αυτή, πρόκειται να εκπονηθεί ένα νέο Στρατηγικό Πλαίσιο, για την αναθεώρηση εθνικών σχεδίων και πολιτικών.
Όπως είπε, η  συζήτηση επί του θέματος της χρηματοδότησης της ανάπτυξης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται μόνον οι παραγωγικοί τομείς των εθνικών οικονομιών, αλλά να συμμετέχει και ο διεθνής χρηματοπιστωτικός τομέας.
Υπογράμμισε πως 70 χρόνια μετά την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να παραδεχθούμε πως η υλοποίηση των στόχων της ειρήνης και της σταθερότητας δεν έχει επιτευχθεί, ενώ σε ορισμένους βασικούς τομείς, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.
Σχετικά με τους Στόχους, ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι όλοι πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ισότιμοι, μέσω μίας συνολικής προσέγγισης, ενώ για τη χώρα μας η επίτευξη των νέων Στόχων αποτελεί πρόκληση αλλά και σημαντική ευκαιρία προκειμένου να επανεξετάσουμε τις υφιστάμενες πολιτικές και γενικότερα το αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθεί η χώρα και να ενσωματώσουμε πιο αποτελεσματικά κοινωνικές και περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, ώστε όλες οι επιμέρους πολιτικές να λειτουργούν αλληλοσυμπληρωματικά, ακόμη και σε θέματα που μπορεί να φαίνονται μεταξύ τους ανεξάρτητα, όπως η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και η προστασία του περιβάλλοντος σε τοπικό, νησιωτικό κυρίως επίπεδο.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για συστηματική και αντικειμενική παρακολούθηση της πορείας εφαρμογής των Στόχων από όλες τις χώρες, αφού όμως πρώτα τους διαμορφώσουμε και προσαρμόσουμε κατάλληλα στις εθνικές μας συνθήκες και προτεραιότητες, δεδομένων των διαφορετικών σημείων αφετηρίας μεταξύ των χωρών.
Περαιτέρω, αναφέρθηκε στη σημαντική διυπουργική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει σε εθνικό επίπεδο, για το σχεδιασμό της δομής που θα παρακολουθεί αποτελεσματικά την υλοποίηση των Στόχων, αλλά και στο διάλογο με τον ιδιωτικό τομέα για την καταγραφή των δικών του  προτεραιοτήτων και επιδιώξεων στο πλαίσιο προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης