Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπανδρέου: Είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό - «Λεφτά θα υπήρχαν» αν γίνονταν μεταρρυθμίσεις

Παπανδρέου: Είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό - «Λεφτά θα υπήρχαν» αν γίνονταν μεταρρυθμίσεις
Ήμασταν το κόμμα που υποσχέθηκε τα λιγότερα από οποιαδήποτε άλλο κόμμα μετά τη μεταπολίτευση, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός
Είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, είπα ότι είχαμε μεγάλο πρόβλημα και το Καστελόριζο ήταν μονόδρομος για να μην πάει η χώρα στη χρεοκοπία ενώ όλοι οι οικονομολόγοι συμφωνούσαν ότι η Ελλάδα ήθελε βοήθεια, υπογράμμισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ιστορίες» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες αλλά έχει χαθεί η ελπίδα και ότι πρέπει η χώρα να κάνει μεγάλες αλλαγές.
Με την κυβέρνηση Καραμανλή διπλασιάστηκε το χρέος και τριπλασιάστηκε το έλλειμμα και η χώρα το 2009 βούλιαζε, σημείωσε και υπογράμμισε ότι αμέσως μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας έλαβε περισσότερα μέτρα από κάθε άλλη κυβέρνηση χώρας του ΟΟΣΑ για να μειωθεί το έλλειμμα και όντως είχε αποτελέσματα.
Τόνισε, επίσης, ότι υπήρχε συγκάλυψη της πραγματικότητας για τον προϋπολογισμό και αυτό κόστισε ακόμη περισσότερο στη χώρα ενώ επέμεινε ότι το δικό του κόμμα, τότε στις εκλογές του 2009, ήταν το κόμμα που υποσχέθηκε τα λιγότερα από οποιοδήποτε άλλο κόμμα μετά την μεταπολίτευση.
Σχολίασε δε ότι οι παροχολογίες Σαμαρά και Τσίπρα έγιναν εν μέσω κρίσης, δηλαδή ενώ και οι δύο ήξεραν ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν ό,τι υπόσχονται.
Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του, όταν ανέλαβε το 2009, έπαθε σοκ βλέποντας τα νούμερα του ελλείμματος να ανεβαίνουν συνεχώς και κατάφερε το πρώτο τρίμηνο του 2010 να μειώσει το έλλειμμα κατά 40% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009.
Όπως είπε ο τότε επικεφαλής της ΕΚΤ Triche του είχε πει τον Οκτώβριο του 2009 η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το πρόβλημα ήταν η διαχείριση και η διαφθορά, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι ποτέ δεν είπε ότι οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι, όπως δεν είναι ούτε όλοι οι Γερμανοί ναζιστές, δεν είναι στο DNA αυτά τα χαρακτηριστικά.
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το πρώτο μεγάλο λάθος που έκαναν οι εταίροι μας ήταν ότι δεν είδαν ότι το πρόβλημα είναι της ευρωζώνης και όχι της Ελλάδας.
Επίσης, εκτίμησε ότι κάποιοι δεν ήθελαν να γίνουν προοδευτικές αλλαγές στη χώρα, αναφερόμενος, όπως είπε, σε πολιτικά, επιχειρηματικά και συντεχνιακά συμφέροντα.
Ό,τι μέτρα και αν πέρναμε, αν δεν υπήρχε η στήριξη της ευρωζώνης προς την Ελλάδα δεν θα μπορούσαμε να μειώσουμε τα spreads, σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου.
Χαρακτήρισε απαράδεκτη την αντιμετώπιση του ξένου τύπου απέναντί του, στο πρόσωπο του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας αλλά και το γεγονός ότι δεν υπήρξε καν στήριξη από την αρχή από τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι το ύψος των δανείων που χρειαζόταν η χώρα δεν θα μπορούσε να το καλύψει το ΔΝΤ και προσέθεσε ότι ο τότε επικεφαλής του ταμείου Strauss Kahn δεν ήθελε να συμμετάσχει.
Τόνισε ότι στην πρώτη συνάντηση με το «διευθυντήριο» του ζητήθηκε να πάρει και άλλα μέτρα και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν, Barroso, του ζήτησε να πάρει επιπλέον μέτρα, μόλις μία εβδομάδα αφότου η Επιτροπή είχε εγκρίνει τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης.
Αποκάλυψε, δε, ότι πολύ αργότερα όπως πληροφορήθηκε και ο ίδιος στέλεχος του ΔΝΤ είχε πει στην κυβέρνηση από το 2005 ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα γιατί έρχεται η καταστροφή.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ζήτησε από την κ. Merkel να κάνει μια ισχυρή δήλωση υπέρ της Ελλάδας αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος δεν το έπραξε και ακολούθησε η δήλωση Schaeuble για «δυνατότητα εξόδου από το ευρώ».
Σχολιάζοντας το γιατί τελικά στο πρόγραμμα της Ελλάδας συμμετείχαν και το ΔΝΤ και η ευρωζώνη, είπε ότι αυτό έγινε γιατί η ευρωζώνη δεν είχε μηχανισμό, δεν προέβλεπε ότι κάποια χώρα μπορεί να χρειαζόταν βοήθεια ενώ το ΔΝΤ που είχε μηχανισμό δεν είχε αρκετά χρήματα και το ήθελε η ευρωζώνη.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ως πρωθυπουργός επεδίωκε διαρκώς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης αναφέροντας μάλιστα ότι είχε επικοινωνήσει με τον τότε πρόεδρο της ΝΔ κ. Σαμαρά και του ζήτησε συναίνεση, αλλά είπε ότι θα καταψηφίσει το κείμενο της πρώτης συμφωνίας - μνημόνιο λέγοντας ότι ο ίδιος κατέληξε στο να ψηφιστεί χωρίς ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή όπως προβλέπει το Σύνταγμα γιατί δεν μπορούσε να ρισκάρει τη χώρα για ένα πολιτικό παιχνίδι.
Σημείωσε ότι η αξιοπιστία ήταν ένα κρίσιμο θέμα και οι εταίροι δεν συζητούσαν καν το ενδεχόμενο μείωσης χρέους, που ζήτησε η κυβέρνησή του.
Υπογράμμισε ότι το χρέος και το έλλειμμα είναι συμπτώματα ενός προβλήματος και εκτίμησε ότι το πραγματικό πρόβλημα ήταν η πελατειακή νοοτροπία του κράτους.
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο υπήρξε απειλή πραξικοπήματος την περίοδο της διακυβέρνησής του ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπήρχε αμφισβήτηση για τα αυτονόητα της Δημοκρατίας και ότι γι αυτό επέμεινε στις εκκλήσεις για συναίνεση.
Προσέθεσε ότι δεν θεωρεί ότι απειλείται ή απειλήθηκε η χώρα από πραξικόπημα, αλλά ομάδες παρακρατικών ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα.
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τον Οκτώβριο του 2010 η Γερμανίδα καγκελάριος και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Sarkozy έθεσαν θέμα να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενδεχόμενο στο οποίο ο ίδιος, όπως είπε, αντέδρασε έντονα λέγοντας στην κ. Merkel ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε ας πάρει πίσω τα λεφτά της και της παραδίδει και τα κλειδιά της χώρας για να δει τι θα κάνει.
Ο κ. Παπανδρεόυ υποστήριξε ότι ένας από τους βασικούς του στόχους επιτεύχθηκε, δηλαδή να μην συνδεθεί το πρόβλημα το οικονομικό με τα εθνικά ζητήματα της χώρας.
Σημείωσε επίσης ότι ενώ η χώρα θα μπορούσε να δανειστεί από τις τράπεζες γιατί είχαν πέσει τα spreads, οι κ.κ. Merkel - Sarkozy δήλωναν ότι θα τιμωρήσουν τράπεζες που δανείζουν χώρες που κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η χώρα να δανειστεί γιατί ανέβηκαν τα spreads σε όλες τις χώρες που είχαν πρόβλημα.
Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος επικοινώνησε με την Γερμανίδα καγκελάριο και της είπε ότι πρόκειται για λάθος κίνηση που αντί να τιμωρεί τις τράπεζες που δάνειζαν χωρίς σκέψη, τελικά τιμωρεί τους δανειζόμενους και ότι με τις κινήσεις αυτές το χρέος από τις τράπεζες θα βρεθεί στην ΕΕ που θα κληθεί να χρηματοδοτεί την Ελλάδα για 10 χρόνια.
Τον Ιούνιο του 2011, σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, είπε στον Αντώνη Σαμαρά ότι είναι διατεθειμένος να φτιάξουν μαζί μία κυβέρνηση συνεργασίας και να μην είναι καν ο ίδιος πρωθυπουργός.
Σχολίασε ότι ο κ. Σαμαράς διέρρευσε την κουβέντα αυτή, λέγοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου παραιτείται με αποτέλεσμα αντί να βοηθήσει, όξυνε την αντιπαράθεση.
Εκτίμησε ότι το κίνημα των Αγανακτισμένων είχε σκοπό να παραπλανήσει αλλά και ότι τα πράγματα δεν πήγαν καλύτερα για τη χώρα γιατί έβαλαν τον εαυτό τους πάνω από το εθνικό συμφέρον.
Συνέχισε λέγοντας ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε η φημολογία για Grexit πάγωσε κάθε οικονομική δραστηριότητα και οι επενδύσεις στη χώρα και συμπλήρωσε ότι με την πολιτική του κ. Βαρουφάκη παραλίγο να οδηγηθεί και πάλι η χώρα σε ένα Grexit.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση οι κ.κ. Merkel και Schaeuble είναι διαφορετικές σχολές αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι η κ. Merkel στήριξε το δημοψήφισμα που ο ίδιος πρότεινε, έστω και στο παρασκήνιο.
Για το δημοψήφισμα αυτό είπε ότι είχε ενημερώσει ένα μήνα πριν τους Ευρωπαίους για την πιθανότητα να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση σημειώνοντας ότι και η κ. Merkel σκεφτόταν δημοψήφισμα στη Γερμανία για να αλλάξει το Σύνταγμα, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των οικονομιών.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τόνισε τότε στον Ν. Sarkozy ο οποίος διαφωνούσε με το δημοψήφισμα ότι ήταν ένας τρόπος η ΕΕ να πατήσει πόδι στις αγορές.
Και επανέλαβε ότι κατεστημένες δυνάμεις αποφάσισαν ότι πρέπει να «πέσει» η κυβέρνησή του αποφεύγοντας να απαντήσει συγκεκριμένα σε ερωτήσεις για την στάση που τήρησε τότε ο Ευ. Βενιζέλος.
Είπε επίσης ότι όταν έγινε η κυβέρνηση Παπαδήμου έθεσε ως όρο να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος και σε ερώτηση για το ποιο θεωρεί ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος του είναι ότι υπαναχώρησε στο θέμα του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι στενοχωρήθηκε που δεν κατάφερε να το διεξάγει.
Ο Γ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι ο ίδιος δεν νιώθει ηττημένος αλλά ότι έκανε το πολιτικό του καθήκον και ότι ήταν τιμή του να υπηρετήσει την Ελλάδα στην πιο δύσκολη στιγμή.
Εκτίμησε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μία ευκαιρία, αλλά ίσως δεν την έχει ακόμη, να κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
Για το προσφυγικό ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει σε αυτούς και σημείωσε ότι αυτοί θα επιστρέψουν, την επομένη, στη χώρα τους να την στηρίξουν.
Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα επέδειξε απραξία ως προς την υποδοχή των προσφυγικών ροών αν και έχει η χώρα εμπειρία από αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. 
Συμπλήρωσε, όμως, ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει το Δουβλίνο ΙΙ και να μοιραστεί δίκαια το βάρος σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. 
Ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση για την Τουρκία, τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει σθεναρή στάση ως προς τα δικαιώματα της χώρας μας αλλά να είναι προσεκτική απέναντι σε τυχόν προκλήσεις - προβοκάτσιες από την άλλη πλευρά.
Ως προς το αν οφείλει συγνώμη προς τον ελληνικό λαό, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έχει ζητήσει συγνώμη εκ μέρους του πολιτικού κόσμου πριν από το 2009 αλλά όχι για την περίοδο που ακολούθησε γιατί πήρε σοβαρές αποφάσεις και ανέλαβε τις ευθύνες του με παρησσία. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης