Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεροβασίλη: Μη αναγκαία τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι δανειστές - Συνιστούν οικονομικό και όχι πολιτικό πρόβλημα

Γεροβασίλη: Μη αναγκαία τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι δανειστές - Συνιστούν οικονομικό και όχι πολιτικό πρόβλημα
Καμία σκέψη για εκλογές ή για δημοψήφισμα υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος
Την θέση ότι τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3 δις ευρώ που απαιτούν από την Ελλάδα οι δανειστές δεν είναι αναγκαία διατύπωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε σενάριο περί προσφυγής στις κάλπες ή για δημοψήφισμα.
«Τις τελευταίες ημέρες έχει βγει στη δημοσιότητα ένα σενάριο που αφορά την πιθανότητα να συμφωνηθεί από τώρα η υλοποίηση επιπλέον μέτρων για το 2018.
Μια τέτοια προοπτική αφορά μόνο την περίπτωση που θα υπάρχουν αποκλίσεις από τον στόχο, δηλαδή από το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.
Η ελληνική κυβέρνηση διαμορφώνει τη θέση της αποκλειστικά με βάση τις επιπτώσεις στην οικονομία.
Είναι προφανές ότι εκ προτέρων ανακοίνωση μέτρων που αφορούν μελλοντική φάση, μέτρων που δεν προβλέπεται να ληφθούν στο σύνολό τους, μέτρων που το ενδεχόμενο εφαρμογής τους αφορά ειδική περίπτωση και που με βάση τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δεν χρειάζονται, τότε μια τέτοια προοπτική λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προεξοφλώντας την αδυναμία υλοποίησης των στόχων» υποστήριξε η κα.Γεροβασίλη, η οποία επικαλέστηκε στοιχεία για μεγαλύτερο - από ό,τι αναμένουν οι θεσμοί - πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει σχετική επιβεβαίωση από τη Eurostat, κατά τις σχετικές ανακοινώσεις της Πέμπτης.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε ότι τα μέτρα αυτά που απαιτούν οι δανειστές δεν συνιστούν πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, όπως υποστήριξε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, αλλά οικονομικό πρόβλημα για την χώρα.
«Υπό την έννοια ότι παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «η εκ των προτέρων ανακοίνωση μέτρων δεν χρειάζεται».
Η κα.Γεροβασίλη είπε ότι δεν υπάρχει λόγος για εκ των προτέρων ανακοίνωση μέτρων, παρατηρώντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται για επίσημες προτάσεις των θεσμών, αλλά για απλή προφορική ενημέρωση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι τα συμφωνημένα βήματα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση για το χρέος.
«Τότε μόνο θα μπορούσαμε, να δούμε το ενδεχόμενο μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων το 2018.
Οτιδήποτε άλλο δεν συνιστά στάση σεβασμού έναντι της συμφωνίας» υπογράμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
H κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι σήμερα επιστρέφουν στην Αθήνα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και αύριο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι βρίσκεται σε τελική φάση η συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενόψει του Eurogroup.
Όπως ανέφερε η κα. Γεροβασίλη, η συμφωνία αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Οτιδήποτε άλλο δεν συνιστά στάση σεβασμού έναντι της συμφωνίας» είπε η κα.Γεροβασίλη, προσθέτοντας: «Αυτοί οι οποίοι με λαχτάρα περιμένουν ή προσπαθούν, με στόχο να επιβληθούν δυσάρεστα μέτρα για να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση καλό θα ήταν να συνταχθούν με την εθνική προσπάθεια προς το συμφέρον του ελληνικού λαού», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν σκέψεις ούτε για εκλογές ούτε και για δημοψήφισμα.
Η κα. Γεροβασίλη επεσήμανε ότι τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι πως πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρχει σταθερότητα, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή για το δικό της πολιτικό κόστος, αλλά για το κόστος της χώρας και του ελληνικού λαού και τόνισε ότι αυτό είναι το μόνο που την ενδιαφέρει και μόνο αυτόν τον γνώμονα πορεύεται.
Όπως είπε η κα.Γεροβασίλη, η κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να κλείσει γρήγορα και αποτελεσματικά η αξιολόγηση, αναφέροντας πως όπως έχει πει και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όλες οι διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του Μάιου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης