Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι ελιγμοί της κυβέρνησης για να αποφύγει νέο εκβιασμό - Ανησυχία για σαλαμοποίηση της αξιολόγησης και χρέος το 2017

Οι ελιγμοί της κυβέρνησης για να αποφύγει νέο εκβιασμό - Ανησυχία για σαλαμοποίηση της αξιολόγησης και χρέος το 2017
Στόχος ο «λευκός καπνός» στο Eurogroup της 22ας Απριλίου 2016 καθώς κάθε παράταση θα σημαίνει εκβιαστικά διλήμματα
Ένα deja vu του περασμένου Ιουλίου θυμίζει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο να γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως αυτή η πορεία καταλήγει σχεδόν πάντα σε ένα εκβιαστικό τελεσίγραφο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζουν τη «σαλαμοποίηση» της αξιολόγησης, δηλαδή μικρές τμηματικές εκταμιεύσεις που θα αντιστοιχούν σε σπάσιμο του πακέτου μέτρων.
Κάτι τέτοιο όπως λένε θα προκαλούσε το μαρτύριο της σταγόνας, θα έστελνε λάθος μήνυμα στις αγορές, στους επενδυτές και δεν θα διαμόρφωνε μια θετική ψυχολογία στην εσωτερική αγορά.
Επιπλέον, η κυβέρνηση θα ζούσε με τον τρόμο κάθε φορά που ψηφίζει μέτρα στη Βουλή να έρχεται αντιμέτωπη με κραδασμούς ίσως και απώλειες της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα το οικονομικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός προκρίνουν το σενάριο της λήψης έκτακτων μέτρων ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που τίθενται από τους δανειστές με ορίζοντα το 2018.
Όπως όμως λένε κυβερνητικές πηγές, και αυτό το σενάριο έχει τις παγίδες του καθώς κάθε φορά που κάτι δεν πάει καλά η κυβέρνηση θα καλείται να πάρει νέα σκληρά μέτρα.
«Αν δηλαδή δεν επιτευχθεί ένας στόχος θα πάμε την ενέργεια στο 23%;
Και αυτός ποια κυβερνητική πλειοψηφία θα το ψηφίσει;» αναρωτιούνταν με νόημα υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή προσθέτοντας πως ουδείς γνωρίζει «πως θα έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη, αν θα υπάρχουν αλλαγές σε ηγεσίες».
Με λίγα λόγια και το σενάριο της λήψης επιπλέον μέτρων σε κάθε αστοχία δημιουργεί με μαθηματική ακρίβεια φθορά στην κυβέρνηση η οποία επιμένει στη συμφωνία της 16ης Ιουλίου 2015 που προβλέπει λύση για το χρέος.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί με το κλείσιμο της αξιολόγησης να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος όπως προβλέπει η συμφωνία, να έχει σαφώς χρονοδιάγραμμα λήξης που να μην υπερβαίνει σε χρονικό ορίζοντα το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Υπό αυτές τις συνθήκες η συμφωνία βρίσκεται στα όρια αντοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας και η κυβέρνηση θα μπορέσει να πορευτεί τους θερινούς μήνες αναμένοντας το Σεπτέμβριο αποφάσεις από την ΕΚΤ για το waiver ομολόγων που θα τονώσουν σημαντικά τη ρευστότητα στην αγορά.
Η κυβέρνηση φιλοδοξεί από το Eurogroup της 22ας Απριλίου να βγει λευκός καπνός καθώς στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν καλά πως εάν η συζήτηση μεταφερθεί σε ένα έκτακτο Eurogroup δύο ή τρία 24ωρα μετά, αυτό θα είναι για τη διαχείριση ενός τελεσιγράφου.
Πολιτικός και επικοινωνιακός συναγερμός
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός στην πρωινή καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας ζήτησε να μην γίνουν πολιτικά και επικοινωνιακά λάθη, άστοχες δηλώσεις και να υπάρξει επικοινωνιακός σχεδιασμός για το ποιοί και πώς θα τοποθετούνται για τα θέματα της διαπραγμάτευσης και την τρέχουσα επικαιρότητα.
Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι οι βουλευτές θα ενημερωθούν να δείχνουν την απαιτούμενη προσοχή στις δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις του, να αποφεύγουν τοποθετήσεις που βρίσκονται σε απόσταση από την επίσημη κυβερνητική γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου να επιλέγει να πυκνώνει τα non papers και τις άτυπες ενημερώσεις και την Όλγα Γεροβασίλη να αναλαμβάνει το βάρος της συνολικής επικοινωνίας.
Για το λόγο αυτό δεν θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πριν το κλείσιμο της αξιολόγησης ενώ όλα δείχνουν πως μέσα στην εβδομάδα, ακόμη και το Σαββατοκύριακο, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης