Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι κινήσεις του Τσίπρα και το έκτακτο ταξίδι στο Παρίσι και σε τι ποντάρει μέχρι το κρίσιμο Eurogroup στις 22/4

Οι κινήσεις του Τσίπρα και το έκτακτο ταξίδι στο Παρίσι και σε τι ποντάρει μέχρι το κρίσιμο Eurogroup στις 22/4
Οι πολιτικές κινήσεις, το παρασκήνιο και οι αποφάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου
Πίσω από το έντονο παρασκήνιο που ξεκινά από το Σαββατοκύριακοι και καταλήγει στην απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τις συζητήσεις με τους θεσμούς χθες λίγα λεπτά μετά τις δύο το πρωί, κρύβεται το ότι η κυβέρνηση κατέληξε στην επιλογή φτάσει μέχρι ορίων τη διαπραγμάτευση κερδίζοντας όσα περισσότερα μπορεί.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, είχε σηκώσει ήδη το τηλέφωνο και είχε μιλήσει με τον Francois Hollande θέλοντας να δώσει πολιτική διάσταση και να ασκηθούν πιέσεις για να λειανθούν οι αιχμηρές γωνίες που έχουν απομείνει στη συμφωνία.
Καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν πως έγινε προσπάθεια να υπάρξει επικοινωνία και με την Angela Merkel, κάτι που δεν κατέστη δυνατό μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως το πακέτο μέτρων που θα κλειδώσει την αξιολόγηση είναι βαρύ και θα προκαλέσει σοβαρούς ενδοκυβερνητικούς κραδασμούς αν δεν συνοδεύεται με μία σαφή υποσχετική δήλωση για τη διευθέτηση του χρέους με τις αποφάσεις να λαμβάνονται εντός του 2016.
Αυτό είναι και ένα από τα θέματα που θα θέσει ο πρωθυπουργός στους συνομιλητές του σε Παρίσι, Στρασβούργο καθώς θα έχει γεύμα με τον Martin Shulz, αλλά και στις Βρυξέλλες όπου είναι ομιλητής σε δείπνο εργασίας με ανωτατα στελέχη του Ιδρύματος Alex Springer.
Στην ουσία ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την απόφαση να πιέσει για μια καλύτερη συμφωνία καθώς γνωρίζει πως αν κάνει πίσω στα αιτήματα του ΔΝΤ αλλά και σε κάποια πράγματα στα οποία φαίνεται πως επιμένουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως κάποια από τα δημοσιονομικά μέτρα, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων κ.ά., η πολιτική του φθορά ακόμη και αν καταφέρει να τα ψηφίσει, θα είναι δεδομένη και σύντομη.
Ως εκ τούτου παίρνει το ρίσκο να εκμεταλλευτεί τον πολιτικό χρόνο με την Ευρώπη να πιέζεται από το προσφυγικό αλλά και το Brexit.
Γι αυτό άλλωστε οι τρεις υπουργοί στην κοινή συνέντευξη Τύπου προχώρησαν στη δήλωση πως θα καταθέσουν το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο την άλλη εβδομάδα γιατί θα έχουν προηγηθεί οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ενώ θα υπάρχει και εικόνα για το χρέος από την εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.
Έτσι, το Σαββατοκύριακο που έρχεται ο πρωθυπουργός θα έχει πλήρη εικόνα για το τι θέλει ο κάθε παίκτης που βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ώστε πλέον να πάρει τις τελικές πολιτικές του αποφάσεις.
Ένα είναι ξεκάθαρο και διαμηνύεται ευθέως σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση από το Μαξίμου: «οι κόκκινες γραμμές είναι διατυπωμένες και παραμένουμε σε αυτές».
Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων σημειώνουν πως οποιαδήποτε πλέον περαιτέρω υποχώρηση της ελληνικής πλευράς, αν γίνει, θα πρέπει να συνοδεύεται από παραχωρήσεις και παραίτηση από τις παράλογες αξιώσεις του κουαρτέτου των θεσμών.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός στις επαφές που θα έχει με ξένους ηγέτες και θεσμικούς θα τονίσει πως δεν είναι η στιγμή να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα επιμένοντας πως πρέπει να δοθεί πολιτικός χρόνος και στήριξη για να αντιμετωπίσει δύο συν μία κρίσεις που έχουν χτυπήσει τη χώρα μας.
Η οικονομική κρίση, η προσφυγική αλλά και η ανθρωπιστική μετά από έξι χρόνια μνημονιακών πολιτικών πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν από τις άλλες πλευρές στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και να συμβάλουν έμπρακτα στη στήριξη της Ελλάδας.
Μάλιστα συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν πως μετά και την νέα παραδοχή του ΔΝΤ για λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να ληφθούν γενναίες πολιτικές αποφάσεις για αλλαγή της συνταγής καθώς αν οι δανειστές επιμείνουν στη στάση τους θα προκαλέσουν ένα αρνητικό πολιτικο - οικονομικό ντόμινο.
Τέλος, στο Μέγαρο Μαξίμου κατηγορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά την Νέα Δημοκρατία για τη στάση που κρατούν σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή να αναρωτιέται αν ήταν στο τιμόνι της χώρας θα δεχόντουσαν να υλοποιήσουν μία ακόμη λάθος συνταγή όπως είναι τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης