Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαξίμου: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς - Καλύτερη η δεύτερη μέρα από την πρώτη

Μαξίμου: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς - Καλύτερη η δεύτερη μέρα από την πρώτη
Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση 
Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίζεται η κυβέρνηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων τη σημερινή ημέρα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν στο bankingnews.gr πως οι διαπραγματεύσεις πάνε καλύτερα από ό,τι χθες και πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος με τους θεσμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό, πρέπει να γεφυρωθεί μια διαφορά της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ ενώ σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό ο αρμόδιος έχει προσέλθει με νέα πρόταση για την οποία κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως είναι η λύση που θα κάνουν αποδεκτή οι θεσμοί.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δίνει μάχη για να μην περάσει η αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια, στο υψηλότερο ποσοστό, δηλαδή από το 13% στο 23%,
Με τους δανειστές να επιμένουν ότι αυτή η λύση θα φέρει τα προσδοκώμενα έσοδα και πως η αποδοχή της θα έκλεινε σημαντικές «τρύπες», η ελληνική πλευρά αρνείται κατηγορηματικά να υιοθετήσει στην αύξηση στην ενέργεια και στο νερό καθώς κάτι τέτοιο θα «γονάτιζε» ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Πρόοδος και στα κόκκινα δάνεια
Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δίνει την μάχη για τα κόκκινα δάνεια.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σε ό,τι αφορά στα στεγαστικά δάνεια της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση φαίνεται να πετυχαίνει την αναστολή των πλειστηριασμών για δύο χρόνια.
Ενώ για τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών ο χρόνος αυτός μειώνεται στον ενάμισι χρόνο.
Σε ό,τι αφορά το μέγεθος των δανείων τα όρια διαμορφώνονται λίγο πιο κάτω από την τελευταία πρόταση της ελληνικής πλευράς.
Πάντως, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου άφηνα να εννοηθεί πως τα κόκκινα δάνεια είναι το «αγκάθι» που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό «τραυματισμό» της κυβέρνησης. 
Όπως εξηγούσαν η κυβέρνηση έχει σαφή δέσμευση να προστατεύσει την πρώτη κατοικία κάτι που αποτελεί πυλώνα της προεκλογικής της εκστρατείας. 
Μια κακή λύση στα κόκκινα δάνεια θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρούς ενδοκυβερνητικούς τριγμούς αλλά και «τσαλάκωμα» στην εικόνα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 

Δ.Α.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης