Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος(ΠτΔ): Δεν ταιριάζει στην Ευρώπη η νοοτροπία απομόνωσης για το προσφυγικό

Παυλόπουλος(ΠτΔ): Δεν ταιριάζει στην Ευρώπη η νοοτροπία απομόνωσης για το προσφυγικό
Έξι Ευρωπαίους υπουργούς δέχτηκε στο προεδρικό Μέγαρο σε ένδειξη αλληλεγγύης για το προσφυγικό ο Πρ. Παυλόπουλος
Ώς έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης, η οποία, μάλιστα, στο θέμα του προσφυγικού η οποία έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος την επίσκεψη στην Αθήνα των υπουργών Εξωτερικών της Ολλανδίας, της Σλοβακίας, της υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας και των υφυπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, της Ιταλίας, και της Μάλτας. 
Ο κ. Παυλόπουλος δέχτηκε τους διπλωμάτες στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016 ενώ μαζί τους ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού επισήμανε ότι η ώρα είναι κρίσιμη, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, τόνισε ότι η χώρα μας εφαρμόζει και θα εφαρμόσει ό,τι χρειάζεται για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, για την εφαρμογή της Συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία και όχι μόνο, και αυτό θα το πράξει σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, με όρους ανθρωπισμού, όπως ταιριάζει στον κοινό μας πολιτισμό και στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.
Προσέθεσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φέρει μόνη της όλο αυτό το τεράστιο βάρος και έχει ανάγκη την αλληλεγγύη των εταίρων της.
«Δεν ταιριάζει στην Ευρώπη και στον Πολιτισμό της νοοτροπία φοβική, νοοτροπία απομόνωσης σε ένα πρόβλημα, από το οποίο κρίνεται το μέλλον της ΕΕ. '
Αρα η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα είναι επιβεβλημένη με βάση τις ίδιες τις αρχές της ΕΕ και σε αυτό πρέπει να συνεννοηθούμε και να συμπράξουμε όλοι» τόνισε.
Συνεχίζοντας και απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε τέσσερα βασικά ζητήματα:
Πρώτον, τόνισε, ότι και κατά την διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας και στη συνέχεια θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και κυρίως να δώσουμε έμφαση στο θέμα της μετεγκατάστασης.
Και υπογράμμισε ότι χωρίς την εφαρμογή αυτή θα υπάρξει κίνδυνος, ό,τι οικοδομήσαμε μέχρι σήμερα να μην προχωρήσει.
Δεύτερον, επισήμανε την ανάγκη αλλαγής της Συνθήκης του Δουβλίνου και στο πλαίσιο αυτό να ξαναδούμε τον προσδιορισμό της έννοιας του Πρόσφυγα Πολέμου. «Γιατί δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση μεταξύ του αιτούντος άσυλο γενικώς και του πρόσφυγα πολέμου.
'Αρα πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός αλλαγής του καθεστώτος της Συνθήκης του Δουβλίνου, σε συνάρτηση με τον προσδιορισμό της έννοιας του πρόσφυγα πολέμου» τόνισε.
Τρίτον, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η μετεξέλιξη του FRONTEX σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή-συνοριοφυλακή.
Πάντοτε, βέβαια, με την τήρηση του κανόνα ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα των κρατών, όπως ορίζονται και φυλάσσονται κυριάρχως από τα κράτη αυτά.
Τέταρτον, κάλεσε και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και ιδίως την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες να ασκήσει πλήρως τα καθήκοντά της, έτσι όπως αυτά καθορίζονται από το ίδιο το καταστατικό της.
Μάλιστα, ανέφερε ότι «ανεξάρτητα από την θεσμική σύνδεση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας με την Ύπατη Αρμοστεία, είναι βέβαιο ότι οι ίδιοι οι κανόνες που αφορούν την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες επιβάλλουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις σ' αυτήν τις οποίες πρέπει να τις εκτελέσει.
Και προκειμένου να γίνει αυτό είναι ανάγκη να το καταστήσουμε από κοινού σαφές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τους υπευθύνους της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες».
Νωρίτερα, στις 7 μ.μ. ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με την αντιπροσωπεία των έξι υπουργών και υφυπουργών Εξωτερικών, κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι στηρίζουν την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πρόκληση του Προσφυγικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης