Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λαπαβίτσας: Προχωράμε στην ίδρυση νέου φορέα - Η Ευρώπη δεν μπορεί να εκδημοκρατιστεί

Λαπαβίτσας: Προχωράμε στην ίδρυση νέου φορέα - Η Ευρώπη δεν μπορεί να εκδημοκρατιστεί
Το 3ο μνημόνιο έχει ήδη αποτύχει και τώρα το ΔΝΤ προσπαθεί να καλύψει την αποτυχία του, ζητώντας τη μείωση του χρέους - Ερευνήστε το ρόλο του Καρανίκα στις εξελίξεις του Φεβρουαρίου του 2015
Την ίδρυση ενός νέου φορέα, «ούτε πολιτικού μόνο, ούτε και μόνο ακαδημαϊκού» προανήγγειλε σήμερα Παρασκευή 8 Απριλίου ο καθηγητής οικονομολόγος και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας.
Μέσα από συνέντευξή του στην ιστοσελίδα The Press Project, o κ. Λαπανίτσας κάνει λόγο για ένα νέο φορέα με στόχο να πείσει τους Έλληνες ότι ο μόνος τρόπος για να βγει η χώρα από την κρίση είναι η έξοδος από το Ευρώ και η ενίσχυση του εθνικού κράτους.
«Η Ευρώπη έχει δείξει τον πραγματικό της πρόσωπο και δεν μπορεί να εκδημοκρατιστεί», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο Κώστας Λαπαβίτσας ξεκαθαρίζει ότι «το 3ο μνημόνιο έχει ήδη αποτύχει και τώρα το ΔΝΤ προσπαθεί να καλύψει την αποτυχία του».
Παράλληλα, αναφέρει ότι «αν η κυβέρνηση καταφέρει σε κάποια συνεννόηση με τη Merkel να βγάλει έξω από το πρόγραμμα το ΔΝΤ, η υπόθεση του κουρέματος του χρέους είναι τελειωμένη».
Ειδικά για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης, ο κ. Λαπαβίτσας τονίζει ότι «τα μέλη της Τρόικας στην πραγματικότητα προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο για να διαχειριστούν την αποτυχία του μνημονίου, ζητώντας τη μείωση του χρέους», ενώ σημειώνει ότι «η ελληνική οικονομία είναι σε ύφεση και η κατάσταση θα χειροτερέψει όταν θα αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «το Ταμείο δεν έχει καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση, όπως δεν είχε καμία εμπιστοσύνη ούτε στην προηγούμενη», ενώ μιλώντας για την κυβέρνηση λέει ότι «θα ήθελε να έχει τους χαμηλότερους στόχους για τα επόμενα χρόνια αλλά αυτό που την καίει είναι οι τωρινοί στόχοι γιατί καταρρέει δημοσκοπικά και δεν θέλει να αυτοκτονήσει.
Προσπαθεί λοιπόν να βγάλει το ΔΝΤ από την εξίσωση για να ελαφρύνει την πίεση».
Υπογραμμίζει δε ότι «η Κομισιόν προσποιείται ότι το πρόγραμμα πηγαίνει καλά και δεν δείχνει διατεθειμένη να ζητήσει σκληρότερα μέτρα και αυτό βολεύει την ελληνική κυβέρνηση».
Από την άλλη «η Γερμανία θέλει να κρατήσει με κάποιο τρόπο τον Ταμείο στο παιχνίδι ώστε να έχει αξιοπιστία το πρόγραμμα αλλά χωρίς να δώσει όμως κούρεμα του χρέους.
Να το πούμε και αυτό για να είναι ξεκάθαρο:
Εφόσον φύγει το ΔΝΤ η υπόθεση κουρέματος του ελληνικού χρέους τελειώνει».
Σχετικά με τα δημοσιεύματα για την επάνοδο του Grexit στην επικαιρότητα, λέει ότι «η Ελλάδα είναι σε μια φυλακή, η ανεργία είναι τεράστια, ιδιαίτερα για τους νέους.
Ακόμα και αν το πρόγραμμα είναι ελαφρώς ηπιότερο αυτή δεν είναι προοπτική για το μέλλον.
Η λογική κατάληξη θα είναι να τεθεί ξανά το ζήτημα για τη νομισματική έξοδο.
Που είναι και η μόνη λογική δομική λύση με προοπτική για το μέλλον κατά την άποψή μου».
Περαιτέρω, στη συνέντευξή του σημειώνει τα εξής:

Για το ευρώ: Αυτό που πνίγει την Ελλάδα είναι η Νομισματική Ένωση και το θεσμικό της πλαίσιο.
Τώρα πια όλοι καταλαβαίνουν πόσο πνιγηρό είναι.
Το 2010 όταν ξέσπασε η κρίση είχα προτείνει στάση πληρωμών στο χρέος με διαδικασία απομείωσης και έξοδο από το Ευρώ.
Αυτό το δίπολο με ότι αυτό σήμαινε ήταν κατά την άποψή μου η επιθυμητή πορεία για τη χώρα και νομίζω ότι μπορούμε να πούμε τουλάχιστον ότι η άλλη πορεία αποδείχτηκε καταστροφική.
Αλλά θέλω να πω τώρα ότι αργήσαμε πάρα πολύ, ως χώρα, ως λαός και ως κοινωνία.
Αυτό που τότε γινόταν σήμερα δεν γίνεται με τόσο απλό τρόπο γιατί η οικονομία της χώρας έχει γονατίσει.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη: Δεν μπορείς να εκδημοκρατίσεις τους θεσμούς.
Οι θεσμοί ή θα καταρρεύσουν συνολικά ή αυτός που θα επιχειρήσει να τα βάλει μαζί τους θα ηττηθεί.
Ο ίδιος ο στόχος του Βαρουφάκη είναι λάθος.

Για τα Panama Papers: Mπορεί να υπάρχει αυτό το βρωμερό υπερεθνικό δίκτυο ώστε οι πλούσιοι να αποφεύγουν τους φόρους και να παρακάμπτουν την νομοθεσία αλλά οι ουσιαστικοί μηχανισμοί που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή ακόμα και να διορθώσουν αυτή την κατάσταση είναι εθνικοί.

Για το προσφυγικό: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών αυτή τη στιγμή από τους ετέρους μας οι οποίοι μας φέρθηκαν ως να είμαστε μια χώρα που βρίσκεται στα όρια της Ευρώπης, όπως περίπου αντιμετωπίζουν τους Τούρκους και ίσως και ακόμα χειρότερα.
Η Ευρώπη σε αυτή την κρίση δείχνει και τον πραγματικό χαρακτήρα αυτής της Ένωσης».
Για τα σχέδιά του: Σε συνεργασία με ένα ευρύτερο πλέγμα ανθρώπων και οργανώσεων στην Ευρώπη που δουλεύουμε το μόνο πραγματικό Σχέδιο Β εδώ και χρόνια έχουμε αρχίσει να συνδυάζουμε τις δυνάμεις μας.
Θέλουμε λοιπόν να καταθέσουμε αυτό το σχέδιο με πειστικό τρόπο και τονίζω ότι αυτό γίνεται στη βάση της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ γιατί η ιστορική εμπειρία έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Αυτός είναι και ο λόγος που ξεκινάμε μια νέα προσπάθεια που θα κινηθεί στον ενδιάμεσο χώρο για την ώρα, στον πανεπιστημιακό, πνευματικό, επιστημονικό και στον πολιτικό αλλά δεν είναι πολιτική πρωτοβουλία μόνο, όπως και δεν είναι ακαδημαϊκή πρωτοβουλία.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή της διαπραγμάτευσης είχε τεράστια στήριξη από τον ελληνικό λαό.
Η πραγματικότητα φάνηκε στις 20 Φεβρουαρίου όταν υπογράφτηκε η επέκταση του προγράμματος που κατά την άποψή μου ήταν τραγική.
Αυτό το έγγραφο φέρει την υπογραφή του Βαρουφάκη.
Από τις 20 Φεβρουαρίου και μετά βγήκα και μίλησα για άλλη πορεία με σημαντικό πολιτικό κόστος διότι ο κόσμος δεν είχε καταλάβει ακόμα τι θα συνέβαινε.
Δέχτηκα μεγάλες επιθέσεις μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ.
Όποιος θέλει μπορεί να τα βρει αυτά και αν θέλετε σας προτείνω να ψάξετε τον κύριο Καρανίκα.
Το δικό μου σφάλμα είναι ότι από τον Απρίλιο και μετά θα έπρεπε να έχω διαχωρίσει τη θέση μου και να έχω κυκλοφορήσει την εναλλακτική πρόταση η οποία υπήρχε, ώστε να είναι στο τραπέζι όταν θα έφτανε η ώρα της κρίσεως.

Για τον Τσίπρα: Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση και αυτή είναι και η μεγαλύτερη ζημιά που έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στον Ελληνικό λαό.
Σημειώστε ότι στην περίπτωση του δημοψηφίσματος ο λαός έδειξε ενθουσιασμό και μεγάλη διάθεση να μπει μπροστά για μια αλλαγή.
Μπορεί να μην ήταν 100% ξεκάθαρος για το που θα πήγαινε αλλά ήταν αποφασισμένος να παλέψει.

Για συνεργασία με άλλα κινήματα: Ο κεντρικός ομιλητής στις 27 Απριλίου στην παρουσίαση της πρότασής μας θα είναι ο Λα Φοντέν από το De Linke.
Θα υπάρχουν επίσης εκεί πολιτικά στελέχη από το κόμμα των Καταλανών που αποτελεί το πιο προοδευτικό κομμάτι της συνεργασίας με τους Podemos.
Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από το σοσιαλιστικό κόμμα της Σλοβενίας και θα είναι και άλλοι από Γαλλία και άλλες χώρες.
Η προσπάθεια είναι ενωτική με μεγάλα κομμάτια της αριστεράς που δεν συμφωνούν φυσικά σε όλα αλλά έχουν καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή όσο το νομισματικό σύστημα είναι αυτό που είναι.
Δεν έχω καμία αντίρρηση να συνεργαστώ με τον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά θα πρέπει να σταματήσει πρώτα να υποστηρίζει ότι μπορεί να εκδημοκρατίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πρώτο πραγματικό ραντεβού θα είναι στις 27 του μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης