Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαριάς στο bankingnews: Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε μία ευρωπαϊκή αποθήκη ψυχών

Μαριάς στο bankingnews: Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε μία ευρωπαϊκή αποθήκη ψυχών
Λάβρους κατά κυβέρνησης και Ευρωπαίων για την ευρω-τουρκική συμφωνία για το προσφυγικό εξαπολύει σε συνέντευξή του στο bankingnews.gr ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς
Ως ένα «σημαντικό μέσο του δημοκρατικού ελέγχου» και ένα «βήμα για να περιοριστούν οι αντιλαϊκές πολιτικές που προωθούν οι δανειστές στην Ελλάδα και αλλού», περιγράφει τη συγκρότηση της «Ομάδας Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας» του Ευρωκοινοβουλίου ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Νότης Μαριάς.
Σε συνέντευξή του στο bankingnews.gr, ο κ. Μαριάς επισημαίνει ότι η Ομάδα Εργασίας (Financial Assistance Working Group – FAWG) «δεν θα αντικαταστήσει τους αγώνες που θα κάνουν οι Έλληνες πολίτες για την ανατροπή των μνημονίων», ενώ τονίζει ότι «καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και να βάλει φραγμό στην τυχοδιωκτική πολιτική της τρόικας η οποία με τη δράση της φτωχοποίησε την πατρίδα μας και γέμισε τη χώρα με στρατιές ανέργων».
Ο κ. Μαριάς αναφέρεται εκτενώς και στο μέτωπο του προσφυγικού και διαπιστώνει «μία επικίνδυνη εξέλιξη για την οποία φέρουν ευθύνη οι κυβερνώντες: τη σύνδεση του προβλήματος των προσφυγικών ροών με θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας».
«Η ανικανότητα της Ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές είναι δεδομένη και πασιφανής», υπογραμμίζει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής.
Και συμπληρώνει:
«Υπάρχουν πράξεις αυτοτελείς και μονομερείς που μπορεί να γίνουν άμεσα: Πρώτο η αποχώρηση από τη Σένγκεν, δεύτερον η επιβολή εμπάργκο στα Σκόπια και την Αλβανία, που ανέφερα νωρίτερα. Τρίτο η αναστολή λειτουργίας του Δουβλίνο 3 διότι οσονούπω θα μας αναγκάσουν να δεχτούμε τους πρόσφυγες που πέρασαν προς τη Δυτική Ευρώπη και τέταρτο να κλείσουμε συνολικά και αποτελεσματικά τα ανατολικά σύνορά μας με την κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού».
«Η τακτική των Ευρωπαίων μέχρι στιγμής ήταν να αφήσουν να περνάει καιρός ώστε να φορτώνονται πρόσφυγες στην Ελλάδα. Τώρα, μετά τα ανατολίτικα παζάρια της Τουρκίας, η Ε.Ε. κατέληξε σε μία (μη-)λύση: να μετατρέψει εκ των πραγμάτων την Ελλάδα σε μία Ευρωπαϊκή αποθήκη ψυχών, μία μεγάλη Λαμπεντούζα», σημειώνει ο κ. Μαριάς.


Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νότη Μαριά στο bankingnews.gr:

- Την Πέμπτη ήρθε στην Ελλάδα η διακομματική ομάδα εργασίας των ευρωβουλευτών, στην οποία συμμετέχετε και εσείς και η οποία παρακολουθεί το «κουαρτέτο» των πιστωτών αλλά και την πορεία της υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος. Ποιες είναι οι προσδοκίες για τον νέο εποπτικό ρόλο που αναλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Προκειμένου να καταργηθούν οι γκρίζες ζώνες που δημιουργήθηκαν κατά τη δραστηριότητα της τρόικας σε διάφορες χώρες-μέλη της Ε.Ε. που βρισκόταν σε μνημόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συνέχεις παρεμβάσεις του ζητούσε εδώ και μερικά χρόνια να εξασφαλιστεί αυξημένος κοινοβουλευτικός έλεγχος κατά τη διαδικασία εφαρμογής των σχετικών προγραμμάτων προσαρμογής.
Έτσι αποφασίστηκε επιτέλους να συγκροτηθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ειδική «Ομάδα Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας» (Financial Assistance Working Group - FAWG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει ως στόχο τον έλεγχο της τρόικας και της εφαρμογής του μνημονίου 3 στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για τον «έλεγχο των ελεγκτών» με στόχο την πλήρη διαφάνεια αλλά και την εξέταση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων του σκληρού τρίτου μνημονίου. Ήδη όπως είπατε την Πέμπτη και την Παρασκευή ήρθε στην Αθήνα δωδεκαμελής επιτροπή του FAWG στην οποία και συμμετείχα και η οποία πραγματοποίησε διήμερη διερευνητική αποστολή και είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπουργούς, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα κ. D. Costello ο οποίος τέθηκε στη βάσανο των ερωτήσεων και των παρατηρήσεων των Ευρωβουλευτών ενόψει της πρώτης αξιολόγησης.
Το FAWG είναι προφανές ότι καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και να βάλει φραγμό στην τυχοδιωκτική πολιτική της τρόικας η οποία με τη δράση της φτωχοποίησε την πατρίδα μας και γέμισε τη χώρα με στρατιές ανέργων. Ήδη είχα την ευκαιρία να επισημάνω στον κ. D. Costello ότι το μνημόνιο απέτυχε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέλος της τρόικας πρέπει να αλλάξει ρότα.
Σχετικά με τις προτεραιότητες του FAWG, έχω θέσει επανειλημμένα μέσα στο 2016 την άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων και το δίκαιο αίτημα εξεύρεσης λύσης για τα «κόκκινα» δάνεια δίχως την πώλησή τους σε διεθνή funds και κοράκια. Θεωρώ αυτά τα δύο ζητήματα πρωτεύοντας σημασίας για την Ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή και θα επιδιώξω το FAWG να ασκήσει ανάλογες πιέσεις στην τρόικα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Βέβαια το FAWG δεν θα αντικαταστήσει τους αγώνες που θα κάνουν οι Έλληνες πολίτες για την ανατροπή των μνημονίων. Ωστόσο καθιστά τους εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ελεγκτικά όργανα που θα εποπτεύουν την τρόικα και τους δανειστές. Θεωρώ λοιπόν ότι το FAWG είναι ένα σημαντικό μέσο του δημοκρατικού ελέγχου και ένα βήμα για να περιοριστούν οι αντιλαϊκές πολιτικές που προωθούν οι δανειστές στην Ελλάδα και αλλού.


- Πώς παρακολουθείτε τις εξελίξεις στο μέτωπο του προσφυγικού; Ποιες είναι οι ανησυχίες σας;

Η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να προσεγγίζεται, χωρίς δηλαδή να λαμβάνονται υπ' όψιν οι ιστορικές, γεωπολιτικές και πολιτισμικές της διαστάσεις. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με το Λουξεμβούργο ή την Ελβετία, βρίσκεται στα σύνορα της Ευρώπης και ταυτόχρονα στα σύνορα με το Ισλάμ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, γειτνιάζει με μία χώρα - την Τουρκία - που δεν έχει κρύψει ποτέ τους εχθρικούς προς τα ελληνικά συμφέροντα, ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της για το Αιγαίο και τη Θράκη. Χώρια λοιπόν από το προφανές πλέον πρόβλημα ενσωμάτωσης των μουσουλμανικών πληθυσμών που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, στην Ελλάδα υπάρχει και ένα ακόμη, γεωπολιτικό πρόβλημα, που πρέπει να υπολογίζουμε αντιμετωπίζοντας την προσφυγική κρίση.
Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε πράγματι μία επικίνδυνη εξέλιξη για την οποία φέρουν ευθύνη οι κυβερνώντες: τη σύνδεση του προβλήματος των προσφυγικών ροών με θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας, όπως τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, όπου και πάλι η κυβέρνηση αδρανεί. Ενδεικτικές της επιπολαιότητας με την οποία η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα εθνικά θέματα είναι τόσο η δήλωση Τσίπρα πέρυσι το καλοκαίρι, περί δήθεν ανυπαρξίας θαλάσσιων συνόρων, που είχε ανυπολόγιστες προεκτάσεις αφού εκστομίστηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όσο και οι δηλώσεις του κυρίου Μουζάλα, που ουσιαστικά ανοίγουν τον δρόμο για την αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία».

- Πώς αποτιμάτε τη διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.; Υπάρχει κάποιο άλλο κυβερνητικό σχήμα που, εφόσον είχε αναλάβει τα ηνία της χώρας, θα μπορούσε να φέρει διαφορετικά αποτελέσματα;

Η ανικανότητα της Ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές είναι δεδομένη και πασιφανής. Την ίδια στιγμή που εμείς προτείναμε έγκαιρα, από τις 11 Δεκεμβρίου 2015 (δηλαδή πριν εγκλωβιστούν στην Ειδομένη χιλιάδες άνθρωποι), την αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν ώστε να πάψει η χώρα μας να αποτελεί μαγνήτη για τους πρόσφυγες, αλλά και την άμεση κήρυξη Οικονομικού Εμπάργκο σε Σκόπια και Αλβανία μέχρις ότου οι χώρες αυτές να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο και να επιτρέψουν την διέλευση των προσφύγων αντί να υψώνουν τα συρματοπλέγματα του αίσχους και της ντροπής, η κυβέρνηση συμπεριφέρονταν ως άβουλος παρατηρητής των εξελίξεων.
Η Ελληνική κυβέρνηση δείχνει συνεχώς να υπαναχωρεί. Αντί να καταγγείλει τους Σκοπιανούς για παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, δείχνει να ανέχεται πλήρως το παιχνίδι τους. Αντί να καταγγείλει την Τουρκία που υποθάλπει δουλεμπορικά κυκλώματα, συναινεί στην έλευση τούρκων αστυνομικών στα νησιά του Αιγαίου.
Η Ελλάδα, ανεξαρτήτως κυβερνητικού σχήματος, οφείλει αυτή τη στιγμή να δράσει συγκροτημένα. Υπάρχουν πράξεις αυτοτελείς και μονομερείς που μπορεί να γίνουν άμεσα: Πρώτο η αποχώρηση από τη Σένγκεν, δεύτερον η επιβολή εμπάργκο στα Σκόπια και την Αλβανία, που ανέφερα νωρίτερα. Τρίτο η αναστολή λειτουργίας του Δουβλίνο 3 διότι οσονούπω θα μας αναγκάσουν να δεχτούμε τους πρόσφυγες που πέρασαν προς τη Δυτική Ευρώπη και τέταρτο να κλείσουμε συνολικά και αποτελεσματικά τα ανατολικά σύνορά μας με την κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού.

- Ποια είναι κατά την άποψή σας τα κενά στη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας;

Η Τουρκία πήρε ό, τι ήθελε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που είναι στη πράξη πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί, και δη εκταμίευση συνολικά 6 δις ευρώ για τη δήθεν αντιμετώπιση του προσφυγικού, εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων με την Ε.Ε., άνοιγμα νέων κεφαλαίων, οδικό χάρτη για την κατάργηση βίζας των τούρκων πολιτών κλπ. Οι τούρκοι αφού καθυστέρησαν επί μακρόν τη σύναψη μίας συμφωνίας, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται αμείωτες οι ροές προς τη χώρα μας κατέληξαν σε μία συμφωνία που, όπως ήταν αναμενόμενο, ικανοποιεί τους πάντες πλην της Ελλάδας.

- Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι η χώρα μας, ενώ θα έπρεπε να δέχεται τον έπαινο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, με την ανθρωπιά και τις θυσίες που κάνει, καταφέραμε να είμαστε στο στόχαστρο των υπολοίπων;

Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών, κάνουν τα πάντα για να μην αναλάβουν το βάρος των προσφυγικών ροών. Τώρα, υπό την διπλή και άρρηκτα συνδεδεμένη απειλή της ανόδου της ακροδεξιάς (όπως γίνεται στη Γερμανία) και ισλαμικού φονταμενταλισμού, η Ευρώπη θα κάνει τα πάντα για να πετάξει από πάνω της μία ευθύνη που προκύπτει από το διεθνές δίκαιο, όπως αυτή της παροχής ασύλου.
Η τακτική των Ευρωπαίων μέχρι στιγμής ήταν να αφήσουν να περνάει καιρός ώστε να φορτώνονται πρόσφυγες στην Ελλάδα. Τώρα, μετά τα ανατολίτικα παζάρια της Τουρκίας, η Ε.Ε. κατέληξε σε μία (μη-)λύση: να μετατρέψει εκ των πραγμάτων την Ελλάδα σε μία Ευρωπαϊκή αποθήκη ψυχών, μία μεγάλη Λαμπεντούζα.

- Ποια πρέπει να είναι η απάντηση της Ευρώπης απέναντι στις επιθέσεις των τρομοκρατών, μετά και την επίθεση στις Βρυξέλλες που πρόσφατα προστέθηκε στη λίστα των ευρωπαϊκών πρωτευουσών που έχουν μπει στο στόχαστρο;

Καταρχήν, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι τα θλιβερά συμβάντα της 21ης Μαρτίου ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί εάν οι βελγικές αρχές δεν είχαν δράσει ερασιτεχνικά και είχαν αξιοποιήσει έγκαιρα πληροφορίες σχετικά με τη παρουσία τρομοκρατών στη βελγική πρωτεύουσα. Χαρακτηριστικό της επιπολαιότητας των βελγικών αρχών είναι ότι έχουν ζητήσει, σαν ψιλικατζήδες, η Ευρωβουλή να αναλάβει το κόστος φύλαξής της, λες και το Βέλγιο δεν έχει κερδίσει τίποτα από τη παρουσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Από εκεί και ύστερα δεν πρέπει να ταυτιστεί η τρομοκρατία με τις προσφυγικές ροές. Αντίθετα, πρέπει να αναγνωριστεί ο αποσταθεροποιητικός ρόλος του Νταές στη Συρία.
Προσωπικά έχω καταδικάσει επανειλημμένα με παρεμβάσεις μου τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στα μέσα ενημέρωσης την δράση της Τουρκίας στην περιοχή, ενώ στις οκτώ προτάσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που έχω καταθέσει ήδη από τον Δεκέμβριο αναφέρομαι ρητά στην ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του, δηλαδή για την αποκατάσταση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.
Για να χτυπηθεί το Νταές αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρξει συνεννόηση της Δύσης και της Ευρώπης ειδικότερα με την Ρωσία στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία είναι η μοναδική δύναμη που πολεμά το ISIS και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συνεργασία με τη ρωσική πλευρά, όταν η Ε.Ε. αποφασίζει να ανανεώσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει εναντίον της Ρωσίας.

Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης