Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βίτσας (αναπλ. υπ. Εθνικής Άμυνας): Ο Πειραιάς έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει ανακουφιστεί – Θα ακολουθήσει η Ειδομένη

Βίτσας (αναπλ. υπ. Εθνικής Άμυνας): Ο Πειραιάς έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει ανακουφιστεί – Θα ακολουθήσει η Ειδομένη
Στην επιστολή της η Lagarde δεν αναφέρεται στην ουσία του διαλόγου των δύο αξιωματούχων του ΔΝΤ όπως διέρρευσε από το Wilileaks τόνισε ο κ.Βίτσας
Την θέση ότι έως το τέλος της εβδομάδας το λιμάνι του Πειραιά θα έχει ανακουφιστεί από τους πρόσφυγες/μετανάστες διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας, τονίζοντας ότι μόλις αποσυμφορηθεί ο Πειραιάς, θα ακολουθήσει η Ειδομένη.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Βίτσας υποστήριξε ότι έως το Πάσχα ο Πειραιάς θα έχει αδειάσει, υπογραμμίζοντας ότι ήδη μέσα στο Σαββατοκύριακο αποχώρησαν 1.400 - 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες προς Ελαιώνα δίχως να έχουν προστεθεί νέες ροές.
«Έως το τέλος της εβδομάδας ο Πειραιάς θα έχει ανακουφιστεί» είπε ο κ.Βίτσας, ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή όλων ώστε οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας όπου όπως είπε υπάρχουν 2.600 κενές θέσεις ενώ μέχρι την Κυριακή θα έχει κατασκευαστεί και το μεγαλύτερο μέρος άλλων 10.000 θέσεων.
Σχετικά με τη διαδικασία της επαναπροώθησης μεταναστών προς την Τουρκία που ξεκίνησε το πρωί, ο κ. Βίτσας έκανε λόγο για πάνω από 200 άτομα που με ασφαλή και νόμιμο τρόπο μεταφέρονται στη γείτονα χώρα, εκφράζοντας την ελπίδα για επιτυχή ολοκλήρωσή της.
Σημείωσε πως το βασικό στοιχείο για την ελληνική πλευρά θα είναι η διακοπή των μεταναστευτικών ροών εφόσον γίνει αντιληπτό από τους διακινητές ότι εφαρμόζεται η συμφωνία και επομένως δεν θα έχει λόγο κάποιος να πληρώνει χιλιάδες δολάρια ή ευρώ.
Αναφορικά με την πληροφορία ότι αυξήθηκαν οι αιτήσεις ασύλου από τους πρόσφυγες μετά τη συμφωνία με την Τουρκία, ο κ. Βίτσας την επιβεβαίωσε λέγοντας πως αυτό όντως συμβαίνει ιδιαίτερα στα νησιά και τη Μυτιλήνη.
Ο κ.Βίτσας εκτίμησε ότι στόχος είναι η αίτηση και η εξέταση της ενδικοφανούς προσφυγής να έχουν ολοκληρωθεί σε 15 μέρες και στο σύνολό της να έχει κριθεί σε ένα μήνα.
«Η αίτηση ασύλου όμως δεν μπορεί να γίνει σε Πειραιά ή Ειδομένη αλλά σε κέντρα φιλοξενίας, ταυτοποίησης ή υποδοχής όπου οι πρόσφυγες θα τυγχάνουν αξιοπρεπούς διαμονής και σίτισης» είπε ο κ.Βίτσας.
Ερωτηθείς για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στη Χίο μεταξύ των ΜΑΤ και κατοίκων που αντιδρούσαν στη μεταφορά των προσφύγων, ο υπουργός αναγνώρισε ότι ιδιαίτερα στα νησιά υπάρχει ένταση, πως η κυβέρνηση ελπίζει ότι δημιουργείται μια κατάσταση που θα διακόψει τις μεταναστευτικές ροές και θα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα πράγματα αλλά εκτίμησε ότι έχει επιδειχθεί ανθρωπιά και αποφασιστικότητα αλλά και συνέπεια σε σχέση με τη συνθήκη της Γενεύης.
«Θέλει ψυχραιμία από όλες τις πλευρές» τόνισε ο κ.Βίτσας.
Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι αυτό που πρέπει να ελεγχθεί είναι το κατά πόσο η ελληνική πλευρά εκτέλεσε το δικό της μέρος της συμφωνίας του Ιουλίου.
«Ότι ήταν να γίνει από τη δική μας μεριά έχει ολοκληρωθεί» υποστήριξε ο υπουργός, εκτιμώντας ότι «οι διαφορές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο χαρτί με νούμερα φθάνουν κοντά στο να είναι ανύπαρκτες».
Επιπλέον, ο κ.Βίτσας εξέφρασε την πεποίθηση πως πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και ακολούθως η διαδικασία των χρηματοροών προς το τραπεζικό σύστημα και την πραγματική οικονομία, ενώ αναφερόμενος στην επιστολή – απάντηση της Christine Lagarde στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα όσα διέρρευσαν από το Wikileaks αναφορικά με τις συνομιλίες των αξιωματούχων του ΔΝΤ, τόνισε ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν αναφέρεται στην ουσία του διαλόγου και προσπαθεί να ξεφύγει δια της διαδικασίας, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε λόγο να κάνει καμιά διαρροή ή υποκλοπή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης