Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το κυβερνητικό σχέδιο για την εκκένωση της Ειδομένης και του λιμανιού του Πειραιά – Επιμένει στη χρήση μη βίας

Το κυβερνητικό σχέδιο για την εκκένωση της Ειδομένης και του λιμανιού του Πειραιά – Επιμένει στη χρήση μη βίας
Για την εκκένωση του λιμανιού του Πειραιά το κυβερνητικό σχέδιο έχει χρονικό ορίζοντα που φθάνει έως και τις 20 Απριλίου
Επιμένει η κυβέρνηση στη μη χρήση βίας ή τη διεξαγωγή οποιουδήποτε τύπου αστυνομικής ή άλλης επιχείρησης για την εκκένωση της Ειδομένης και του Λιμανιού του Πειραιά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρά την πίεση που υφίστανται για να δοθεί άμεσα λύση, η απόφαση είναι ξεκάθαρη πως και για τις επόμενες είκοσι ημέρες θα συνεχιστεί η καμπάνια «πειθούς» με στόχο να πειστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας εγκαταλείποντας τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς.
Σημειώνεται ότι χθες, Κυριακή, το προσφυγικό ζήτημα ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη διάρκεια συσκέψεων στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα, με τον αναπληρωτή υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν.Τόσκα, τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσα, τον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα και τον υπουργό Επικρατείας, Ν. Παππά.
Σε ότι αφορά το σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης τα συναρμόδια υπουργεία περά από την καμπάνια ενημέρωσης με φυλλάδια, αραβόφωνους μεταφραστές και μηνύματα που μεταδίδονται από μεγαφωνικές εγκαταστάσεις προχωρούν σε μία ακόμη κίνηση.
Παραχώρησαν την Τρίτη στην Ύπατη Αρμοστεία μια μεγάλη έκταση στην περιοχή Λαγκαδίκια του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης για την κατασκευή νέου χώρου φιλοξενίας με οικίσκους.
Ωστόσο, την συνολική ευθύνη της κατασκευής και τη διαχείριση θα έχει αποκλειστικά ο Διεθνής Οργανισμός.
Και αυτό γιατί στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων και μεταναστών που αρνούνται μέχρι σήμερα να αποχωρήσουν από την Ειδομένη φοβούμενοι ότι θα βρεθούν έγκλειστοι σε κάποια δομή φιλοξενίας του ελληνικού κράτους θα δείξουν εμπιστοσύνη στην Ύπατη Αρμοστεία.  
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το εγχείρημα μπορεί να αποδώσει καρπούς ενώ στη μάχη της εκκένωσης μέσω «πειθούς» το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει και την ακτιβίστρια Νάντια Μουράντ με την οποία συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την γνωστή ακτιβίστρια η οποία ανήκει στη θρησκευτική μειονότητα των Γιαζίντι να πραγματοποιήσει μια σειρά από ανοικτές ομιλίες και συγκεντρώσεις ενημέρωσης σε πρόσφυγες που βρίσκονται στο Λιμάνι του Πειραιά και στην Ειδομένη.
Ο λόγος είναι πως αυτή τη στιγμή στον Πειραιά βρίσκονται γύρω στους 500 Γιαζίντι ενώ στην Ειδομένη ο αριθμός τους υπολογίζεται ότι ξεπερνά τους 2000.
Η Νάντια Μουράντ όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου έχει την δυνατότητα να πείσει τους ομόθρησκούς της οι οποίοι την εμπιστεύονται και θα μετακινηθούν σε δομές φιλοξενίας εγκαταλείπονταν την Ειδομένη και το Λιμάνι του Πειραιά αν τους εξηγήσει ότι είναι προς όφελός τους.  
Σε ότι αφορά την εκκένωση του λιμανιού του Πειραιά το κυβερνητικό σχέδιο έχει χρονικό ορίζοντα που φθάνει έως και τις 20 Απριλίου και αυτό διότι από την μία υπάρχει η άρνηση  των προσφύγων και μεταναστών να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές και από την άλλη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής νέων χώρων και μετατροπής τους σε κέντρα ανοικτής φιλοξενίας που θα απορροφήσουν τους σχεδόν 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν κατασκηνώσει στις πύλες Ε1 ΚΑΙ Ε2 του λιμανιού.
Ένας μικρός αριθμός 400 ατόμων μεταφέρθηκαν στην ξενοδοχειακή μονάδα της Κυλλήνης, περίπου 1000 αναμένεται να μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα αλλά στο Σχιστό και με αυτούς συμπληρώνεται η χωρητικότητα του.
Για τους υπόλοιπους 5.000 τα στελέχη του αρμόδιου συντονιστικού οργάνου κατέληξαν ήδη στις πρώτες τέσσερις  μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις πρώην βιομηχανιών και αποθηκών στην Αττική.
Το ποίες είναι κρατείται επτασφράγιστο μυστικό καθώς υπάρχει φόβος αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα βρίσκονται στις περιοχές του Ασπροπύργου, της Μαγούλας, των Μεγάρων και του Αγίου Στεφάνου. Το κόστος ενοικίασης των βιομηχανικών κτιρίων υπολογίζεται στα 90.000 με 110.000 ευρώ το εξάμηνο και το καθένα θα έχει μέγιστη δυνατότητα φιλοξενίας 2000 ατόμων.
Ωστόσο υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή σημειώνει ότι το σχέδιο εξαντλείται στα τέσσερα κτίρια και αναζητούνται και άλλα πέριξ της Αττικής και εκτός αστικού ιστού ώστε να υπάρχει προετοιμασία και δυνατότητα άμεσης  εκκένωση του λιμανιού σε καθημερινή βάση.
Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν και συναντήσεις με τους δημάρχους των περιοχών που βρίσκονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις  ενώ την μετατροπή τους σε χώρους φιλοξενίας θα αναλάβει ο στρατός ενώ σε κάποιες περιπτώσεις και κατασκευαστικές εταιρίες που έχουν προσφερθεί να κάνουν δωρεάν τις απαιτούμενες εργασίες.
Ωστόσο τόσο στην Ειδομένη όσο και στο Λιμάνι του Πειραιά ειδικά μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο λιμάνι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων θα είναι ισχυρή μεν αλλά πολύ διακριτική ενώ η εντολή που έχει δοθεί είναι να επέμβουν μόνο σε περίπτωση συγκρούσεων η έντασης.
Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι το διάστημα των είκοσι ημερών είναι αρκετά μεγάλο και πως ήδη υπάρχει μεγάλη κόπωση και εκνευρισμός στους μετανάστες και πρόσφυγες κάνουν κυριολεκτικά το σταυρό τους να μην υπάρξει νεκρός ή εκτεταμένα επεισόδια εντός του αστικού ιστού.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης