Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης στον Economist: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ - Θα καταρρεύσει στο 4%

Βαρουφάκης στον Economist: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ - Θα καταρρεύσει στο 4%
Ο λόγος της κατάρρευσης, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, θα είναι η υιοθέτηση μιας δημοσιονομικής πολιτικής που δεν μπορεί να λειτουργήσει
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στο 4%, προβλέπει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο βρετναική περιοδικό Economist.
O Γ. Βαρουφάκης θεωρεί δεδομένη την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον χαρακτηρίζει «νέο ΠΑΣΟΚ».
Ο λόγος της κατάρρευσης, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, θα είναι η υιοθέτηση μιας δημοσιονομικής πολιτικής που δεν μπορεί να λειτουργήσει.
«Μεταξύ 2011 και 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκε από το 4% στο 40%.
Μια εκπληκτική άνοδος.
Τώρα θα επιστρέψει στο 4% όπως πάει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Δεν ξέρω τι θα αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά το κόμμα δεν έχει μέλλον», υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών. 
Η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010 και από τότε έχουμε ένα πρόγραμμα “παράτασης και προσποίησης”.
Eίναι σαν μια εταιρεία που έχει χρεοκοπήσει και έχει πάρει ένα ακόμα δάνειο από ένα τραπεζίτη που αισθάνεται πως αν κηρύξει πτώχευση τα βιβλία του θα μπουν σε μπελάδες, οπότε συνεχίζει να παρατείνει δάνεια και να προσποιείται ότι αποδίδουν.
Αυτή είναι η Ελλάδα με την τρόικα στο ρόλο του υποχθόνιου τραπεζίτη.
Οποιαδήποτε κυβέρνηση υιοθετεί την στάση αυτή και συναινεί στο πρόγραμμα αυτό αποτυγχάνει και εξαφανίζεται από τον πολιτικό χάρτη
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει λογικές τις προτάσεις που είχε υποβάλει η πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επί υπουργίας του, τις οποίες οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν ούτε καν να συζητήσουν.
Όπως υποστηρίζει, αυτό συνέβη γιατί οι Ευρωπαίοι «δεν ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στους Ισπανούς, τους Ιρλανδούς και τους Πορτογάλους ότι θα μπορούσαν να εκλέξουν μία κυβέρνηση που θα εφάρμοζε τις δικές της ιδέες».
Ο Γ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi δεν θα επέτρεπε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς η ίδια η ΕΚΤ θα βρισκόταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι δεν θα είχε μπει στην κυβέρνηση αν γνώριζε ότι δεν θα του επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσει αυτό τον μοχλό πίεσης.
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ εξαπολύει σφοδρή επίθεση στο σοδιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας SPD.
Μάλιστα τους χαρακτηρίζει «λιγότερο ενδιαφέροντες, λιγότερο καινοτόμους και λιγότερο ειλικρινείς» στο πολιτικό φάσμα.
«Θα προτιμούσα να έχω να κάνω με τη Merkel και τον Schaeuble», ανέφερε χαρακτηριστικά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης