Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυπριακό και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο της συνάντησης Στ. Θεοδωράκη - Άντρου Κυπριανού

Κυπριακό και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο της συνάντησης Στ. Θεοδωράκη - Άντρου Κυπριανού
Το Ποτάμι στηρίζει λύση στο Κυπριακό στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των ευρωπαϊκών κεκτημένων προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, τόνισε ο Στ. Θεοδωράκης
Για το Κυπριακό, την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με αιχμή την προσφυγική κρίση συζήτησαν ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.
Ο κ. Θεοδωράκης διαβεβαίωσε τον κ. Κυπριανού ότι το Ποτάμι θα είναι στο πλευρό των Κυπρίων ως προς την προσπάθεια λύσης, δια των διαπραγματεύσεων, του Κυπριακού και υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν πρέπει να διαιωνίζεται άλλο.
«Πρέπει να το λύσουμε, δεν πρέπει να επαναπαυθούμε σε αυτήν την κατάσταση που υπάρχει σήμερα αλλά σε μια λύση που θα βασίζεται στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, των ευρωπαϊκών κεκτημένων και βέβαια των συμφερόντων των δύο κοινοτήτων».
Ο Άντρος Κυπριανού, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι έχει γίνει σαφές ότι το ΑΚΕΛ θα επιμείνει στις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και δεν πρόκειται να κάνει έκπτωση για να υπάρξει τελικά μια «οποιαδήποτε λύση».
Αναλυτικά ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε, μετά το πέρας της συνάντησης, ότι παρά τον χάρτη, νιώθει ότι υπάρχει «μια συγγένεια στον τρόπο σκέψης σε πάρα πολλά ζητήματα».
Υποστήριξε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Κυπριανού για το Κυπριακό αλλά και για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και υπογράμμισε ότι η Κύπρος «μας δείχνει το δρόμο» υπογραμμίζοντας, συγκεκριμένα, ότι κατ' αρχήν υπάρχει ένα πρώτο βήμα εκεί που είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων.
«Υπάρχει μια προσπάθεια μια οικονομική ανάπτυξη -με τα προβλήματά της βέβαια.
Συζητήσαμε γι' όλα αυτά και βέβαια διαβεβαιώσαμε τον φίλο Άντρο ότι το Ποτάμι θα είναι στο πλευρό του κόμματός του αλλά και των Κυπρίων για μια λύση του Κυπριακού.
Δεν πρέπει το πρόβλημα να διαιωνίζεται, πρέπει να το λύσουμε.
Δεν πρέπει να επαναπαυθούμε σ΄ αυτή την κατάσταση που υπάρχει σήμερα αλλά σε μια λύση που θα βασίζεται στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, των ευρωπαϊκών κεκτημένων και βέβαια των συμφερόντων των δύο κοινοτήτων.
Σε ότι αφορά τα οικονομικά θέματα, υπάρχει τεράστιο περιθώριο συνεργασίας της Ελλάδας με την Κύπρο, σε μια πορεία ανάπτυξης ώστε να δημιουργήσουμε ένα τόξο μέσα στο οποίο θα μπορούν οι ξένοι επενδυτές να νιώθουν ότι υπάρχει φιλικό περιβάλλον γι’ αυτούς και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Για μια ακόμη φορά τον ευχαριστώ και για την εμπιστοσύνη του αλλά και για τη δυνατότητα να συνομιλούμε ουσιαστικά για όλα αυτά τα ζητήματα».

Από την πλευρά του ο Άντρος Κυπριανού δήλωσε:
«Είχαμε μια πάρα πολύ ουσιαστική και σημαντική συνάντηση με τον κ. Θεοδωράκη και τους συνεργάτες του μέσα στα πλαίσια των συχνών επαφών τις οποίες έχουμε καθιερώσει τα τελευταία χρόνια.
Όπως είναι φυσικό η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο Κυπριακό και στην ανταλλαγή απόψεων για τα σημαντικά ζητήματα, τις σημαντικές πτυχές που αφορούν στο Κυπριακό.
Έχουμε μεταφέρει τις θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου που είναι ταυτόχρονα και θέσεις του ΑΚΕΛ στο Ποτάμι και στον κ. Θεοδωράκη και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τη στήριξη την οποία παρέχουν στις προσπάθειες που καταβάλουμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.
Έχω ξεκαθαρίσει ότι θα επιμείνουμε στις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις απλά και μόνο για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια οποιαδήποτε λύση.
Επιμένουμε ότι η λύση θα πρέπει να ικανοποιεί βασικές αρχές έτσι ώστε να μπορεί να αντέξει στις δυσκολίες που θα συναντήσει κατά τη διαδικασία υλοποίησης της.
Ανταλλάξαμε απόψεις και για άλλα γενικότερα ζητήματα και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά ιδιαίτερα για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει μια συνεργασία, η οποία θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική, ανάμεσα σε κυπριακά και ελληνικά κόμματα προς όφελος και των δύο χωρών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης