Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αντέχει ο κυβερνητικός συνασπισμός; - Μένουν μέχρι τέλους οι ΑΝΕΛ στο άρμα Τσίπρα ή ποντάρουν σε νέα πολιτικά σχήματα;

Αντέχει ο κυβερνητικός συνασπισμός; - Μένουν μέχρι τέλους οι ΑΝΕΛ στο άρμα Τσίπρα ή ποντάρουν σε νέα πολιτικά σχήματα;
Προβληματίζουν οι συνεχείς ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις στα εθνικά θέματα
Ένα από τα ερωτήματα που έχει ανακύψει έντονα τις τελευταίες ημέρες είναι το κατά πόσο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αντέχουν να παραμείνουν από κοινού στο «τιμόνι» της χώρας.
Τα ενδοκυβερνητικά «επεισόδια» και αντιπαραθέσεις δίνουν και παίρνουν τα τελευταία 24ωρα με αφορμή κυρίως τα εθνικά θέματα.
Η αρχή έγινε με τον Γ. Μουζάλα, ο οποίος αποκάλεσε τη FYROM Μακεδονία και προκάλεσε τις εντονότατες αντιδράσεις των ΑΝΕΛ, οι οποίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι ο υπουργός δεν έχει την εμπιστοσύνη τους.
Και ενώ οι δύο πλευρές επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους, νέα «κόντρα» ξέσπασε μεταξύ του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένου και του υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη για το μήνυμα του τελευταίου για την 25ης Μαρτίου ενώ περαιτέρω λάδι στην φωτιά έριξε και η πρόσφατη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Μπαλαούρα ότι δεν θα είχε πρόβλημα τα Σκόπια να ονομαστούν Μακεδονία.
Και αν το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να στείλει σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας στην τοποθέτηση του κ.Μπαλαούρα (όσο και του Δ. Μάρδα για τους πρόσφυγες – επενδυτές), τονίζοντας ότι η κυβερνητική γραμμή για το θέμα της FYROM είναι ξεκάθαρη και γνωστή, το χάσμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων τουλάχιστον στα εθνικά θέματα φαντάζει αν όχι αγεφύρωτο, τουλάχιστον προβληματικό.
Και δικαιολογημένα εγείρει ερωτήματα και φουντώνει τα σενάρια για το εάν αυτές οι αντιπαραθέσεις στέλνουν το μήνυμα ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει φτάσει στα όρια του.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι ΑΝΕΛ υψώνουν τους τόνους – στα εθνικά θέματα – προκειμένου να κάνουν διακριτή την παρουσία τους στο κυβερνητικό σχήμα και να στείλουν το μήνυμα στους ψηφοφόρους τους ότι δεν έχουν απολέσει το ιδεολογικό τους στίγμα.
Άλλωστε αναφέρεται ότι ακόμα και στην υπόθεση Μουζάλα, οι ΑΝΕΛ – όπως υποστήριξε και ο Π. Καμμένος – δεν απείλησαν ούτε έκαναν λόγο ότι αίρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση, αλλά αντίθετα διεμήνυσαν ότι θα την στηρίξουν μέχρι τέλους.
Σε κάθε περίπτωση όμως τίθεται θέμα περί της κυβερνητικής σταθερότητας και των αντοχών του κυβερνητικού συνασπισμού, ιδιαίτερα από τη στιγμή που πολύ σύντομα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα κληθούν να ψηφίσουν νέα, επώδυνα μέτρα από τη Βουλή.
Τότε θα φανεί επί της ουσίας το κατά πόσο ισχύουν οι παραπάνω διαβεβαιώσεις ή θα επιβεβαιωθούν εκείνοι που λένε ότι οι ΑΝΕΛ ζητούν μια διέξοδο διαφυγής από τη μνημονιακή πορεία της κυβέρνησης, η οποία έχει ανοίξει διάπλατα μετά και τις νέες πολιτικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στα δεξιά της ΝΔ.
Εκεί, όπου και θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό ρόλο, ο οποίος άλλωστε είναι πιο κοντά στον πολιτικό τους λόγο και ταυτότητα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης