Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βίτσας: Πολιτική η απόφαση να μην υπάρχει οργανωμένο κέντρο για πρόσφυγες στην Ειδομένη

Βίτσας: Πολιτική η απόφαση να μην υπάρχει οργανωμένο κέντρο για πρόσφυγες στην Ειδομένη
Στόχος μας είναι να μην τονώνουμε την ελπίδα τους ότι θα ανοίξουν τα σύνορα, σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας
«Είναι πολιτική απόφαση να μην υπάρχει οργανωμένο κέντρο, εκτός από το κέντρο που έχουν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και άλλες ΜΚΟ, στην Ειδομένη» τόνισε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.
Όπως είπε η απόφαση αυτή λήφθηκε στη βάση του σκεπτικού ότι αν η πολιτεία έχτιζε ένα οργανωμένο camp στο χώρο της Ειδομένης, στην ουσία θα τόνωνε την ελπίδα των προσφύγων ότι θα περάσουν τα σύνορα, ενώ αντίθετα στόχος της κυβέρνησης είναι σταδιακά να τους μεταφέρει σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν «πιο πίσω..»
Ο κ. Βίτσας είπε ότι κατά τη γνώμη του είναι σωστή η απόφαση αυτή και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει απουσία της οργανωμένης Πολιτείας, ίσα-ίσα που υπάρχει έντονη παρουσία σε όλα τα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας».
Συνέχισε λέγοντας ότι «τις τελευταίες 15 ημέρες έχουμε κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες να πείσουμε τους πρόσφυγες να έρθουν σε κέντρα φιλοξενίας» και προσέθεσε:
«Υπάρχουν τριών ειδών συμφέροντα με τα οποία είμαστε σε διαρκή σύγκρουση και η ελληνική Πολιτεία παίρνει μέτρα.
Πρώτον, είναι το συμφέρον των διακινητών: αυτοί οι άνθρωποι με διάφορους τρόπους θέλουν να κρατούν ζωντανή μια απέλπιδα ελπίδα.
Δεύτερον, υπάρχουν τα ιδεολογικοπολιτικά συμφέροντα ορισμένων ομάδων, οι οποίες, επειδή έχουν στην ιδεολογία τους την πολιτική ανοιχτών συνόρων, νομίζουν ότι με πολιτικές πράξεις τέτοιου χαρακτήρα, ενώ από την άλλη πλευρά η FYROM έχει κλείσει τα σύνορά της, μπορούν να την επιτύχουν...
Τρίτον, είναι μια δυναμική που αναπτύσσεται στη βάση της απελπισίας, ότι κάποια στιγμή τα σύνορα μπορεί να ανοίξουν.
Αυτό μπορεί να γίνει μετά από ένα χρόνο...».
Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας παραδέχτηκε ότι από πλευράς κυβέρνησης έγιναν και προσπάθειες που δεν ήταν επιτυχείς με τους πρόσφυγες.
Προσέθεσε όμως:
«... Στην προσπάθεια μας να τους πείσουμε να φύγουν από αυτό το χώρο και να πάνε σε ένα χώρο φιλοξενίας, που τους παρέχουμε σίτιση, διαμονή, ζεστό νερό και υγειονομική περίθαλψη..., αναβαθμίζουμε κι αυτή την παρουσία μας στις αμέσως επόμενες ώρες...
Προσπαθούμε να ελέγξουμε με τον πληρέστερο τρόπο την παρουσία μη πιστοποιημένων ΜΚΟ και εθελοντών στην Ειδομένη.
Μαζί με τα ξερά δεν πρέπει να καούν και τα χλωρά...
Βρισκόμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με όλες τις ΜΚΟ και ακόμα και σε δυσκολίες βρίσκουμε λύσεις.
Δεν λέω ότι κάναμε ό,τι θα μπορούσε να γίνει.
Υπάρχουν προβλήματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης