Τελευταία Νέα
Πολιτική

Eγκαταλελειμμένα κτίρια και παλαιές αποθήκες θα μετατραπούν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Eγκαταλελειμμένα κτίρια και παλαιές αποθήκες θα μετατραπούν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων
Τα κτίρια που εξετάζονται ήδη από κλιμάκιο του Συντονιστικού Οργάνου έχουν εμβαδό μεγαλύτερο των 3.500 τετραγωνικών
Μεγάλες εγκαταλελειμμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, που χρησίμευαν ως αποθήκες μεταφορικών εταιρειών αλλά και πρώην βιομηχανικά κτίρια αναζητά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τα οποία θα μετατραπούν άμεσα σε νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική που μετέχει στην ομάδα οργάνωσης των κέντρων φιλοξενίας αποκαλύπτει ότι ήδη έχουν βρεθεί οι πρώτοι χώροι κυρίως παλαιές αποθήκες στην Αττική και συγκεκριμένα στις περιοχές της Θήβας, του Ασπροπύργου, της Μαγούλας, των Μεγάρων και του Αγίου Στεφάνου.
Επιπλέον, ανάλογοι χώροι έχουν βρεθεί και στην Βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης με το συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης να ανάβει το πράσινο φώς για την άμεση μετατροπή τους σε κέντρα μακροπρόθεσμης φιλοξενίας.
Τα κτίρια που εξετάζονται ήδη από κλιμάκιο του Συντονιστικού Οργάνου έχουν εμβαδό μεγαλύτερο των 3.500 τετραγωνικών ενώ διαθέτουν περίφραξη και βοηθητικούς χώρους οι οποίοι μπορούν να μετατραπούν σχετικά εύκολα σε μαγειριά, ιατρεία παροχής πρώτων βοηθειών, γραφεία εξυπηρέτησης προσφύγων-μεταναστών, χώρους για τους εργαζόμενους κλπ.
Σε όλα τα κτίρια η πρόβλεψη είναι να υπάρχει σε 24ωρη βάση μια μικρή αστυνομική δύναμη η οποία θα μπορεί να επέμβει στην περίπτωση που υπάρξουν εντάσεις ή μικροεπεισόδια.
Μάλιστα το σχέδιο για την μακροπρόθεσμη παραμονή σε μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις υποστηρίζεται και από την Ύπατη Αρμοστεία και των ΟΗΕ, καθώς το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου δεν φαίνεται να προχωρά.
Στην ουσία πρόκειται για αλλαγή του σημερινού κυβερνητικού σχεδιασμού με τα στελέχη του Συντονιστικού οργάνου να έχουν καταλήξει ότι οι ανοιχτές δομές φιλοξενίας με τη χρήση αντίσκηνων δεν αποδίδουν και κρίνονται ακατάλληλα για δύο κυρίως λόγους.
Ο πρώτος, όπως λένε, είναι ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που οδηγούνται σε αυτού του τύπου τις δομές αρνούνται να παραμείνουν καθώς οι συνθήκες είναι δύσκολες και ο δεύτερος είναι ότι οι δομές αυτές είναι απολύτως ακατάλληλες για πολυήμερη φιλοξενία και ειδικά  τους καλοκαιρινούς μήνες οπού σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες.
«Εάν οι συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας δεν αποδώσει αρκετές χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του Συντονιστικού Οργάνου σημειώνοντας με νόημα πως οι ανοιχτές δομές με τα αντίσκηνα ήταν μια πρώτη, πρόχειρη λύση ανάγκης και πως ότι αν χρησιμοποιηθούν επί μακρόν τότε θα καταπληγούμε να έχουμε πολλές «Ειδομένες» σε όλη τη χώρα».
Επιπλέον στην κυβέρνηση φαίνεται πως προετοιμάζονται για τα χειρότερα και ως εκ τούτου αναζητούνται πολλοί στεγασμένοι χώροι στους οποίους θα τοποθετηθεί κλιματισμός και οι συνθήκες δεν θα παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές καταστάσεις.
Σε πρώτη φάση στις νέες δομές στην Αττική θα μεταφέρονται οι πρόσφυγες και μετανάστες από τα hot spot των νησιών αλλά και όσοι παραμένουν στις Πύλες 1 και 2 στο λιμάνι του Πειραιά.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης