Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ): Προσφυγικό και τρομοκρατία επηρεάζουν το χαρακτήρα και την προοπτική της Ευρώπης

Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ): Προσφυγικό και τρομοκρατία επηρεάζουν το χαρακτήρα και την προοπτική της Ευρώπης
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν θα συμβάλλει θετικά στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος εκτιμά ο Ευ. Βενιζέλος
Η προσφυγική κρίση και η απειλή της τρομοκρατίας επηρεάζουν σημαντικά το χαρακτήρα και την προοπτική της Ευρώπης υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά επίσης ότι τα ζητήματα αυτά και το πώς εξελίσσονται στην τρέχουσα φάση στην Ευρώπη δεν πρόκειται να επηρεάσουν ευνοϊκά την υπόθεση του χρέους της Ελλάδας.
Οι τελευταίες εξελίξεις, στην ΕΕ σημειώνει ο κ. Βενιζέλος συνδέουν την εσωτερική και την εξωτερική ασφάλεια της Ευρώπης.
Όπως αναφέρει πρόκειται για έναν «ασύμμετρο πόλεμο» που μεταφέρεται στο έδαφος της ΕΕ με συμβολικά χτυπήματα και υπογραμμίζει ότι «χρειάζεται μια νέα πρακτική θεσμική ισορροπία που θα προστατεύει τον ευρωπαϊκό συνταγματικό και πολιτικό πολιτισμό αλλά και την ασφάλεια ως κεκτημένο των ευρωπαϊκών κοινωνιών.
Υπό αυτές τις συνθήκες η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στρέφεται σε άλλες προτεραιότητες: την αστυνομική συνεργασία, την ανταλλαγή πληροφοριών κοκ. Γι αυτό οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, τα κράτη - μέλη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν ισχυρή ιστορική συνείδηση και όχι συγκυριακές αντιδράσεις».
Ερωτώμενος για το κατά πόσο μπορεί να σχετιστεί και ίσως θετικά να επηρεαστεί η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους από την προσφυγική κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα, ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι «τίποτα σχετικά με το χρέος δεν εξαρτάται από το προσφυγικό».
Προσθέτει δε ότι η καθυστέρηση βλάπτει κάθε μέρα ολοένα περισσότερο την ελληνική οικονομία και ότι «η παρέμβαση στο χρέος έγινε το 2012, με μοναδικό στα διεθνή χρονικά μέγεθος».
Κάνει λόγο επίσης για «θεσμική κρίση» όσον αφορά στις καταγγελίες της εισαγγελέως εφετών κ. Τσατάνη και θεωρεί ότι η «κυβέρνηση ούτε αντιλαμβάνεται ούτε σέβεται τη διάκριση των εξουσιών», και ότι ο πρωθυπουργός κάλυψε τον κ. Παπαγγελόπουλο ζητώντας συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στην «Ολομέλεια - κατ´ ανάγκη γενικόλογη- πριν την πρώτη στοιχειώδη διερεύνηση των γεγονότων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας».
Ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση για την κινητικότητα στον μεσαίο χώρο τον οποίο προσπαθεί να προσεταιριστεί πλέον ανοιχτά και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει ολοένα περισσότερες επαφές με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές μετά από σχετικές πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου Hollande, δηλώνει ότι «η ευρωπαϊκή κυβερνητική σοσιαλδημοκρατία κινείται στα κρίσιμα θέματα με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα.
Η Ευρώπη είναι μια ανοικτή διακυβερνητική διαπραγμάτευση.
Η φιλική γαλλική στάση ως εθνική στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα είναι πάντα ευπρόσδεκτη και σημαντική».
Τέλος για τη συγκρότηση του προοδευτικού κέντρου, αναγνωρίζει την ύπαρξη ενός «ζωντανού αλλά διάχυτου μεσαίου χώρου που μπορεί να συγκροτηθεί και να αποκτήσει δυναμική».
Εκτιμά ότι η μέθοδος δεν μπορεί να είναι «οργανωτική» είτε ξεκινά κάποιος από τα υπάρχοντα κόμματα και τις ηγεσίες τους είτε ξεκινά από την κοινωνία των πολιτών.
Αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξει μόνο όταν διατυπώνεται καθαρός και πρωτότυπος πολιτικός λόγος στο όνομα της αλήθειας και του εθνικού συμφέροντος.
Ολοκληρώνοντας εκτιμά πως «ασχολούμενος με τα κρίσιμα και μεγάλα εθνικά, θεσμικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα συμβάλλω όσο μπορώ περισσότερο στη διατήρηση της προοπτικής του μεσαίου χώρου χωρίς τον οποίο η χώρα δεν μπορεί να πορευτεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης