Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ξανθός (υπ. Υγείας): Θα υπάρξει σταδιακή εκκένωση του άτυπου καταυλισμού στην Ειδομένη

Ξανθός (υπ. Υγείας): Θα υπάρξει σταδιακή εκκένωση του άτυπου καταυλισμού στην Ειδομένη
Διεκδικούμε από την Ευρώπη να αναλάβει και το δικό της ρόλο και τη δική της ευθύνη και να υπάρξει επιμερισμός βαρών
Για προφανή και αναμενόμενη επιβάρυνση του συστήματος υγείας λόγω του προσφυγικού έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο περιθώριο σύσκεψης με τους διοικητές υγειονομικών περιφερειών και με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης που εμπλέκονται με τη διαχείριση του προσφυγικού.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, κατά τη διάρκεια των επαφών του ο υπουργός σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των προσφύγων είναι το θέμα της στέγασης και της σίτισης, τονίζοντας ότι οι συνθήκες διαβίωσης στην Ειδομένη είναι εξαιρετικά άσχημες και ότι ο καταυλισμός δεν είναι βιώσιμος, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν εθελοντές, ανθρωπιστικές οργανώσεις, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας).
«Πρέπει να πειστούν οι άνθρωποι αυτοί να υπάρξει μια σταδιακή εκκένωση του άτυπου καταυλισμού και να μετεγκατασταθούν σε δομές πιο οργανωμένες και με καλύτερες συνθήκες ζωής.
Θεωρώ ότι η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας είναι προφανής και σε μεγάλο βαθμό ήταν και αναμενόμενη και μάλιστα σε νοσοκομεία και σε δημόσιες δομές, που ούτως ή άλλως είχαν πολλαπλά προβλήματα, κυρίως έλλειψης προσωπικού, εδώ και χρόνια. Πραγματικά η χώρα μας και η κοινωνία κάνει υπεράνθρωπη προσπάθεια για να μπορέσει να διαχειριστεί με αξιοπρέπεια και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αυτό το τεράστιο κύμα προσφύγων και μεταναστών.
Διεκδικούμε από την Ευρώπη να αναλάβει και το δικό της ρόλο και τη δική της ευθύνη και να υπάρξει επιμερισμός βαρών» υπογράμμισε ο κ. Ξανθός απευθυνόμενος προς δημοσιογράφους στο περιθώριο της σύσκεψης.
Ακόμη, επεσήμανε το σημαντικό ρόλο της αυτοδιοίκησης στο προσφυγικό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσω της συνεργασίας θα υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα.
Ο κ. Ξανθός πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας είναι μεταβαλλόμενος, διότι είναι άγνωστο το πώς θα εξελιχθεί και τι διαστάσεις μπορεί να πάρει στο επόμενο διάστημα, το προσφυγικό πρόβλημα.
Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, επεσήμανε ότι έχουν εντοπισθεί τα προβλήματα που σχετίζονται με το υγειονομικό κομμάτι του προσφυγικού ζητήματος.
«Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στον ανοιχτό καταυλισμό της Ειδομένης.
Εμείς έχουμε αναλάβει το συντονισμό, ώστε τα περιστατικά που προκύπτουν εκεί να μπορούν να διακομίζονται στο νοσοκομείο Κιλκίς, το οποίο έχουμε φροντίσει να το ενισχύσουμε με προσωπικό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, ή απευθείας στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Είμαστε έτοιμοι κι έχουμε κι ένα εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που κάποιες ΜΚΟ αποχωρήσουν, να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και να αντιμετωπίσουμε το θέμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης