Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπό φόβο δυσμενών εξελίξεων και μεταστροφής της πολιτικής που ακολουθεί η ΕE κινείται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου

Υπό φόβο δυσμενών εξελίξεων και μεταστροφής της πολιτικής που ακολουθεί η ΕE κινείται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου
Η κατάσταση στο προσφυγικό κρίνεται απολύτως έκρυθμη και μη διαχειρίσιμη, καθώς η αντιμετώπισή της υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια των αντοχών της Ελλάδας
Υπό φόβο δυσμενών εξελίξεων και μεταστροφής της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αποτέλεσμα του τρομοκρατικού χτυπήματος στις Βρυξέλες, κινείται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του να μην κρύβουν την ανησυχία τους ότι το πολύνεκρο διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Βελγικής πρωτεύουσας θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Στην κυβέρνηση υπάρχει διάχυτη η ανησυχία πως οι ευρωπαίοι θα σκληρύνουν τη στάση τους σε ότι αφορά στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών που δικαιούνται ασύλου και πως ενδέχεται να κυριαρχήσουν ακραίες και ρατσιστικές φωνές, που θα βρουν ένα καλό άλλοθι για να συμπλεύσουν λιγότερο ή περισσότερο με τη λογική και την πολιτική που προτάσσει η Αυστρία και η ομάδα των χωρών που ανήκουν στην λεγόμενη ομάδα Βίζενγραντ.
Το νέο τρομοκρατικό χτύπημα, όπως λένε αρκετά κυβερνητικά στελέχη, θα προκαλέσει φοβικά ένστικτα και δεν αποκλείεται οι διαδικασίες για την προώθηση και την ίση κατανομή προσφύγων και μεταναστών, που δικαιούνται ασύλου σε χώρες τελικού προορισμού, να πάει πίσω, με αποτέλεσμα να εκτιναχτεί ο αριθμός όλων, όσοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ελληνική επικράτεια.
Ήδη η χθεσινή καταγραφή έδειξε ότι ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών όχι απλά δεν έχει παρουσιάζει πτωτική τάση, αλλά αυξάνεται επικίνδυνα καθώς έχει ξεπεράσει τις 50.000.
Τη ίδια ώρα οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, αλλά παρουσιάζουν μια «ύποπτη», όπως την χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές, αύξηση.
Με αυτά τα δεδομένα η κατάσταση κρίνεται απολύτως έκρυθμη και μη διαχειρίσιμη, καθώς η αντιμετώπισή της υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια των αντοχών της Ελλάδας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τη Γερμανίδα Καγκελάριο να πιέσει την Άγκυρα, ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, και να αποσταλεί στην Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό το εξειδικευμένο προσωπικό και ο τεχνικός εξοπλισμός για τη γρήγορη ταυτοποίηση και τον διαχωρισμό των προσφύγων και των μεταναστών, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επαναπροώθησης και επανεισδοχής και να πάρει σάρκα και οστά η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για ένα ακόμα σενάριο το οποίο δεν μπορούν να αποκλείσουν.
Πρόκειται για το ενδεχόμενο, όπως λένε υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, να υπάρξουν συλλήψεις υπόπτων για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βέλγιο και να προκύψει ότι κάποιος έχει περάσει από την χώρα μας.
Κάτι τέτοιο ουδείς μπορεί να το αποκλείσει, ειδικά αν η διέλευση έγινε πριν αρκετούς μήνες, όπου οι έλεγχοι δεν ήταν τόσο αυστηροί.
Θα έφερνε, δε, και πάλι τη χώρα μας σε απολογητική θέση και θα δημιουργούσε εκ νέου σκηνικό απομόνωσης.
Πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου αν και έχει δοθεί εντολή για «κόκκινο συναγερμό» και αύξηση των μέτρων φρούρησης και ασφάλειας σε όλους τα σημεία που ενδεχομένως να αποτελούν στόχους τρομοκρατικών χτυπημάτων όπως πρεσβείες, μέτρο, αεροδρόμια και πολυεθνικές εταιρείες, εκφράζεται η πεποίθηση ότι η χώρα μας δεν βρίσκεται στο στόχαστρο των τρομοκρατών.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει και αύριο τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς μεταξύ των οποίων ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο ολλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων αυτό το διάστημα της Ε.Ε. Μάρκ Ρούτε και ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιουνκερ.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης