Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καχυποψία στο Μαξίμου για τη στάση του κυβερνητικού εταίρου – Οι αποφάσεις μετά τη συζήτηση στη Βουλή

Καχυποψία στο Μαξίμου για τη στάση του κυβερνητικού εταίρου – Οι αποφάσεις μετά τη συζήτηση στη Βουλή
Κυβερνητικές πηγές επέμειναν ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θα αντικατασταθεί αργότερα και μέσω ενός μίνι ανασχηματισμού τον οποίο παραδόξως το Μαξίμου σχεδόν προαναγγέλλει
Ένας μίνι ανασχηματισμός που τοποθετείται ακόμα και πριν κλείσει η αξιολόγηση και ο «ανένδοτος» κατά της διαπλοκής θα αποτελέσουν τη φόρμουλα για την συγκολλητική ουσία που θα ενώσει έστω και προσωρινά το σπασμένο γυαλί των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Η σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση που προκάλεσε η αναφορά «Μακεδονία» του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής έφερε στην επιφάνεια το κλίμα καχυποψίας και επιφυλάξεων που έχει «φωλιάσει» εδώ και καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του κυβερνητικού εταίρου αλλά και ποία η προοπτική για μακροημέρευση της κυβερνητικής συνεργασίας.
Πάνος Καμμένος και Αλέξης Τσίπρα σε τηλεφωνική τους επικοινωνία συμφώνησαν να χαμηλώσουν αμφότεροι τους τόνους και να συμπορευθούν μέχρι νεοτέρας.
«Στη συνάντηση μας το πρωί κάναμε μια συμφωνία, είπαμε ότι θα λύσουμε το ζήτημα Μουζάλα αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής» φέρεται να είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, στον πρωθυπουργό στην τελευταία τους τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη συμπληρώνοντας «αντιλαμβάνομαι την κρισιμότητα των περιστάσεων αλλά δεν μπορεί λίγη ώρα μετά τη συμφωνία μας να βγαίνουν όλοι οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ λες και ήταν συντονισμένοι, να σηκώνουν ασπίδα προστασία στον υπουργό και να αδειάζουν εμένα και τους ΑΝΕΛ».
Και βέβαια το Σαββατοκύριακο όσοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ερωτήθηκαν σε συνεντεύξεις για το θέμα Μουζάλα επέμειναν ότι πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός  και οι συνεργάτες του επαναλαμβάνουν σε όλους του τόνους ότι ο Γιάννης Μουζάλας ζήτησε επανειλημμένα δημόσια συγνώμη για το λεκτικό του ατόπημα και πως η προσφορά του στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι πολύτιμη και απαραίτητη.
«Ουδείς γνωρίζει καλυτέρα το θέμα από τον Μουζάλα, αν αντικατασταθεί τώρα, με όλα τα θέματα ανοικτά, ο επόμενος που θα αναλάβει θα χρειαστεί δυο μήνες για να μπορέσει να αποδώσει, δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια αλλά ούτε και κάποιο πρόσωπο που να έχει τόσο μεγάλη εμπειρία» φέρεται να έχει πει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στον κυβερνητικό του εταίρο ζητώντας του χρόνο μερικών ημερών ώστε να δρομολογήσει πρωτοβουλίες που θα ικανοποιήσουν και τις δυο πλευρές.
Όσο για τις δηλώσεις στήριξης από υπουργούς βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε στον κυβερνητικό του εταίρο ότι όπως εκείνος έχει εσωκομματικό θέμα με την παραμονή του κ. Μουζάλα στην κυβέρνηση έτσι και ο ίδιος έχει ανάλογο ίσως και σοβαρότερο πρόβλημα με την αποπομπή του καθώς ο Αναπληρωτής Υπουργός χαίρει συνολικής εκτίμησης και αποδοχής από τον ΣΥΡΙΖΑ.  
Μάλιστα συνεργάτης του πρωθυπουργού προχωρούσε ένα βήμα παραπέρα και σχολιάζοντας τη δήλωση του Πάνου Καμμένου αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας το πρωί της Πέμπτης ότι οι ΑΝ.ΕΛ. δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά δεν δίνουν τον Γιάννη Μουζάλα έλεγε με δεικτικό τρόπο πως «ο Γιάννη Μουζάλας έχει την ψήφο εμπιστοσύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας της Βουλής και αυτό θα αποτυπωνόταν αν κάποιο κόμμα προχωρούσε σε Πρόταση Μομφής κατά του συγκεκριμένου υπουργού». Κυβερνητικές πηγές επέμειναν ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θα παραμείνει στη θέση του και πως δεν θα αντικατασταθεί την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη όπως αναφέρει ο Πάνος Καμμένος, αλλά αργότερα και μέσω ενός μίνι ανασχηματισμού τον οποίο παραδόξως  το Μαξίμου σχεδόν προαναγγέλλει.  
Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος μέσω συνεργατών του εμφανίζεται ικανοποιημένος από την απομάκρυνση του Γιάννη Μουζάλα ακόμα και σε 10 ή 15 ημέρες και μέσω ανασχηματισμού  ενώ και οι δύο πλευρές φαίνεται πως συμφωνούν πως η συζήτηση την Τρίτη στη Βουλή για την διαφθορά και η έναρξη ενός νέου «ανένδοτου κατά των συμφερόντων» θα φέρει τα δύο κόμματα και πάλι κοντά, θα αλλάξει την ατζέντα και θα μετατοπίσει τη δημόσια συζήτηση.
Όμως ο πρωθυπουργός, οι επιτελείς του και κορυφαίοι υπουργοί θεωρούν δεδομένο ότι είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσει μια νέα ενδοκυβερνητική διαμάχη εστιάζοντας μάλιστα την ανησυχία τους στο κλείσιμο της διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Αν χρειαστεί να γίνουν έστω και οριακές υποχωρήσεις σε «κόκκινες γραμμές» όπως περικοπές συντάξεων, φορολογικά μέτρα κ.α. προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να διαβεβαιώσει για το ποία θα είναι η αντίδραση των ΑΝ.ΕΛ..
Αν δηλαδή θα στηρίξουν το αποτέλεσμα τις διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται πολιτικό κόστος και εκλογική φθορά.  
Μάλιστα στο πρωθυπουργικό επιτελείο πολλοί είναι εκείνοι που υποψιάζονται πως ο Κυβερνητικός τους εταίρος έχει στο πίσω μέρος του κεφαλιού του ακόμα και την «ηρωική έξοδο» βλέποντας ότι τα δυσκολότερα μπορεί να είναι μπροστά.
Δεν αποκλείουν μάλιστα πως στόχος του είναι να διατηρήσει το αντιμνημονικό και φιλολαϊκό προφίλ του κόμματός του επενδύοντας σε μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.  Άλλωστε, όλοι διαπίστωσαν με τον πιο έντονο τρόπο ότι λίγο έλειψε να ρίξει την κυβέρνηση υπεραμυνόμενος του πατριωτικού του προφίλ, ικανοποιώντας το εκλογικό του κοινό και αποτάσσοντας την κριτική που δέχεται ότι «λειτουργεί ως ουρά και δεκανίκι τους ΣΥΡΙΖΑ».

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης