Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπανδρέου: Ο προοδευτικός χώρος δεν μπορεί να περιοριστεί σε ρόλο τρίτου ή όποιου άλλου πόλου

Παπανδρέου: Ο προοδευτικός χώρος δεν μπορεί να περιοριστεί σε ρόλο τρίτου ή όποιου άλλου πόλου
«Η εξουσία αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά λάφυρο για τους νικητές», ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γ. Παπανδρέου
"Ο προοδευτικός χώρος δεν μπορεί να περιοριστεί σε ρόλο τρίτου ή όποιου άλλου πόλου, αλλά να καταστεί ο κυρίαρχος ιδεολογικά και πολιτικά", ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε συνάντηση εργασίας στελεχών και μελών της Συντονιστικής Γραμματείας της Επιτροπής Εκλογικού Σχεδιασμού των τομέων και εργαστηρίων του Κινήματος.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «ο διάλογος, η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, αποτελεί όρο επιβίωσης της χώρας και βιώσιμου μέλλοντος για τους Έλληνες.
Τα ψέματα τελείωσαν με το ξέσπασμα της κρίσης».
Τόνισε δε, πως ο διάλογος και η συνεννόηση, συνεπώς, αποτελούν μονόδρομο.
Για μια επανάσταση του αυτονόητου».
Ακόμη, έκανε αναφορά στην απάντηση που έδωσε στην επιστολή που έλαβε από την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, «με την οποία πρότεινε να συγκροτηθεί μια επιτροπή με αντιπροσώπευση όλων των κομμάτων και συλλογικοτήτων, που θα οργανώσει αυτόν τον πολιτικό διάλογο.
Επίσης, πρότεινε να προγραμματίσουμε άμεσα μια συνάντηση για να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε τα επόμενα βλήματα.
Γνωρίζετε ότι, απάντησα αμέσως, χθες το βράδυ.
Το περιεχόμενο της απάντησής μου επίσης το γνωρίζετε.
Ζήτησα στον διάλογο αυτό να κληθούν όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως χώρο της προόδου, του δημοκρατικού σοσιαλισμού», όπως είπε.
«Και θέλω να γνωρίζετε ότι, απάντησα αμέσως, γιατί οι ιστορικές περιστάσεις απαιτούν καθαρό λόγο και πράξη. Χωρίς την παραμικρή σκιά.
Δεν σας κρύβω μάλιστα ότι, επιθυμία μου είναι, οι όποιες συναντήσεις να γίνουν αν είναι δυνατόν ακόμη και ανοιχτές, μέσω του Διαδικτύου, ώστε όλοι να μπορούν να παρακολουθούν αλλά και να συμμετέχουν, διαμορφώνοντας βέβαια τις κατάλληλες προϋποθέσεις γι” αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, τόνισε τα εξής:
«Σε ό,τι με αφορά, σε ότι αφορά το ΚΙΝΗΜΑ μας, επιθυμώ όλα να είναι γνωστά σε όλους τους πολίτες.
 Τίποτα στο παρασκήνιο.  
Οποιαδήποτε εξέλιξη στον προοδευτικό χώρο, δεν μπορεί παρά να αφορά – και μόνον, τον Ελληνικό λαό, τη χώρα, την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος.  πάντα με καθαρό προοδευτικό πρόσημο. Οτιδήποτε άλλο, θα μας βρει απέναντι.
Γιατί, μόνο μια επιλογή έχουμε: να αλλάξουμε τη χώρα.
Να τελειώνουμε με το παρασιτικό πελατειακό σύστημα.
Αυτό θα είναι το κριτήριό μας, όπως και ο απόλυτος σεβασμός της αξιοπρέπειας και της αυτονομίας κάθε προσώπου ή οντότητας που επιθυμεί να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο εγχείρημα».
Σε άλλο σημείο σημείωσε ότι οι  κρίσεις δεν αφορούν πια μόνο την Ελλάδα, καθώς και ότι «θεωρώ απαράδεκτο, ότι σήμερα στην Ελλάδα, οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις ευαγγελίζονται τη μιζέρια, την ομφαλοσκόπηση, το κυνήγι μαγισσών ή την προσμονή και την εξάρτηση από κάποιον σωτήρα.
Παραδομένοι σε μια διαχειριστικού τύπου αντίληψη για τη διακυβέρνηση του τόπου, ειδικά η δεξιά και η πρώτη φορά αριστερά, που απλά εφαρμόζουν τα μνημόνια – όταν οι εξελίξεις που βιώνουμε είναι βέβαιο ότι, θα καθορίσουν την πορεία του τόπου για δεκαετίες.
Η χώρα, από τα τέλη του 2011, πορεύεται με αυτόματο πιλότο και με εμφανείς τις επιπτώσεις από τις φοβικές προσεγγίσεις του πολιτικού συστήματος έναντι των μεγάλων διακυβευμάτων που έχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε, αλλά με φόβο ανάληψης ευθύνης και πολιτικού κόστους – που συνεπάγονται οι επιλογές και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.
Το αποτέλεσμα το βλέπουμε καθαρά: τα μέτωπα γύρω μας, εντός και εκτός των συνόρων, εντείνονται και πολλαπλασιάζονται.
Και οι κίνδυνοι πληθαίνουν».
Ακόμη, αναφέρθηκε στην πορεία από την εκδήλωση της κρίσης μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, στηρίχθηκε στις αντιμνημονιακές της υποσχέσεις, αλλά πορεύτηκε με επιλογές και αποφάσεις που επέτειναν τη λιτότητα και μαζί, με εκατοντάδες ρυθμίσεις χαριστικού χαρακτήρα, γύρισαν την Ελλάδα πίσω, στις κακοδαιμονίες που την οδήγησαν ένα βήμα από μια εθνική καταστροφή.
Αυτή η κυβέρνηση όμως, χαρακτηρίστηκε και από την αποφυγή που πολιτικού κόστους.
Κορυφαίο ολίσθημα, ότι δεν προετοίμασε την έξοδο από το μνημόνιο, όπως προβλεπόταν, στα τέλη του 2014.
Ήταν ένα έγκλημα, σε βάρος του Ελληνικού λαού και της χώρας.
Προτίμησαν να μην αναλάβουν το κόστος από το mail Χαρδούβελη, για να το πω απλά, κόστος απειροελάχιστο αν αναλογιστεί κανείς τι ακολούθησε, παραδομένοι σε δύο επιλογές.
Η πρώτη, της επανόδου τους στην αντιμνημονιακή υστερία, για να αντιμετωπίσουν στις Ευρωεκλογές που προηγήθηκαν τον εταίρο αντιμνημονιακό συνοδοιπόρο, τον ΣΥΡΙΖΑ.
Απέτυχαν.
Και στη συνέχεια, η δεύτερη, της αριστερής παρένθεσης.
Το κόστος για τη χώρα, τεράστιο.
Άνοιξαν την πόρτα σε εξελίξεις που θα πληρώνουμε οι Έλληνες για πολλά χρόνια.
Ένα τρίτο μνημόνιο – συνυπεύθυνος και ο ΣΥΡΙΖΑ με το λαϊκισμό του – και πλήγμα στην οικονομία θηριώδες, όπως για παράδειγμα, από την επιβολή των capital controls».
Δυστυχώς, όπως είπε, «η εξουσία αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά λάφυρο για τους νικητές – που πάση θυσία επιδιώκουν να ιδιοποιηθούν το κράτος και να αποκομίσουν οφέλη από τον πελατειασμό.
Αυτή είναι η πικρή αλήθεια».
Πρώτο συμπέρασμα από τον μέχρι τώρα απολογισμό της πολιτικής και των προηγούμενων και των σημερινών κυβερνώντων, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, είναι «υποχώρηση παντού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης