Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έκλεισε η συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ με ομοφωνία - Από 20/3 θα επαναπροωθούνται οι μετανάστες από Ελλάδα σε Τουρκία

Έκλεισε η συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ με ομοφωνία - Από 20/3 θα επαναπροωθούνται οι μετανάστες από Ελλάδα σε Τουρκία
Έμφαση στην επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία
(upd25) «Λευκός» καπνός εμφανίστηκε, τελικά, στις Βρυξέλλες, με την ολοκλήρωση της κρίσιμης, πολύωρης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό να φέρνει την πολυπόθητη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Για διπλωματική νίκη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ την πλήρη ικανοποίησή του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.
Το βασικό στοιχείο, που αφορά την Ελλάδα είναι ότι μετά τις 20 Μαρτίου όλοι οι λαθρομετανάστες ή παράτυποι μετανάστες θα επαναπροωθούνται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.
Βάσει της συμφωνίας, η Άγκυρα θα πάρει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των σύρων προσφύγων, με αντάλλαγμα ότι η ΕΕ θα δέχεται μερικούς σύρους πρόσφυγες και θα ανταμείψει την Τουρκία με χρήματα, πρόωρη άρση της υποχρέωσης των τούρκων πολιτών να έχουν θεώρηση εισόδου όταν εισέρχονται στην ΕΕ και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της για να ενταχθεί στην ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός, Ahmet Davutoglu, σημείωσε ότι «η συμφωνία αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον της ΕΕ χωρίς την Τουρκία και αντιστρόφως».
Την ίδια ώρα, ο Jean Claude Juncker χαρακτήριζε «τεράστια διοικητική πρόκληση την εφαρμογή της συμφωνίας από την Ελλάδα», τονίζοντας, πάντως, ότι η χώρα θα έχει μεγάλη στήριξη από την Ε.Ε..
Η Angela Merkel δήλωσε ότι «ίσως αυτά που συμφωνήσαμε να μην είναι αρκετά», εντούτοις εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι «η Ευρώπη θα τα καταφέρει».

Τι συμφώνησαν ΕΕ και Τουρκία για το προσφυγικό – Έμφαση στην επαναπροώθηση προσφύγων από Ελλάδα σε Τουρκία

Ι. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη συνολική στρατηγική της για την αντιμετώπιση της κρίσης στο μεταναστευτικό.
Πολλά στοιχεία της κοινής ευρωπαϊκής μας απάντηση μπήκαν σε σωστές βάσεις και αποδίδουν αποτελέσματα.
Οι εργασίες σχετικά με άλλα στοιχεία προωθούνται επιμελώς, ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό.
Προτεραιότητα δίδεται στην επανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών μας συνόρων.
2. Μετά τις αποφάσεις των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της 7ης Μαρτίου και στο πλαίσιο του Κοινού Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία και την επέκτασή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για:
Περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει σε hotspots.
Μεγάλη πρόοδος έχει επιτευχθεί στη λήψη των αποφάσεεων για τα hotspots και στην αύξηση της δυναμικότητας υποδοχής.
Θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή, με την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης στις δομές παροχής ασύλου στην Ελλάδα.
Να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για την υποστήριξη της Ελλάδας για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του ελληνικού-τουρκικού την επανεισδοχή και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας από την 1η Ιουνίου του 2016.
Τα κράτη μέλη δηλώνουν την προθυμία τους να παράσχουν Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα με τα απαραίτητα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των συνοριοφυλάκων, εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασύλου και διερμηνείς.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να συντονίσει όλη την αναγκαία στήριξη για την Ελλάδα, για την πλήρη εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για την ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου.
Η Επιτροπή θα συντονίσει και θα οργανώσει από κοινού με τα κράτη μέλη και τους οργανισμούς τις απαραίτητες υποστηρικτικές δομές για την αποτελεσματική εφαρμογή.
Η Επιτροπή θα υποβάλλει σε τακτικά διαστήματα έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την υποστήριξη της έκτακτης ανάγκης που πρέπει να παρέχεται για να βοηθηθεί η Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση.
Η ταχεία έγκριση του κανονισμού για τη στήριξη της έκτακτης ανάγκης είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού που υπέβαλε η Επιτροπή θα πρέπει να εγκριθεί χωρίς καθυστέρηση.
Τα κράτη μέλη καλούνται να κάνουν άμεσα πρόσθετες εισφορές στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και να παρέχουν διμερή ανθρωπιστική βοήθεια.
Επιταχύνθηκε η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων ασφαλείας.
Ο αριθμός των αιτήσεων σήμερα είναι μεγαλύτερος όπως φαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής, της 16ης Μαρτίου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν άμεσα περισσότερες θέσεις, σύμφωνα με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις.
3. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει στην ανακοίνωση της Επιτροπής ότι σε συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στον τομέα της μετανάστευσης ιδίως όταν οικογένειες μεταναστών περνούν από την Τουρκία προς την Ελλάδα, αυτή η διαδικασία είναι απαράδεκτη, με βάση η έννοια της «πρώτης χώρας ασύλου» ή «ασφαλή τρίτη χώρα», σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.
4. Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα υψηλότερα πρότυπα δημοκρατίας, το κράτος δικαίου, το σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης.
5. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την υποστήριξή του προς την Ιορδανία και τον Λίβανο.
Απευθύνει έκκληση για δεσμεύσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της υποστήριξης προς τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής.
6. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για την ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην αντιμετώπιση της κρίσης της μετανάστευσης και συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
7. Σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Φεβρουαρίου του 2016, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να παρουσιάσει στη σύνοδο του Ιουνίου μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία που στοχεύει στην ταχεία κινητοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, ζωτικής σημασίας υποδομών και κοινωνικής συνοχής στη νότια γειτονιά της ΕΕ και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
8. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όσον αφορά τις πιθανές νέες διαδρομές για τους παράνομους μετανάστες και ζητάει να λκφθούν μέτρα.
Στο πλαίσιο αυτό, η καταπολέμηση των λαθρεμπόρων παντού και με κάθε πρόσφορο μέσο παραμένει το κλειδί.
Η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, καθώς η μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων, μετά από αίτησή της, να αποκαταστήσει τη σταθερότητα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διαχείριση της μετανάστευσης στην κεντρική Μεσόγειο.
9. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με τα διάφορα στοιχεία της συνολικής στρατηγικής και υπάρχει ικανοποίηση με την πρόοδο στα ευρωπαϊκά σύνορα.
Οι εργασίες θα πρέπει επίσης να ληφθούν για τη μελλοντική αρχιτεκτονική της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, περιλαμβανομένου του κανονισμού του Δουβλίνου.

Τσίπρας: Πετύχαμε την κοινή αντιμετώπιση του προσφυγικού - Αποτρέψαμε τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας
Για σημαντική διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, καθώς, όπως είπε, «έγινε πράξη αυτό που προσπαθούσαμε εδώ και 3 μήνες, το να υπάρξει, δηλαδή, κοινή αντιμετώπιση του προσφυγικού».
Παράλληλα, τόνισε ότι αποτράπηκαν οι «παράλογες απαιτήσεις» της Τουρκίας
«Από την πρώτη στιγμή έπρεπε το θέμα να αντιμετωπισθεί από κοινού», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ χαρακτήρισε «απαραίτητη» τη συμφωνία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε: «Πριν από 15 ημέρες οι περισσότεροι περίμεναν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία», ενώ τώρα «τα σχέδια των μονομερών ενεργειών μπαίνουν στο ψυγείο με την επίτευξη της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας».
Ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στενή συνεργασία του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, σημειώνοντας, επίσης, ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο.
Ως προς τα ενταξιακά κεφάλαια για την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον πρόεδρο Hollande {πρόεδρος της Γαλλίας}, καθώς δέχθηκε να ανοίξει το κεφάλαιο 33, που αφορά στην οικονομική πτυχή, ενώ προσέθεσε ότι ανοίγουν και κεφάλαια, «όπως η φιλελευθεροποίηση της βίζας».
«Κάναμε μία παρακινδυνευμένη κίνηση με τη συνάντηση στη Σμύρνη και πετύχαμε σημαντικούς στόχους», συνέχισε ο έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «ό,τι συμφωνήθηκε στη Σμύρνη, επιβεβαιώνονται σήμερα σε διεθνές επίπεδο».
«Όποιος τολμά με σχέδιο στην εξωτερική πολιτική έχει επιτυχίες, όποιος περιχαρακώνεται δεν κερδίζει ποτέ», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της Συνόδου, ανέφερε πως «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων απαιτήσαμε πλήρη κάλυψη ότι η συμφωνία θα είναι μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας».
Ακόμα, σημείωσε ότι «η εξέταση των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα θα γίνεται εξατομικευμένα, με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ».
Στις επιτυχίες της Ελλάδας προσέθεσε την «άμεση ενίσχυση σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό στην ελληνική υπηρεσία ασύλου», διευκρινίζοντας πως «τις επόμενες ημέρες θα έρθουν 2.300 άτομα στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στη διαδικασία της εξέτασης αιτήσεων ασύλου».
Στη συνέχεια επισήμανε πως «η κεντρική λογική της απόφασης είναι ότι χτυπάμε τους διακινητές, προσπαθούμε να εμποδίσουμε τις παράνομες ροές και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία νόμιμη οδό για τη μεταφορά των προσφύγων», χαρακτηρίζοντας «θετικό βήμα» την απόφαση για την αποδοχή 72.000 προσφύγων από την Τουρκία.
«Η Τουρκία έχει αναλάβει το χτύπημα του δικτύου διακινητών στις ακτές της.
Η Τουρκία δεσμεύεται ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ θα είναι ουσιαστική.
Δίνουμε ισχυρό αντικίνητρο σε πρόσφυγες και μετανάστες να χρησιμοποιήσουν τα δίκτυα των διακινητών», προσέθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός.
Παράλληλα, όπως και άλλοι ηγέτες της ΕΕ, κατέστησε σαφές ότι «οι παράνομοι μετανάστες θα επιστρέφονται άμεσα, ενώ οι νόμιμοι μετανάστες θα έχουν προτεραιότητα για το άσυλο».
Συνεχίζοντας τόνισε πως για την ελληνική κυβέρνηση «αποτελεί άμεση προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στα βόρεια σύνορά μας».
Η Ελλάδα απευθύνει έκκληση στους ανθρώπους στην Ειδομένη να φύγουν από την περιοχή και να μεταφερθούν στα κέντρα υποδοχής, είπε.
«Πήραμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία», τόνισε, ενώ προσέθεσε ότι «πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να είμαστε το ταχύτερο δυνατό έτοιμοι να την εφαρμόσουμε».
Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι «οι 2.300 που θα έρθουν από την Ευρώπη να βοηθήσουν είναι συνεργάτες μας, όχι τοποτηρητές
Τοποτηρητές θα είμαστε όλοι μας.
Και οι «28» και οι τουρκικές αρχές και θα είμαστε υπόλογοι».
Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε ότι «η επιτυχής τήρηση των συμφωνηθέντων και οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είναι προϋποθέσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».
«Πριν από 11 ημέρες είχαμε από την πλευρά του ούγγρου πρωθυπουργού veto, αλλά τώρα δέχτηκε τη συμφωνία», σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε «επιτυχία», το γεγονός ότι τώρα έχουμε σε πρώτο πλάνο την κοινή ευρωπαϊκή λύση.
Σχολιάζοντας το ζήτημα Μουζάλα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή με τον Πάνο Καμμένο, εξαίροντας τόσο τη συνεισφορά του Γιάννη Μουζάλα, όσο και του Πάνου Καμμένου για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε, ακόμα:
«Θα θέλαμε να υπάρχει αναλογική συμμετοχή των κρατών μελών στην μετεγκατάσταση προσφύγων.
Η μετεγκατάσταση και η επανεγκατάσταση πρέπει να είναι σε αναλογική κατάσταση.
Όσοι δε δεχτούν να πάρουν πρόσφυγες θα πρέπει να έχουν κάποια άλλη συνεισφορά, ίσως οικονομική».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι «η ελληνική πλευρά θα τηρήσει πλήρως όσα συμφωνήσαμε τον Ιούλιο με τους θεσμούς. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο», ενώ εκτίμησε ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς».

Davutoglu: Η συμφωνία αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον της ΕΕ χωρίς την Τουρκία και αντιστρόφως
Στη σύνδεση ΕΕ - Τουρκίας ιδιαίτερα ως προς το μέλλον και των δύο πλευρών επέμεινε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν αφορά μόνο πρακτικά ζητήματα αλλά απέδειξε ότι υπάρχει και κοινό όραμα γι αυτό και η συμφωνία έχει και ανθρωπιστική πτυχή.
Για να μπορεί να υπάρξει επιστροφή ενός αριθμού ατόμων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, και η ΕΕ θα πρέπει να δεχτεί τον ίδιο αριθμό ατόμων να μετεγκαθίστανται στην ΕΕ. 
Συμφωνήσαμε επίσης το βάρος, και το οικονομικό βάρος, να διανεμηθεί και εντός των επομένων ημερών θα πρέπει να αρχίσει η εκταμίευση των πρώτων 3 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία δεν διατίθενται στην Τουρκία αλλά για το καλό των Σύρων προσφύγων. 
Αναφερόμενος σττις προϋποθέσεις που η Τουρκία θα πρέπει να ικανοποιήσει προκειμένου να απελευθερωθεί η διαδικασία χορήγησης βίζας, ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει καλύψει αρκετές και θα καλύψει τις περισσότερες μέχρι τον Ιούνιο που τίθεται ως όριο. 
Ο Ahmet Davutoglu αναφέρθηκε και στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει εκφράσει σε πολλές περιπτώσεις την αλληλεγγύη της αλλά επισήμανε με νόημα ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας διαχωρισμός ως προς τα θύματα της τρομοκρατίας. 
Κάνοντας σαφή νύξη για το κουρδικό ΡΚΚ, ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι υπάρχουν πολύ κοντά και στο κτίριο της ΕΕ πολλοί υποστηρικτές «κάποιων τρομοκρατικών οργανώσεων» και κατέστησε σαφές ότι εξέφρασε την ενόχλησή του γι αυτό τους ηγέτες της ΕΕ. 

Tusk: Όλοι οι παράτυποι μετανάστες που εισέρχονται από τις 20/3 στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία
«Καταφέραμε να πετύχουμε μία συμφωνία με την Τουρκία», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας στις Βρυξέλλες.
«Η συμφωνία αφορά σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Ο Tusk σημείωσε ότι, με βάση τη συμφωνία, «όλοι οι παράτυποι μετανάστες που εισέρχονται από τις 20 Μαρτίου στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία», αλλά και ότι «κάθε πρόσφυγας που καταφτάνει στην Ευρώπη θα έχει ατομική αντιμετώπιση».
Ο ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ακόμα ότι συμφωνήθηκε «το άνοιγμα του κεφαλαίου 33, σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».
Σημειώνεται ότι το κεφάλαιο 33 είναι το κεφάλαιο οικονομικής και νομισματικής Ένωσης, το οποίο καλύπτει τους κανόνες που αφορούν την πιστοποίηση της απαραίτητης και ικανοποιητικής οικονομικής επάρκειας για την συνεισφορά της χώρας (ίδιους πόρους) μετά τη ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Juncker: Τεράστια διοικητική πρόκληση η εφαρμογή της συμφωνίας από την Ελλάδα - Θα έχει μεγάλη υποστήριξη από Ε.Ε.
Μία προς μία θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου που υποβάλλουν πρόσφυγες σε χώρες της Ε.Ε., με τις μαζικές επαναπροωθήσεις να αποκλείονται, όπως επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας σήμερα Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016.
Για τον Juncker, η συμφωνία που επετεύχθη στη σύνοδο βασίζεται στο διεθνές Δίκαιο.
Ο ίδιος ανέφερε, ότι για την Ελλάδα η υλοποίηση της συμφωνίας θα αποτελέσει «μια τεράστια διοικητική πρόκληση», όμως θα υπάρξει διαρκής υποστήριξη της Ελλάδος από την Ε.Ε..
Μάλιστα, αύριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σχετική συνάντηση επί ζητημάτων υποστήριξης.
Ο Juncker επεσήμανε ιδιαίτερα για την Ειδομένη, ότι δεν παρουσιάζει την εικόνα που θα πρέπει να δίνουμε ως Ενωμένη Ευρώπη, τονίζοντας ότι θα υπάρξει μία σταδιακή επανεγκατάσταση των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί.

Merkel: Η Ευρώπη θα τα καταφέρει - Ίσως αυτά που συμφωνήσαμε σήμερα να μην είναι αρκετά - Η Ελλάδα ωφελείται
«Η Ευρώπη θα τα καταφέρει» επεσήμανε σε αισιόδοξο τόνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, κατά τη διάρκεια δηλώσεών της μετά το πέρας της διήμερης συνόδου κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας που ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016.
Τα 28 κράτη-μέλη ήλθαν σε συμφωνία με την Τουρκία, λαμβάνοντας απόφαση να δράσουν, όπως τόνισε η Merkel, για να προσθέσει, ότι τα συμφωνηθέντα θα βοηθήσουν ιδιαίτερα και την Ελλάδα.
Όπως είπε, θα επιταχυνθεί η εκταμίευση οικονομικής συνδρομής 3 δισ. ευρώ της Ε.Ε. προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για περισσότερα χρήματα σε περίπτωση που χρειαστεί.
Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει ψευδαισθήσεις, γι' αυτό φρόντισε να αναφέρει ότι «δεν πρέπει να έχουμε ουτοπίες, όπως το να πιστεύουμε ότι αυτά που συμφωνήσαμε σήμερα είναι αρκετά», για να τονίσει, ότι Ελλάδα και Ιταλία θα φέρουν σημαντικό βάρος για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.
Σε κάθε περίπτωση, η Merkel ανέφερε, ότι με αυτά που συμφωνήθηκαν «θα μπορέσουμε να καταστρέψουμε το μοντέλο στο οποίο βασίζεται η δράση των διακινητών προσφύγων και μεταναστών», καθώς όσοι προσπαθούν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα παράνομα θα στέλνονται πίσω.
Η συμφωνία ισχύει από τις 20 Μαρτίου 2016, ημέρα από την οποία όλοι οι πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία, για μετεγκατάσταση σε κράτη γειτονικά της Συρίας.
Η Merkel ξεκαθάρισε, ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες να κλείσει κάθε άλλο δρόμο παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, ενώ για την επιχειρούμενη απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξειδέψουν προς την Ε.Ε., είπε ότι θα πρέπει να καλυφθούν από την Τουρκία συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Η Merkel ευχαρίστησε δημοσίως τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, αλλά και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ahmet Davutoglu.

Faymann (καγκελάριος Αυστρίας): Θα πρέπει να κλείσουμε κάθε οδό παράνομης εισόδου στην Ευρώπη
Ότι θα πρέπει να κλείσει κάθε οδός παράνομης εισόδου στην Ευρώπη, τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Werner Faymann, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, στην οποία επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.
«Μιλάμε πάντα για την αποτροπή κάθε είδους εγκληματικότητας», πρόσθεσε, ενώ κατέστησε σαφές ότι «πολλοί άνθρωποι θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη, αλλά δεν γίνεται να λάβουν όλοι άσυλο».
Στη συνέχεια επισήμανε πως θα πρέπει να επιτραπεί η είσοδος μόνο των νόμιμων προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως προς τη στάση της Αυστρίας, ο καγκελάριος της χώρας σχολίασε πως «έχουμε δεσμευτεί να πάρουμε περισσότερους από 50.000 μετανάστες», ενώ κάλεσε τόσο τη Γερμανία, όσο και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να πουν πόσους θα πάρουν.
«Δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί η βίζα για τους τούρκους πολίτες», σημείωσε, τέλος, σχετικά.

Στο τελευταίο αυτό προσχέδιο εμπεριέχονται προτάσεις συμβιβασμού για τα τέσσερα αμφιλεγόμενα σημεία:
1. Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός) , το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας
2. Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης "ένας προς έναν" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου
3. Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές
4. Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, παρουσίασε στους ηγέτες της Ε.Ε. το προσχέδιο συμφωνίας με την Τουρκία. 
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, αποδέχεται το σχέδιο συμφωνίας με την Τουρκία. 
«Ο Tusk είναι έτοιμος να βάλει το κείμενο στο τραπέζι για όλους τους ηγέτες της ΕΕ και να συστήσει την υιοθέτησή του με βάση τις διαπραγματεύσεις που έγιναν με την Τουρκία στη διάρκεια της νύκτας και σήμερα», ανέφερε πηγή της Ε.Ε., σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Η Τουρκία προσβλέπει σε συμφωνία για το προσφυγικό πριν το δείπνο των ηγετών της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής, όπως αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter, η μόνιμη αντιπροσωπεία της  χώρας στην Ε.Ε.

Προηγήθηκαν οι δύσκολες διαβουλεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, και τον τούρκο πρωθυπουργό Ahmet Davutoglu,  στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Παρών στις διαβουλεύσεις είναι και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ε.Ε. 
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρουσίασαν στον Davutoglu την κοινή θέση της Ε.Ε. για το προσφυγικό, στην οποία κατέληξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες τα ξημερώματα. 
Η συνάντηση διεκόπη δύο φορές, λόγω τεχνικών διαβουλεύσεων,  όπως ενημερωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του Donald Tusk, γεγονός που καταδεικνύει τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας τελικής βιώσιμης συμφωνίας. 
Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, έκανε λόγο μέσω Twitter για έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας.
Έτσι, απέναντι στις ακραίες απαιτήσεις της Τουρκίας, οι Tusk και Juncker θα θέσουν τις κοινές, ευρωπαϊκές θέσεις, με στόχο να υπάρξει σύγκλιση και τελικά συμφωνία για το προσφυγικό, το φλέγον ζήτημα, που απειλεί την ευρωπαϊκή συνοχή.
O πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ahmet Davutoglu, τόνισε, το προσφυγικό δεν είναι για την Τουρκία ένα θέμα που προσφέρεται για παζάρια, αλλά ένα θέμα ανθρωπιστικών και ευρωπαϊκών αξιών.



Η συμφωνία δεν θα πρέπει, ωστόσο, να θεωρείται εύκολος στόχος, με τον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, να παραμένει έτοιμος να θέσει veto, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, ενώ και ο Ahmet Davutoglu δε θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες έτοιμος για υποχωρήσεις.
«Δεν θα δεχτούμε καμία πρόταση που μετατρέπει την Τουρκία σε ανοιχτή φυλακή μεταναστών», διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρωθυπουργός. 
Παράλληλα, η Angela Merkel, μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τόνισε ότι «το βασικό στοιχείο είναι να αναστείλει τελείως η Τουρκία την παράνομη μετανάστευση προς τα ελληνικά νησιά» και υπογράμμισε ότι τόσο σε αυτόν τον τομέα όσο και γενικότερα θα πρέπει να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα, να της δοθούν τα μέσα, προκειμένου ν' αντιμετωπίσει τις δύσκολες αυτές συνθήκες, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ν' αφεθεί μόνη της.
Από την πλευρά του, ο Francois Hollande κατέστησε σαφές ότι δε μπορεί να εγγυηθεί ένα θετικό αποτέλεσμα στις σημερινές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ενώ εκτίμησε ότι, ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία, αυτή δεν θα λύσει αυτόματα το προσφυγικό.
Πάντως, και ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να λάβει υποστήριξη η Ελλάδα.

Δριμεία επίθεση Erdogan στην Ευρώπη
Δριμεία επίθεση στην ΕΕ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan την ώρα που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες η κρίσιμη διαπραγμάτευση ΕΕ – Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση ο Erdogan υποστήριξε πως «η Ευρώπη χορεύει σε ένα ναρκοπέδιο όταν άμεσα ή έμμεσα υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες».
«Η Ευρώπη είναι ανέντιμη, ανειλικρινής στην στάση της έναντι των τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στην Τουρκία» είπε ο Erdogan, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Η Ευρώπη χρειάζεται να κοιτάξει το δικό της μητρώο για τους μετανάστες πριν πει στην Τουρκία τι να κάνει» υποστήριξε ο Erdogan, αναφέροντας πως «η Τουρκία θα ακούει την ευρωπαϊκή κριτική σε ό, τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα μόνο όταν έχει δίκιο».

Davutoglu: Το προσφυγικό δεν προσφέρεται για παζάρια
Με μία ώρα καθυστέρηση προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ahmet Davutoglu.
Όπως τόνισε, το προσφυγικό δεν είναι για την Τουρκία ένα θέμα που προσφέρεται για παζάρια, αλλά ένα θέμα ανθρωπιστικών και ευρωπαϊκών αξιών.
«Ελπίζω ότι θα βρεθεί κοινός τόπος με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.
«Ε.Ε. και Τουρκία έχουν τον ίδιο στόχο: να βοηθήσουν τους πρόσφυγες της Συρίας.
Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας και θα βοηθήσουμε όλους τους πρόσφυγες επιτυγχάνοντας και την εμβάθυνση των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε, πρόσθεσε.

Merkel: Βασικό να ελέγξει πλήρως η Τουρκία τις προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά
«Το βασικό στοιχείο είναι να αναστείλει τελείως η Τουρκία την παράνομη μετανάστευση προς τα ελληνικά νησιά» τόνισε, κατά τις σύντομες δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.
Όπως τόνισε οι 28 της ΕΕ είχαν πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες και κατέληξαν καταρχήν ότι κάθε αίτηση παροχής ασύλου θα πρέπει να εξετάζεται σε μεμονωμένη βάση, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές διοικητικές δυσκολίες. 
Σε αυτό το θέμα, τόνισε, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, στόχος και ελπίδα είναι να συνεργαστούν όλες οι αρχές παροχής ασύλου της Ευρώπης προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση. 
Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι τόσο σε αυτόν τον τομέα όσο και γενικότερα θα πρέπει να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα, να της δοθούν τα μέσα, προκειμένου ν' αντιμετωπίσει τις δύσκολες αυτές συνθήκες, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ν' αφεθεί μόνη της. 
Από νομικής πλευράς, συνέχισε, όσον αφορά στο θέμα της ύπαρξης προόδου στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας, θα πρέπει η Τουρκία, από την πλευρά της, να παρέχει προστασία στους πρόσφυγες.
Η κ. Merkel είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αν και υπήρξαν διαφωνίες, κατέληξαν σε ορισμένα πράγματα όσον αφορά στην απελευθέρωση της χορήγησης βίζας, στη χρηματοδότηση της Τουρκίας και στο «άνοιγμα» ενταξιακών κεφαλαίων, αλλά είναι ζητήματα, όπως σημείωσε, που πρέπει να συζητηθούν με την Τουρκία. 
Απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα επ' αυτού, τονίζοντας ότι μπορεί να δώσει μόνο ένα περίγραμμα των όσων συμφώνησαν οι 28 και ότι όλα έτσι κι αλλιώς θα συζητηθούν σε λίγες ώρες με τον Τούρκο πρωθυπουργό. 
Προσέθεσε ότι συζητήθηκαν και οι εναλλακτικές δίοδοι εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη, όπως πχ δια της Ιταλίας λέγοντας ότι η ΕΕ θα τις παρακολουθεί. 
Κλείνοντας είπε ότι το κλίμα των συζητήσεων ήταν εποικοδομητικό και όλοι επέδειξαν διάθεση να προσεγγιστεί η Τουρκία, παραδεχόμενη ότι οι ενίοτε οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες.

Hollande: Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία
Ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί το θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για το προσφυγικό, κατέστησε σαφές ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η οποία ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία των 28 κρατών-μελών σε μία κοινή στάση.
Ο Hollande τόνισε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος ως την τελική συμφωνία, καθώς η πρόταση των ευρωπαϊκών κρατών θα τεθεί προς διαπραγμάτευση στην τουρκική πλευρά, ειδικότερα τον Ahmet Davutoglu, πρωθυπουργό της Τουρκίας, ο οποίος μπορεί να την απορρίψει ή/και να την αλλάξει, ενώ το νέο κείμενο, που θα προκύψει, θα πρέπει να γίνει εκ νέου δεκτό και από τις 28 χώρες της Ε.Ε..
Ακόμα, όμως, και να υπάρξει συμφωνία, ακόμα και να εφαρμοστεί αυτή, το προσφυγικό δεν θα λυθεί, τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, καθώς η ρίζα του προβλήματος, πχ η κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη, θα παραμένουν.
Ο γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βοηθηθεί, ενώ τόνισε, ακόμα, ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να γίνει με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει να ελέγξει αν όντως γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σημειώνεται, ακόμα, ότι, σύμφωνα με τον Hollande, δεν θα υπάρξει απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία, αν δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, αλλά και ότι η ΕΕ έχει υποσχεθεί 3 δισ. προς τη Συρία, ποσό που ενδέχεται να αυξηθεί αλλά πάντα ανάλογα με το ρυθμό εφαρμογής των συμφωνηθέντων και τον έλεγχο των αναγκών.
Ανέφερε, επίσης, ότι το ζήτημα των κεφαλαίων ένταξης στην Ε.Ε. θα συζητηθεί σήμερα, Παρασκευή 18 Μαρτίου.

Faymann (Καγκελ. Αυστρίας): Σημαντικό να μείνει κλειστή η βαλκανική οδός - Να δούμε πως θα φερθεί η Τουρκία
Η ΕΕ θα πάρει μέτρα για ν' αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές και περιμένουμε να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί η Τουρκία, δήλωσε, μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό ο Αυστριακός καγκελάριος.
Τόνισε ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν μια κοινή στάση που περιμένουν να δουν αν θα υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία.
Σημείωσε ότι το σημαντικό είναι ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όποιος πληρώνει για να περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα θα στέλνεται πίσω και ότι μόνο όσοι περνούν νόμιμα τα σύνορα θα έχουν ελπίδα μετεγκατάστασης στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος.
Ο Αυστριακός καγκελάριος είπε ότι η διέλευση προσφύγων δια της βαλκανικής οδού προκάλεσε τεράστια πίεση στην Ευρώπη και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και επανέλαβε ότι για την Βιέννη είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει κλειστός.
Προσέθεσε ότι η Αυστρία είναι η δεύτερη χώρα που έχει πάρει τους περισσότερους πρόσφυγες στην Ευρώπη και κατέληξε λέγοντας ότι το πιο σημαντικό από όλα, τελικά, είναι να σταματήσει ο πόλεμος που αναγκάζει τους ανθρώπους να παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης