Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβερνητική ανακωχή έως την Τρίτη 22/3 για το θέμα Μουζάλα - ΑΝΕΛ: Δεδομένη η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Κυβερνητική ανακωχή έως την Τρίτη 22/3 για το θέμα Μουζάλα - ΑΝΕΛ: Δεδομένη η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
Εμμένουν ωστόσο στην παραίτηση Μουζάλα
(upd2) Σε ανακωχή έως την ερχόμενη Τρίτη 22 Μαρτίου φαίνεται να καταλήγουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ύστερα από τη μείζονα κυβερνητική κρίση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την υπόθεση Μουζάλα και την απαίτηση των ΑΝΕΛ να παραιτηθεί ο υπουργός για το λεκτικό ατόπημα του να αποκαλέσει την FYROM....Μακεδονία.
Οι αποφάσεις του πρωθυπουργού για την "τύχη" του κ.Μουζάλα πρόκειται να ληφθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό και αφού επιστρέψει ο κ.Καμμένος από το προγραμματισμένο ταξίδι του από τις ΗΠΑ.
Σήμα για να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης και της κυβερνητικής κρίσης έδωσε ο κ.Καμμένος και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.
Ο κ.Καμμένος υποστήριξε πως δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και μάλιστα με ορίζοντα τετραετίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το θέμα Μουζάλα παραμένει στο τραπέζι.
«Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αυτή είναι δεδομένη.
Θέσαμε το θέμα ότι δεν υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης στον κ. Μουζάλα» είπε ο κ.Καμμένος, αναφέροντας πως οι ΑΝΕΛ περιμένουν τις κινήσεις του πρωθυπουργού μόλις αυτός επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.
Ο κ.Καμμένος τόνισε ότι οι ΑΝΕΛ στήριξαν από την πρώτη στιγμή την κυβέρνηση Τσίπρα προκειμένου να ξεφύγει η πατρίδα από τη διαπλοκή και επεσήμανε πως την ερχόμενη Τρίτη στη συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη θα δοθούν ονόματα και διευθύνσεις για τη διαπλοκή.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι πρώτο και κυρίαρχο θέμα είναι τα εθνικά θέματα της χώρας για αυτή τη συνεργασία, αναφέροντας και τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη ότι δεν αλλάζει η εθνική γραμμή για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
«Η συνεργασία μας μέχρι στιγμής έχει εξελιχθεί πολύ καλά.
Ανεξάρτητα εάν επρόκειτο για λεκτικό λαθος έδωσε τροφή σε εθνομηδενιστές» είπε αναφερόμενος στη δήλωση Μουζάλα, υπογραμμίζοντας πως εμμένει στην θέση του και ζητά την παραίτηση του υπουργού.
Την θέση αυτή άλλωστε ο κ.Καμμένος την είχε καταστήσει σαφή με μήνυμα του στο twitter, μετά μάλιστα και την τηλεφωνική επικοινωνία που φέρεται να είχε αργά χθες το βράδυ με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όταν και είχε αναφέρει ότι «ό,τι έχω δημόσια δηλώσει ισχύει, δεν αλλάζω θέσεις...
Παραίτηση Μουζάλα προϋπόθεση».
Αν και ο κ.Καμμένος δεν διευκρινίζει για ποιο πράγμα είναι προϋπόθεση η παραίτηση Μουζάλα, εκτιμάται ότι ο Π.Καμμένος έχει απειλήσει με παραίτηση του ιδίου και των υπουργών που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι άρουν τη στήριξη τους στην κυβέρνηση.
Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δ.Καμμένου, ο οποίος σε σημερινές του δηλώσεις υποστήριξε ότι αν και οι ΑΝΕΛ επιμένουν να ζητούν την παραίτηση του κ.Μουζάλα, κατέστησε σαφές πως οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση.
«Η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Προέδρου, Πάνου Καμμένου, είναι ότι επιμένουμε στην παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα και για λόγους ευθιξίας θα έπρεπε να είχε δηλώσει την παραίτηση του και να είναι στην διακριτική ευχέρεια του Πρωθυπουργού αν την κάνει αποδεκτή ή όχι.
Εγώ προσωπικά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν έχουμε ποτέ σκεφτεί να διαλύσουμε την πατρίδα, ρίχνοντας την κυβέρνηση ειδικά σε μία τόσο δύσκολη περίσταση.
Εμμένουμε στη θέση μας.
Έχουμε άρει την εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπο του Γιάννη Μουζάλα μετά το ατόπημα που έκανε, όπως είπε και ο Πρόεδρος και εμμένουμε σε αυτή τη θέση» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Καμμένος.
Πάντως, γίνεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με κορυφαίους υπουργούς, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας να υποστηρίζει ότι Καμμένος και Μουζάλας έχουν δώσει και την ψυχή τους για το προσφυγικό και ότι την παρούσα στιγμή απαιτείται η συνδρομή και των δύο στο κυβερνητικό έργο.
Σε αυτήν την προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι αποδίδεται και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργά χθες το βράδυ ο κ.Τσίπρας με τον κ.Καμμένο.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr
σε αυτήν την επικοινωνία,συμφωνήθηκε να πέσουν οι τόνοι.
Ωστόσο ο Καμμένος τόνισε στον Τσίπρα ότι συνεχίζει να θέτει θέμα Μουζάλα και επέμεινε στην παραίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Με βάση τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής και να καθοριστεί νέα συνάντηση Τσίπρα με Καμμένο ώστε να αναζητηθεί η συμβιβαστική λύση....
Ο Μουζάλας υποστηρίζεται από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποτελεί και το πρόσωπο που εφόσον παραιτηθεί θα εκτονώσει την πολιτική κρίση.
Ο Τσίπρας φέρεται να δηλώνει ότι δεν πρέπει σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία ειδικά ενόψει της σημαντικής Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό η ελληνική κυβέρνηση να εμφανιστεί διαιρεμένη.
Νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του Μαξίμου είχαν απειλήσει τους ΑΝΕΛ και τον Π. Καμμένο ότι αν αποφασίσει να ρίξει την κυβέρνηση θα καταρρεύσει πολιτικά και ότι αν δεν γεφυρωθεί το χάσμα θα αναζητηθούν συνταγματικές λύσεις εννοώντας ή θα βρεθεί νέος κυβερνητικός εταίρος ή εκλογές.
Ωστόσο η φήμη αυτή δεν επιβεβαιώνεται ότι υπήρξε τέτοιας κλίμακας πόλωση, ωστόσο οι διαρροές και φήμες οργιάζουν. 
Κυβερνητικά στελέχη πάντως που αιφνιδιάστηκαν με την τροπή των εξελίξεων αναζητούν...εναλλακτικές λύσεις ενώ οι αναφορές ότι βολιδοκόπησαν το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων για να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση μάλλον είναι προσέγγιση υπερβολική.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβερνητική κρίση που ξέσπασε και η οποία είναι πολύ σοβαρή θα καταλήξει
1)Σε συμβιβασμό με παραίτηση Μουζάλα
2)Θα υπαναχωρήσει ο Καμμένος με τεράστιο πολιτικό κόστος
3)Το ρήγμα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων θα διευρυνθεί και ο Τσίπρας ή θα αναζητήσει άλλους κυβερνητικούς συμμάχους ή θα προσφύγει στις εκλογές.
Οι εκλογές πάντως δεν φαίνεται να αποτελούν επιλογή για κανένα.

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 16 Μαρτίου 22:28)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης