Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Η διάψευση των προσδοκιών για την Ελλάδα, τα αδιέξοδα της ΕΕ και το παιχνίδι διεκδικήσεων της Τουρκίας

Σύνοδος Κορυφής: Η διάψευση των προσδοκιών για την Ελλάδα, τα αδιέξοδα της ΕΕ και το παιχνίδι διεκδικήσεων της Τουρκίας
Χαμηλές προσδοκίες για τελική συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας
Ήταν Οκτώβριος του 2015 όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωνε μετά τη μίνι Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό: «Αποτρέψαμε τη δημιουργία «μιας πόλης» 50.000 προσφύγων στο εσωτερικό της Ελλάδας».
Σήμερα, πέντε μήνες και δεκάδες ώρες διαπραγματεύσεων μετά, στην Ελλάδα έχουν εγκλωβιστεί σχεδόν 45.000 πρόσφυγες, ενώ 3 εκατ. Σύροι πρόσφυγες βρίσκονται στην Τουρκία και περιμένουν να περάσουν στην Ευρώπη.
Τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας είναι σφραγισμένα και η χώρα μετατρέπεται σε ένα απέραντο πάρκινγκ ανθρώπινων ψυχών.
Οι προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση μετά από κάθε Σύνοδο Κορυφής, διαψεύδονται εντός λίγων ωρών με δραματικό τρόπο.
Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της 8ης Μαρτίου, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι απομονώθηκαν όσοι ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα.
Μέσα σε λίγες ώρες η βαλκανική οδός σφραγίστηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, έδωσε συγχαρητήρια στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που εφαρμόζουν τις αποφάσεις των 28 της Ε.Ε.
Σήμερα η Ελλάδα συμμετέχει σε άλλη μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση, την ώρα που η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδεικνύει το αδιέξοδο στην προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση.
Προς το παρόν, το μόνο σχέδιο που βρίσκεται σε εφαρμογή είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Πέραν τούτου ουδέν...
Η προκαταρκτική συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας βρίσκεται στον αέρα.
Η Κύπρος διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται, ενώ η Τουρκία παίζει το δικό της παιχνίδι διεκδικήσεων.
Η Καγκελάριος Merkel προσέρχεται στη Σύνοδο «λαβωμένη» μετά την ήττα στις τοπικές εκλογές σε τρία κρατίδια της Γερμανίας, η οποία αποτέλεσε μια σαφή αποδοκιμασία της πολιτικής «ανοικτών συνόρων».
Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα για την Ελλάδα, τον Αλέξη Τσίπρα θα συνοδεύσει στην κρίσιμη σύνοδο ο Γ. Μουζάλας ως υπουργός υπό προθεσμία, παρά το γεγονός ότι χαίρει μεγάλης εκτίμησης διεθνώς και έχει σηκώσει στις πλάτες του με αυταπάρνηση τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Υπό αυτό το πρίσμα η Ελλάδα φαντάζει ανήμπορη να ανταπεξέλθει σε αυτό το εθνικά επικίνδυνο πόκερ, που απειλεί να πλήξει τα ζωτικά της συμφέροντα και ποντάρει στην αποφασιστικότητα της Merkel να επιτευχθεί η δύσκολη ισορροπία που θα οδηγήσει σε μια έστω υποτυπώδη συμφωνία.
Πάντως οι προσδοκίες για μία τελική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας στη διήμερη σύνοδο είναι μικρές, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz να δηλώνει απαισιόδοξος, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη απειλείται με διάλυση.
Οι αντιρρήσεις της Κύπρου, της Γαλλίας και των χωρών του Βίζεγκραντ στις απαιτήσεις της Τουρκίας, ειδικά όσον αφορά τη βίζα και το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, καθιστά μάλλον απίθανη μια τελική συμφωνία για την προσφυγική κρίση στη Σύνοδο,
Ενδεικτική είναι η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν F. Timmermans, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Ε.Ε σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δώσει «ελευθέρας» στην Τουρκία.
Παραταύτα, η εικόνα είναι διαφορετική στις προτάσεις που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως προς τους άξονες στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η συμφωνία, καθώς η Ευρώπη φαίνεται έτοιμη να δώσει γη και ύδωρ στον Erdogan με τις ευλογίες της Merkel, στην περίπτωση που καμφθούν οι αντιδράσεις των κρατών -μελών.
Στόχος είναι να παραμείνουν στην Τουρκία τα 3 εκατ. Σύροι πρόσφυγες που περιμένουν να περάσουν στην ευρωπαϊκή Γη της Επαγγελίας...

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης