Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μουζάλας: Ο καταυλισμός στην Ειδομένη είναι στόχος της κυβέρνησης να διαλυθεί

Μουζάλας: Ο καταυλισμός στην Ειδομένη είναι στόχος της κυβέρνησης να διαλυθεί
Κάποιες ομάδες έπαιξαν βρώμικο παιχνίδι και οργάνωσαν το πέρασμα των συνόρων από τους πρόσφυγες
Ο καταυλισμός που έχει στηθεί στην Ειδομένη το πολύ σε έναν μήνα δεν θα είναι εκεί τόνισε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Όπως τόνισε στόχος της κυβέρνησης είναι να διαλυθεί το συγκεκριμένο camp, συμπλήρωσε, όμως, ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται εκεί πολύ δύσκολα δέχονται να φύγουν γιατί προσδοκούν ότι θα περάσουν τελικά τα σύνορα για να καταλήξουν στη χώρα όπου θέλουν να πάμε κάπου στην Ευρώπη.
Ο υπουργός, σε ερώτηση για το περιστατικό της Δευτέρας 14 Μαρτίου 2016, κατά το οποίο εκατοντάδες πρόσφυγες περπάτησαν κατά μήκος των συνόρων και πέρασαν τα σύνορα με την πΓΔΜ από ένα σημείο όπου δεν υπήρχε φράκτης με αποτέλεσμα να συλληφθούν τελικά σχεδόν όλοι από το στρατό της γειτονικής χώρας, υποστήριξε ότι ορισμένες ομάδες που οργάνωσαν αυτό το πέρασμα «έπαιξαν βρώμικο παιχνίδι».
Όπως τόνισε, οι ελληνικές αρχές δεν σκοπεύουν σε καμία περίπτωση να πυροβολούν μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα και εξακολοθούν να προσπαθούν και θα συνεχίσουν να πείσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Ειδομένη να μετακινηθούν στις δομές φιλοξενίας που ετοιμάζονται.
Σημείωσε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε ποτέ να δημιουργηθεί επίσημη δομή φιλοξενίας προσφύγων σχεδόν πάνω στα σύνορα.
Ο υπουργός σημείωσε ότι «όποιος πηγαίνει στην Ειδομένη, πηγαίνει με δική του ευθύνη».
Εκτίμησε, πάντως, ότι εντός των επομένων ημερών, θα υπάρξει η δυνατότητα να μετακινηθούν οι πρόσφυγες από την Ειδομένη.
Αναφερόμενος σε διαφόρους που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τους πρόσφυγες, τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν υπ' όψιν τους ακόμη και SMS που έχουν κυκλοφορήσει μεταξύ των προσφύγων και τους διαβεβαιώνουν ότι στις 17 Μαρτίου 2016, στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όλα θα λυθούν, θα ανοίξουν τα σύνορα, και να περιμένουν εκεί.
Ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι το πολύ σε ένα μήνα, η Ειδομένη δεν θα είναι αυτό που είναι σήμερα.
Είπε, μάλιστα, ότι στην Μυτιλήνη τα πράγματα ήταν χειρότερα, και παρόλα αυτά μέσα σε 15 μέρες εκκενώθηκαν 30.000 από το νησί.
Με βάση τη διεθνή εμπειρία, σημείωσε, θα έρθει ένα σημείο, σύντομα, που θα φτάσει το μήνυμα και σε αυτούς που περιμένουν στις ακτές της Τουρκίας καθώς η εικόνα της Ειδομένης και των κλειστών συνόρων θα εμποδίσει τους πρόσφυγες να περάσουν από τις ακτές της Τουρκίας στην Ελλάδα
Συμπλήρωσε ότι στην κατεύθυνση αυτή η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ για να μειωθούν περαιτέρω οι ροές, αλλά τόνισε ότι η Τουρκία, προς το παρόν, δεν έχει δείξει να συμβάλει σε αυτό.
Ο κ. Μουζάλας αρνήθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση «έκλεισε το μάτι» στους πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι η εντυπωσιακή αύξηση των προσφυγικών ροών συμπίπτει χρονικά με την κατάρρευση του συστήματος στήριξης των προσφύγων του ΟΗΕ στην Τουρκία και τις μάχες στο Χαλέπι που δημιούργησαν νέο κύμα προσφύγων προς την Τουρκία.
Προσέθεσε, επίσης, ότι τότε, τον Μάιο του 2015, άρχισε ν' αντιλαμβάνεται η ΕΕ τι συμβάινει και τότε ορισμένοι «έκλεισαν το μάτι», όπως οι Γερμανοί Βιομήχανοι που ανοιχτά ζήτησαν να μετεγκετασταθούν Σύροι εξειδικευμένοι πρόσφυγες για να εργαστούν στη χώρα.
Ο υπουργός σημείωσε ότι η διάνοιξη της λεγόμενης προσφυγικής οδού των Βαλκανίων προκαλεσε δύσκολες συνθήκες στην Ελλάδα και στην προσφυγική εισροή αλλά επέμεινε ότι υπήρκε και εκροή προσφύγων από την Ελλάδα.
Παραδέχτηκε ότι υπήρξαν ορισμένες καθυστερήσεις από πλευράς κυβέρνησης στην οργάνωση των τόπων υποδοχής, καθώς τα hotspots ξεκίνησαν τον Οκτώβριο αλλά υπογράμμισε ότι παράλληλα αντιμετωπίστηκαν σειρά δυσκολίες, όπως η εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ η οποία τόνισε ότι ήταν δύσκολη και ιδιαίτερα στην εκταμίευσή της παραμένει, όπως πχ και οι υπόλοιπες πτυχές της βοήθειας που ζήτησε η Αθήνα (πλοία για την ακτοφυλακή, μηχανήματα ταυτοποίησης, άνδρες για τη Frontex) που είτε καθυστέρησαν πολύ να ικανοποιηθούν είτε δεν ικανοποιήθηκαν και στο βαθμό που υπήρχε ανάγκη.
Ο Γ. Μουζάλας εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει η Σύνοδος Κορυφής στις 17 - 18 Μαρτίου, υποστηρίζοντας ότι δεν εκτιμά ότι θα υπάρξουν θεαματικές αλλαγές, ότι θα λυθεί το πρόβλημα.
Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει, όμως, να μπουν κάποιες βάσεις για να λυθεί το πρόβλημα και σε αυτό το επίπεδο πρώτο και κύριο είναι η μετεγκατάσταση των προσφύγων εκτιμώντας μάλιστα ότι είναι εφικτός ο στόχος για 6.000 μετεγκαταστάσεις το μήνα.
Ο υπουργός εκτίμησε ότι θα ήταν πολύ θετικό εάν μπορούσαμε να κερδίσουμε στη Σύνοδο Κορυφής την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία και παραδέχτηκε ότι παραμένει πολύ μεγάλο ερώτημα εάν είναι η Τουρκία ασφαλής τρίτη χώρα και εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ασφαλής τρίτη χώρα με δεδομένο ότι πχ πρόσφυγες επιστρέφουν στην Ελλάδα από την πΓΔΜ με εμφανή σημάδια κακοποίησης.
Συμπλήρωσε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα και ταυτόχρονα να δεχθούν ότι όλοι οι πρόσφυγες πρέπει να έρθουν στην Ευρώπη.
Για τις χώρες της ομάδας του Visegrad, εκτίμησε ότι προσπαθούν να μην υπάρξει ευρωπαϊκή λύση για το πρόβλημα, να μην μοιραστεί το πρόβλημα.
Αναφερόμενος στο που θα μένουν οι πρόσφυγες - μετανάστες μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου που καταθέτουν, σημείωσε ότι θα πρέπει να είναι κάπου προστατευμένοι, φυλασσόμενοι, αλλά όχι κρατούμενοι.
Κάνοντας ειδική μνεία στο γεγονός ότι σχεδόν σύσσωμη η ελληνική κοινωνία εκφράζει αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, εκτίμησε ότι αυτή θα συνεχιστεί και ότι αποτελεί στοίχημα και για την κυβέρνηση πως θα καταφέρει να συνεχιστεί μέσα από το σεβασμό τόσο των δικαιωμάτων των προσφύγων όσο και των Ελλήνων πολιτών.
Παραδέχτηκε ότι είχε την εντύπωση ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα λίγο νωρίτερα αλλά και ότι και ο ίδιος, ως εθελοντής που παλιότερα είχε εργαστεί σε αποστολές στο εξωτερικό, είχε κάνει λάθη πχ ζητώντας ανοιχτά σύνορα χωρίς ν' αντιλαμβάνεται ότι αυτό μπορεί να είναι σε βάρος μιας άλλης χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης