Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προκλητικές απαιτήσεις της Κομισιόν από την Ελλάδα ενόψει της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία και το προσφυγικό

Προκλητικές απαιτήσεις της Κομισιόν από την Ελλάδα ενόψει της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία και το προσφυγικό
Με βάση διαρροές σε Reuters - Politico, πρόκειται για σειρά νομικών και διπλωματικών υποχωρήσεων προκειμένου να «διευκολυνθεί» η συναίνεση
Μια σειρά νομικών προϋποθέσεων που η Τουρκία θα πρέπει να ικανοποιήσει προκειμένου να επιταχυνθει η διαδικασία αυτόματης χορήγησης βίζας στους πολίτες της για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη αναμένεται να παρουσιάσει, καταρχήν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη ως μέρος ενός προσχεδίου συμφωνίας μεταξύ ΕΕ - τουρκίας που θα τεθεί επί τάπητος κατά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη της εβδομάδας, στις 17 - 18 Μαρτίου 2016. 
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Κομισιόν θα ζητά από την Άγκυρα να υλοποιήσει μόνο ένα «κομβικό αριθμό συγκεκριμένων υποχρεώσεων», όπως πχ είναι η μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης, θέση που είναι σαφώς ηπιότερη από τις απαιτήσεις που έθεταν, μέχρι πρότινος, οι Βρυξέλλες.
Εντούτοις, δεν είναι σίγουρο ότι η πρόταση της Κομισιόν θα γίνει δεκτή από όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ καθώς, πχ η Γαλλία έχει καταστήσει σαφές ότι θέτει 72 συγκεκριμένες προύποθέσεις προκειμένου να συναινέσει σε χαλάρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες.
Κατά το Reuters, η πρόταση της Κομισιόν θα είναι να ξεκινήσει η διαδικασία για χαλάρωση αυτού του καθεστώτος ήδη από τον Απρίλιο.
Επίσης, η Κομισιόν θα προτείνει, κατά το Reuters, ν' ανοίξουν »«πέντε» από τα ενταξιακά κεφάλαια για την Τουρκία αλλά υπό ορισμένους «όρους», όπως διέρρεε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε μια προσπάθεια να αρθούν οι κυπριακές αντιρρήσεις, κατι που επίσης φάινεται εξαιρετικά δύσκολο δεδομένης της άρνησης της Άγκυρας ακόμη και ν' αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κυπριακό κράτος.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να πιέσει την Ελλάδα να δεχτεί το χαρακτηρισμό «ασφαλής τρίτη χώρα» για την Τουρκία, παρά το ότι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (πχ η Ουγγαρία) δεν το δέχονται και εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις.
Αν η Αθήνα δεχτεί αυτόν τον χαρακτηρισμό, τότε θα μπορεί να επαναπροωθεί μαζικά μετανάστες και πρόσφυγες στην Τουρκία, όταν τα αιτήματα για χορήγηση ασύλου θα καταθέτουν, δεν θα γίνονται δεκτά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα έχει ολοκληρωθεί και η σχετική διαδικασία έφεσης.
Στο πλαίσιο αυτό, η ειδησεογραφική ευρωπαϊκή σελίδα Politico αναφέρει, επικαλούμενο έγγραφο που διέρρευσε από το γραφείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk ότι θα ασκηθούν τεράστιες πιέσεις στην Ελλάδα να επισπεύσει δραματικά τις διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου ή απόρριψη των σχετικών αιτημάτων και να τις περιορίσει στην μία εβδομάδα ενώ στην παρούσα φάση χρειάζονται εβδομάδες ή και μήνες.
Και αυτό προκειμένου να μην προκύψουν αντιρρήσεις από πλευράς Τουρκίας στην εφαρμογή της συμφωνίας επαναπροώθησης παρά το ότι η Τουρκία, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, έχει διασφαλίσει, έστω και σταδιακά, ότι θα λάβει περί τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης