Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αναστασιάδης (Κύπρος): Δεν θα ανοίξουμε κανένα ενταξιακό κεφάλαιο για την Τουρκία, εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Αναστασιάδης (Κύπρος): Δεν θα ανοίξουμε κανένα ενταξιακό κεφάλαιο για την Τουρκία, εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της
Οι προτάσεις της Τουρκίας πρέπει να επαναπροσδιοριστούν για να γίνουν αποδεκτές από τους 28 της ΕΕ τόνισε ο Donald Tusk
Την θέση ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας διατύπωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης κατά τη συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει σκοπό να συναινέσει στο άνοιγμα κανενός κεφαλαίου, αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως περιγράφονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο» υπογράμμισε ο κ.Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να μεταφέρεται το βάρος της ευθύνης για την προσφυγική κρίση στην Κύπρο.
«Η Κύπρος πάντα ήταν ισχυρός υποστηριχτής της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά υπό τον όρο ότι η χώρα θα καλύψει τις υποχρεώσεις της περιλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής του «πρωτοκόλλου της Αγκυρας.
Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες μέλη από το προσφυγικό και ειδικά η Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συνόρων.
Αν και το προσφυγικό δεν το συνδέουμε με την ενταξιακή διαδικασία, η Κύπρος διατήρησε εποικοδομητική στάση και δέχτηκε το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 αλλά και έδωσε τη συγκατάθεσή της στο action plan.
Ωστόσο, η Τουρκία δεν κάλυψε καμία από τις υποχρεώσεις της και γι’ αυτό η ΕΕ αποφάσισε να παγώσει οκτώ κεφάλαια ήδη από το 2006, ενώ και το 2015 η τουρκική πλευρά επανέλαβε ότι δεν αναγνωρίζει την κυπριακή δημοκρατία.
Υπό αυτό το πρίσμα και δεδομένης της λεπτής διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με την τουρκοκυπριακή πλευρά και παρότι το τελευταίο που θα ήθελε η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια αντιπαράθεση με την τουρκική κυβέρνηση δεν δίνουμε τη συγκατάθεσή μας για το άνοιγμα κανενός κεφαλαίου αν δεν τηρήσει η Τουρκία τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει όπως περιγράφονται στις συμφωνίες» είπε ο κ.Αναστασιάδης.
Από την πλευρά του ο Tusk υποστήριξε ότι οι προτάσεις της Τουρκίας πρέπει να επαναπροσδιοριστούν για να γίνουν αποδεκτές από τους 28 της ΕΕ.
«Η Κύπρος είναι εξίσου σημαντική όπως κάθε άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ.
Καμία τρίτη χώρα δεν μπορεί να είναι πιο σημαντική από ένα κράτος – μέλος της ΕΕ» τόνισε ο Tusk, αναφέροντας πως όλες οι προσπάθειες της ΕΕ στοχεύουν στο να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό.
«Μια επίλυση του ζητήματος θα μπορούσε να είναι μια νέα αρχή για την Κύπρο, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή» υποστήριξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης