Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η ήττα της Merkel στις τοπικές εκλογές - Ανεξέλεγκτη η προσφυγική κρίση

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η ήττα της Merkel στις τοπικές εκλογές - Ανεξέλεγκτη η προσφυγική κρίση
Το Μαξίμου είχε έναν λόγο παραπάνω να ανησυχεί για το αποτέλεσμα στις τοπικές εκλογές της Γερμανίας...
Βαριά ήττα υπέστη στις τοπικές εκλογές το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Angela Merkel, επιβεβαιώνοντας το πλήγμα που έχει δεχθεί η Καγκελάριος, λόγω της πολιτικής «ανοικτών συνόρων» στο προσφυγικό ζήτημα.
Το βλέμμα όλης της Ευρώπης ήταν στραμμένο στις τοπικές εκλογές της 13ης Μαρτίου στα τρία κρατίδια της Γερμανίας, ωστόσο το Μαξίμου είχε έναν λόγο παραπάνω να ανησυχεί για το αποτέλεσμα.
Την ώρα που η Ελλάδα ασφυκτιά και μετατρέπεται μέρα με τη μέρα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών, η Γερμανία είναι η μόνη σύμμαχος που έχει απομείνει στην κυβέρνηση Τσίπρα, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου.
Η Καγκελάριος θα προσέλθει στη Σύνοδο «λαβωμένη», καθώς το αποτέλεσμα της Κυριακής αποτελεί σαφή αποδοκιμασία της γενναιόδωρης πολιτικής της απέναντι στους πρόσφυγες.
Η πολιτική των «ανοικτών συνόρων», οδήγησε στη σημαντική ενίσχυση του ξενοφοβικού, ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», η είσοδος του οποίου στην Ομοσπονδιακή Βουλή στις εκλογές του 2017, πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Η προσφυγική κρίση αποτελεί την πρώτη μεγάλη ήττα της Merkel στη μακρά πολιτική της πορεία σε Ευρώπη και Γερμανία.
Δυστυχώς η ήττα αυτή έρχεται σε μια στιγμή καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και της ενωμένης Ευρώπης.
Η χώρα μας παρακολουθεί ανήμπορη τους γείτονες να σφραγίζουν τα σύνορα, μετατρέποντάς την σε «αποθήκη ψυχών», την ώρα που Merkel και Τσίπρας εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη συνεργασία της Τουρκίας, προκειμένου να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές.
Ωστόσο το παζάρι είναι δύσκολο και η Τουρκία έχει αποδείξει ότι δεν αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή.
Κανείς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι θα τηρήσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ίδια ώρα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η Merkel να σκληρύνει τη στάση της υπό το βάρος του πολιτικού κόστους, μια «στροφή» η οποία θα οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση σε πλήρη απομόνωση.
Ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι παρά την ήττα, η Καγκελάριος δεν πρόκειται να αποκηρύξει την πολιτική της στην προσφυγική κρίση, παρά τις ισχυρές πιέσεις στο εσωτερικό του CDU, αλλά και από το αδερφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).
Η ίδια η Καγκελάριος επέμεινε χθες ότι η κυβέρνησή της δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική στο προσφυγικό, παρά τις πιέσεις μετά την εκλογική ήττα.
Πάντως, ο χώρος για ελιγμούς περιορίζεται δραματικά και η αποστολή της Merkel να πειστούν οι ευρωπαίοι εταίροι ώστε να δώσουν ανταλλάγματα στην Τουρκία, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένων των παράλογων απαιτήσεων της κυβέρνησης Erdogan, των πολιτικών αλλά και νομικών προβλημάτων, την ώρα που το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Άγκυρας, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Η Καγκελάριος ούτως η άλλως δίνει μια άνιση μάχη, καθώς η πρόθεσή της να δώσει «γη και ύδωρ» στην Τουρκία, προσκρούει στην αντίδραση των εταίρων.
Ενδεικτική είναι η στάση του γάλλου προέδρου Francois Hollande, ο οποίος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραχωρήσεων στην Τουρκία αναφορικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κριτηρίων της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου για τους τούρκους πολίτες, σε αντάλλαγμα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.
Οι επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία είναι στον αέρα και το μόνο σχέδιο που βρίσκεται σε εφαρμογή αυτή τη στιγμή, είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε «πάρκινγκ προσφύγων και μεταναστών» όσο απάνθρωπη και αν ακούγεται η έκφραση, με «τυράκι» την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Και όλα αυτά την ώρα που σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriet, πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στη γείτονα.
Οι διακινητές συνεχίζουν ακάθεκτοι τη δράση τους, με τους Ευρωπαίους απρόθυμους να μοιραστούν το βάρος της χειρότερης προσφυγικής κρίσης από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που απειλεί να οδηγήσει στη διάλυση την ενωμένη Ευρώπη, με πρώτο θύμα την Ελλάδα.

Μαρία Παπαδάτου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης