Τελευταία Νέα
Πολιτική

Davutoglu: Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης - Προκλητικός για τις παραβιάσεις

Davutoglu: Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης - Προκλητικός για τις παραβιάσεις
Όπως προκλητικά ανέφερε, «τα σημεία που για εσάς συνιστούν παραβίαση εναέριου χώρου για εμάς δεν είναι και αντίστροφα»
Ότι Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης, υπογράμμισε ο τούρκος πρωθυπουργός, Ahmet Davutoglu, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον έλληνα ομόλογό του, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, αλλά και την υπογραφή κοινών συμφωνιών.
Ο Davutoglu τόνισε πως οι δύο χώρες απαντούν «από κοινού στο προσφυγικό ζήτημα και συμφωνούν για το θέμα με κοινό προσχέδιο, όπως συζητήθηκε και στις Βρυξέλλες, αλλά και σήμερα (8/3)».
Εξέφρασε, πάντως, την επιθυμία του, «οι δύο χώρες να μην είναι μόνο οι χώρες που δέχονται πρόσφυγες, αλλά χώρες που δημιουργούν κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στη γύρω περιοχή».
Ο τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα, που πέρα από το προσφυγικό, επίσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ηγετών.
«Συζητήσαμε σημαντικά θέματα όπως και στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπως και όλα τα ζητήματα επικαιρότητας και το προσφυγικό», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «το σημαντικότερο είναι η φιλία μεταξύ των δύο χωρών και η συνεργασία των υπουργείων μας θα είναι η γέφυρα προς καλύτερο μέλλον».
Ανέφερε, ακόμα, πως «συνεχίζονται τα έργα για ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης και σιδηροδρομική Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης», ενώ έθεσε ως στόχο «να ξεκινήσουν το συντομότερο και απευθείας πτήσεις μεταξύ Αθήνας - Άγκυρας», καθώς «ο τουρισμός μεταξύ μας μπορεί να στηρίξει τις χώρες».
Επίσης, ευχήθηκε «σε λιγότερο από ένα χρόνο να βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη για περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μας, αλλά και να συνεχιστούν οι επενδύσεις των Τούρκων στην Ελλάδα και των Ελλήνων στην Τουρκία παρά την οικονομική κρίση, να υπάρξουν βελτιώσεις σε εκπαίδευση έτσι, ώστε όσον αφορά στις επόμενες γενιές, να βελτιωθούν οι σχέσεις σχετικά με ιστορικά γεγονότα».
Τέλος, ο Ahmet Davutoglu τόνισε πως συζήτησε με τον έλληνα ομόλογό του και τα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού, για τα οποία, όπως είπε, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα στο να λυθούν.
Στο πλαίσιο των ερωτήσεων, ο Davutoglu διευκρίνισε ορισμένα ζητήματα ως προς το προσφυγικό.
Συγκεκριμένα είπε πως στη Σύνοδο Κορυφής τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που είχαν συζητηθεί από τα τέλη Νοεμβρίου 2015, ενώ υπογράμμισε ως μεγάλο θέμα, το πρόβλημα των διακινητών.
Στη συνέχεια ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως «οι πρόσφυγες όχι μόνο από τη Συρία χρησιμοποιούν Τουρκία και Ελλάδα ως δρόμο για να περάσουν σε άλλες χώρες.
Όσοι εντοπίζονται στο Αιγαίο, θα επιστρέφουν σε Τουρκία και όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για μετάβαση στην ΕΕ θα διευθετείται.
Όσοι θέλουν να μείνουν στους καταυλισμούς στην Τουρκία, θα μένουν εδώ, όσοι πληρούν προϋποθέσεις, θα τους στέλνουμε απευθείας.
Αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα που αποφασίσαμε, δεν θα σταματήσουμε τα κυκλώματα διακινητών.
Έχουμε ήδη συζητήσει για 10.000 πρόσφυγες που θα μεταφερθούν απευθείας στην Ευρώπη από Τουρκία, αλλά και για το ποσό των 3 δισ. ευρώ».
Έπειτα από ερώτηση, από έλληνα δημοσιογράφο, για τις τουρκικές παραβιάσεις, ο Ahmet Davutoglu τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη στρατηγική επίθεσης της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας.
«Οι εχθρικές πολιτικές του παρελθόντος δεν μας βοήθησαν», είπε, στη συνέχεια, ωστόσο σχολίασε πως «δεν σημαίνει ότι τώρα δεν υπάρχουν θέματα».
Όπως προκλητικά ανέφερε, «τα σημεία που για εσάς συνιστούν παραβίαση εναέριου χώρου για εμάς δεν είναι και αντίστροφα».
Σύμφωνα με τον Davutoglu, «οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας έχουν αλλάξει αρκετά» και «ακόμη και τα ζητήματα στα οποία διαφωνούμε, τα συζητάμε με αποτελεσματικό τρόπο».
Ακόμα, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία συμφώνησε να στηρίξει όπως μπορεί «με την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης