Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ξυδάκης (αναπ. ΥΠΕΞ): Στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας θα υπάρξει πρόοδος – Κλειδί ο ρόλος της Τουρκίας

Ξυδάκης (αναπ. ΥΠΕΞ): Στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας θα υπάρξει πρόοδος – Κλειδί ο ρόλος της Τουρκίας
Η προσφυγική κρίση θα τελειώσει, όταν σταματήσει ο πόλεμος σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ
Την εκτίμηση του ότι κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας θα υπάρξει πρόοδος διατυπώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Ξυδάκης, υπογραμμίζοντας ότι η προσφυγική κρίση θα τελειώσει, όταν σταματήσει ο πόλεμος σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη.
Σε συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ο κ.Ξυδάκης υποστηρίζει ότι δεν έχουν διακοπεί οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Αυστρίας και ότι σύντομα θα υπάρξει εκ νέου κοινή συναίνεση.
Αναφερόμενος στην κριτική της Κομισιόν κατά της Ελλάδας και στην προθεσμία της έως τις 12 Μαΐου, ο υπουργός υποστηρίζει ότι η Επιτροπή μπορεί να έλθει στην Ελλάδα, να ελέγξει και να διαπιστώσει πως το ποσοστό καταγραφής βρίσκεται πάνω από το 90%, στο 98%.
«Αυτό που χρειάζεται η ΕΕ είναι μία πλήρης μεταρρύθμιση του συστήματος της για το άσυλο, μία νέα ρύθμιση για το πώς οι άνθρωποι θα αιτούνται άσυλο και πώς θα αποφασίζεται η χορήγησή του.
Η ΕΕ παύει να υπάρχει όταν δεν ακολουθούνται δύο θεμελιώδεις αρχές της.
Η αναλογικότητα και ηαλληλεγγύη, διότι μετά γίνεται επιστροφή στην πολιτική του εθνικού κράτους με συνοριακούς ελέγχους και διαφορετικές πολιτικές αποφάσεις, και σε διενέξεις που αυτές προκαλούν» τονίζει ο κ.Ξυδάκης, επισημαίνοντας ότι το «κλειδί» είναι η Τουρκία.
«Εάν η Τουρκία και η Ευρώπη συνεργαστούν και η προσφυγική ροή μπορέσει να μειωθεί σε λίγες εκατοντάδες ανθρώπους την ημέρα, τότε αυτοί μπορούν να καταγραφούν, να ελεγχθούν και να ληφθούν οι αποφάσεις ποιος είναι παράτυπος μετανάστης και ποιος χρειάζεται πραγματικά προστασία, και για αυτή τη συνεργασία η Τουρκία θα έχει πολιτικά πλεονεκτήματα, όπως η απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους υπηκόους» υπογράμμισε ο κ.Ξυδάκης, επισημαίνοντας ότι η προσφυγική κρίση θα ξεπεραστεί όταν τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης