Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι δύο αναγνώσεις του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών - Εθνική γραμμή με περίσσευμα καχυποψίας και πολιτικό έλλειμμα

Οι δύο αναγνώσεις του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών - Εθνική γραμμή με περίσσευμα καχυποψίας και πολιτικό έλλειμμα
Για εσωτερική κατανάλωση το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών…
Ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει σήμερα στην πλέον κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Μια και από τη διάσκεψη αυτή θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό το πώς θα εξελιχθεί το προσφυγικό ζήτημα για την Ελλάδα και εάν θα καταστεί εφικτό να ανασχεθεί η ανθρωπιστική κρίση που ήδη καταγράφεται στο εσωτερικό της χώρας.
Ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει τις θέσεις και τη στρατηγική του βάσει των όσων συμφωνήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
Όπου επί της ουσίας έλαβε ένα μίνιμουμ συναίνεσης σε ένα κείμενο αρκετά γενικόλογων ωστόσο συμπερασμάτων, τα οποία δεν συνιστούν κάτι το διαφορετικό από όσα έχει υποστηρίξει έως σήμερα ο πρωθυπουργός.
Τα οποία παρεμπιπτόντως δεν έχουν προσφέρει – τουλάχιστον έως σήμερα - και κάποιο θετικό αποτέλεσμα για την χώρα.
Παρόλο αυτά μόνο θετικά μπορεί να αποτυπωθεί ότι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου έκατσαν στο τραπέζι του διαλόγου, αντάλλαξαν απόψεις, επιχειρήματα και κατέληξαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα για την χώρα.
Αυτή όμως είναι η μια «ανάγνωση» της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
Η δεύτερη είναι ότι το Συμβούλιο επιβεβαίωσε το αμοιβαίο έλλειμμα εμπιστοσύνης και καχυποψίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Οι διαρροές περί τρόικας εσωτερικού ή οι θέσεις περί στροφής της κυβέρνησης στο ρεαλισμό που διατυπώθηκαν μετά τη σύσκεψη είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.
Κλίμα που κάθε άλλο παρά αισιοδοξία «γεννά» για το πώς μπορεί να πορευτεί η χώρα μέσα στις δύο μεγάλες κρίσεις – οικονομική και προσφυγική -, με τις οποίες είναι αντιμέτωπη.
Μια και διαπιστώνεται πως αυτό που ενδιαφέρει την κάθε πλευρά είναι να κερδίσει τις εντυπώσεις, με όποιο τίμημα.
Μόνο που προς το παρόν όλοι χάνουν.
Η κυβέρνηση πορεύεται μόνη απέναντι στα τεράστια προβλήματα της χώρας και μοιάζει αδύναμη, αν όχι ανίκανη να τα διαχειριστεί, την ώρα που η φθορά της συνεχίζεται ημέρα με την ημέρα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση παρά το momentum της εκλογής Μητσοτάκη έχει πολύ δρόμο ακόμα για να σταθεί στα πόδια της και να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει ο πρόεδρος της.
Οι υπόλοιπες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της αντιπολίτευσης κινούνται μεταξύ πολιτικής ανυπαρξίας και εξαφάνισης, χωρίς να μπορούν – ως φαίνεται – να αντιστρέψουν το αρνητικό για αυτές πολιτικό κλίμα.
Πορείες που αν μη τι άλλο αναδεικνύουν ένα τεράστιο πολιτικό έλλειμμα…

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης