Τελευταία Νέα
Πολιτική

Merkel: Η Ελλάδα με τη βοήθειά μας θα τα καταφέρει με τους 30 χιλιάδες πρόσφυγες - Το ίδιο και η Ευρώπη

Merkel: Η Ελλάδα με τη βοήθειά μας θα τα καταφέρει με τους 30 χιλιάδες πρόσφυγες  - Το ίδιο και η Ευρώπη
Η μονομερής απόφασή της Αυστρίας και των άλλων χωρών να κλείσουν τα σύνορα επιβάρυναν την Ελλάδα, εναν εταίρο μας και χώρα του Σένγκεν
Ευθύνες στην Αυστρία και τις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου αποδίδει η A. Merkel κατηγορώντας τες για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξή της στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Bild, η γερμανίδα καγκελάριος περιγράφει τις προσπάθειες της χώρας της για επιτυχημένη ενσωμάτωση των προσφύγων, διαλύει φόβους πως η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος στην προσφυγική κρίση και θα αμελήσει τις επενδύσεις στο εσωτερικό και σκιαγραφεί τους στόχους της πολυαναμενόμενης συνάντησης των 28 τη Δευτέρα με την Τουρκία στις Βρυξέλλες.
Η γερμανίδα καγκελάριος κατηγορεί ευθέως την Αυστρία και τις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου για την «μονομερή» απόφασή τους να κλείσουν τα εθνικά σύνορα, που δυστυχώς, όπως τόνισε «επιβάρυναν τον εταίρο μας και χώρα του Σένγκεν, την Ελλάδα».
Υποσχέθηκε να εργάζεται προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης για όλες τις χώρες - μέλη με την προστασία των ελληνοτουρκικών συνόρων, που είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως και την καταπολέμηση της αιτίας που προκαλεί την προσφυγιά.
Για το Συμβούλιο Κορυφής της δευτέρας 7 Μαρτίου η γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει ότι περιμένει τη βήμα προς βήμα έμπρακτη υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής της 28ης Φεβρουαρίου με σημείο αιχμής 3 θέματα.
-Τη σύνδεση των 3 δις ευρώ που υποσχέθηκε η ΕΕ προς την Τουρκία με συγκριμένα σχέδια για τους πρόσφυγες
-Τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ
-Και τη βοήθεια προς την Ελλάδα αυτήν τη δύσκολη εποχή ώστε να μην αφεθεί μόνη της με το βάρος.
Η A. Merkel σε ερώτηση του δημοσιογράφου «εάν φτάνει μόνο η οικονομική βοήθεια όταν μια χώρα τόσο πλούσια, όπως η Γερμανία, αισθάνεται να την ξεπερνά το πρόβλημα» απάντησε πως «συγκρίνει τον αριθμό των προσφύγων που έχει δεχθεί η κάθε χώρα, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία με τους 2,5 εκ. πρόσφυγες δικαίως ζητά τα μοιραστεί το βάρος με την Ευρώπη».
«Με τα χρήματα που θα της δώσουμε θα χτίσει σχολεία για παιδιά Σύρων προσφύγων, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις απασχόλησης.
Η Ελλάδα έχει δεχθεί προς το παρόν 30.000 πρόσφυγες και με τη δική μας υποστήριξη θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα».
Για την αντίθεση χωρών, όπως η Γαλλία και η Πολωνία, να δεχθούν τη λύση της ποσόστωσης η γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει ότι δεν αισθάνεται απογοητευμένη, αλλά παρακινείται από το ότι «η Ευρώπη κατάφερε πάντα μέχρι τώρα να ξεπεράσει τις προκλήσεις ακόμη κι αν πάρει χρόνο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης