Τελευταία Νέα
Πολιτική

Knaus (σύμβ. Merkel): Αποσταθεροποίηση της Ελλάδας λόγω προσφυγικού οδηγεί σε αποσταθεροποίηση της Ευρώπης

Knaus (σύμβ. Merkel): Αποσταθεροποίηση της Ελλάδας λόγω προσφυγικού οδηγεί σε αποσταθεροποίηση της Ευρώπης
Αν η Ελλάδα δεν ήταν στη Σένγκεν τότε θα ήταν η Σλοβενία το σύνορό της και θα έπρεπε να υψώσει εκείνη φράχτη
Υπέρ της άμεσης προώθησης των προσφύγων από την Τουρκία στις χώρες της ΕΕ τάσσεται ο άτυπος σύμβουλος της A. Merkel Gerald Knaus σε ομιλία του στην Αθήνα.
Ο αυστριακός επικεφαλής του ευρωπαϊκού think tank «Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Σταθερότητας» τόνισε στα πλαίσια ομιλίας του για το μεταναστευτικό που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ και το Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ότι «παράλληλα η Τουρκία πρέπει να αποκαταστήσει τον έλεγχο των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο από κοινού με την Ελλάδα, καθώς τα θαλάσσια σύνορα δεν μπορούν να ελεγχθούν πουθενά στον κόσμο χωρίς τη συνεργασία γειτονικών χωρών».
Ο Knaus αποκάλυψε ότι οι θέσεις αυτές, υιοθετήθηκαν από την A. Merkel, η οποία υπεραμύνεται αυτής της στρατηγικής παντού υπογραμμίζοντας ότι μέσα στο Μάρτιο πρέπει να γίνουν οι πρώτες μετεγκαταστάσεις προσφύγων, ώστε να πάρει μια άλλη διάσταση και η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την επαναπροώθηση».
Αναφερόμενος στην Τουρκία υπογράμμισε ότι «η συνεργασία με την Άγκυρα δεν θα μπορούσε να έχει επιτυχία εάν δεν τεθεί υπό την αιγίδα της Γερμανίας, διότι η Ε.Ε. έχει πολύ μικρή αξιοπιστία στην Τουρκία η οποία βρίσκει έτσι και ένα σύμμαχο σε μια εποχή κατά την οποία βρίσκεται σε δύσκολη θέση στην εξωτερική πολιτική κατά την αναζήτηση συμμάχων στην Ευρώπη».
Ο Gerald Knaus δηλώνει αισιόδοξος για το σχέδιό του διότι οι άνθρωποι κλειδιά το βλέπουν θετικά.
Όμως όπως υποστηρίζει «δεν αρκεί να είναι κανείς υπέρ του σχεδίου Merkel, αλλά πρέπει και να το εφαρμόσει και γρήγορα αφού είναι εμφανές ότι το εναλλακτικό σχέδιο του Victor Orban να υψώσουμε φράχτες δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα».
Για τον Knaus η πρωτοβουλία της Αυστρίας και των βαλκανικών χωρών να κλείσουν τα σύνορα κατά μιας χώρας μέλους της Ε.Ε. και της Σένγκεν όπως η Ελλάδα, είναι ένα βαθύ ρήγμα και κάτι πολύ ανησυχητικό, και ελπίζει ότι οι δραματικές εικόνες των τελευταίων ημερών θα οδηγήσουν τη Βιέννη να συνεργασθεί γιατί μόνον έτσι μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση.
Χαρακτηρίζει μάλιστα τις πρόσφατες δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα ευρωπαϊκό hotspot ακραία ανεύθυνες, λέγοντας ότι «οποίος θέλει μια λύση, αυτή είναι δυνατή μόνο με την Ελλάδα.
Πρέπει να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση, όχι να της επιτίθεται, είτε να μην την προσκαλεί και να μεγαλώνει έτσι τις δυσκολίες».
Αναφερόμενος στους δουλεμπόρους εξέφρασε την άποψη «ότι θα βρουν νέους δρόμους αν παραμείνει κλειστός ο λεγόμενος διάδρομος των Βαλκανίων, καθώς το δουλεμπόριο βασίζεται στο νόμο της αγοράς και της ζήτησης».
Ο Knaus θεωρεί ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας (7/3) το πρόσωπο κλειδί θα είναι η γερμανίδα καγκελάριος η οποία αν έχει το θάρρος να αναλάβει το πολιτικό κόστος, τα πράγματα θα αλλάξουν πολύ γρήγορα.
Για το αν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί την Τουρκία επισημαίνει ότι «αυτό εξαρτάται από τα αν έχει συμφέρον η Τουρκία για μια τέτοια συμφωνία.
Δεν έχει συμφέρον να μείνει μόνη με το πρόβλημα των προσφύγων, αλλά θέλει να έχει καλές σχέσεις στα δυτικά με την Ελλάδα και την Ε.Ε. συνολικά, επειδή γειτνιάζει με χώρες εμπόλεμες αλλά και με τη Ρωσία.
Αν χτίσει κανείς πάνω σε όλα αυτά τότε μια συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση μπορεί να καταστεί δυνατή».
Η απειλή εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν είναι για τον Knaus μια εντελώς παράλογη απειλή, η οποία δεν θα επέλυε κανένα πρόβλημα.
«Αν η Ελλάδα δεν ήταν στη Σένγκεν τότε θα ήταν η Σλοβενία το σύνορό της και θα έπρεπε να υψώσει εκείνη φράχτη. Θα έπρεπε τότε να κάνει εκείνη αυτό που κατηγορούν την Ελλάδα, δηλαδή την καταγραφή, να εφαρμόζει το Δουβλίνο», επισημαίνει.
Ο Knaus πιστεύει επίσης ότι «οι προσδοκίες από την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν πρέπει να είναι μεγάλες, αφού εκείνο το οποίο με βεβαιότητα δεν θα μπορέσει να κάνει είναι να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων».
Τονίζει δε, ότι η ευθεία σύνδεση του προσφυγικού προβλήματος με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ήταν ένας πολύ αδέξιος χειρισμός και δεν θα λειτουργούσε βραχυπρόθεσμα.
«Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει τη φήμη της ως αξιόπιστος εταίρος θα πρέπει να γίνει μέρος της λύσης ενός μεγάλου προβλήματος.
Αυτό ασφαλώς βοηθά και σε άλλα θέματα» υποστηρίζει.
Κρούει, όμως, και τον κώδωνα του κινδύνου πως «αν η Ελλάδα, η οποία περνά εδώ και χρόνια μια τεράστια κρίση αποσταθεροποιηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων που δέχεται, τότε θα αποσταθεροποιηθεί ολόκληρη η Ευρώπη» ενώ δηλώνει ευτυχής που η Γερμανίδα καγκελάριος το λέει τόσο ξεκάθαρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης