Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το προσφυγικό και η επικείμενη Σύνοδος ΕΕ -Τουρκίας κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Το προσφυγικό και η επικείμενη Σύνοδος ΕΕ -Τουρκίας κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Συζητήθηκαν οι προτάσεις και η στάση που θα τηρήσει η ελληνική πλευρά που θα ζητήσει να υπάρχουν επιπτώσεις για τις μονομερείς ενέργειες
Η διόγκωση της προσφυγικής κρίσης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα καθώς και η στάση που η κυβέρνηση θα κρατήσει απέναντι στους εταίρους διεκδικώντας τη δίκαιη κατανομή βαρών μεταξύ των χωρών μελών ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Η συνεδρίαση έγινε ένα 24ωρο σχεδόν πριν την πραγματοποίηση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στο οποίο στόχος της κυβέρνησης, όπως σημειώθηκε, είναι η επίτευξη συνεννόησης για το θέμα.
Σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, κοινός τόπος στη συζήτηση που διεξήχθη στους κόλπους της κυβέρνησης ήταν η άποψη ότι οι χώρες που κάνουν μονομερείς κινήσεις εντός ΕΕ δεν μπορεί να μείνουν ατιμώρητες.
Επισημάνθηκε ότι στόχος της Αθήνας είναι να γίνει συζήτηση και γι αυτό, όπως διέρρευσε από άλλες πηγές, εξετάστηκε και μια σειρά προτάσεων με τις οποίες η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας τη Δευτέρα 7 Μαρτίου.
Διευκρινίστηκε επίσης ότι με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χορηγήσει στην Ελλάδα περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού αλλά σε βάθος 5ετίας αλλά και ότι όπως πάνε τα πρα΄γματα η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην κατασκευή περισσότερων από τις συνολικά 40.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας που είχαν αρχικώς προβλεφθεί και για τις οποίες η Αθήνα είχε δεσμευτεί, προκειμένου να υπάρχει σχετική ετοιμότητα.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους υπουργούς για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Davutoglu την Τετάρτη, την οποία χαρακτήρισε «καλή» και κάπως ενθαρρυντική ως προς την στάση της γείτονος στη Σύνοδο.
Επίσης έγινε σαφές ότι το πνεύμα της ελληνικής πλευράς παραμένει σταθερό στην κατεύθυνση της μη πραγματοποίησης μονομερών ενεργειών που θα διαταράξουν τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία καθώς απώτερος στόχος παραμένει η εμβάθυνσή τους.
Η υφυπουργός Τουρισμού, από την πλευρά της, ενημέρωσε την υπόλοιπη κυβέρνηση για τις κινήσεις που έχουν γίνει προκειμένου να διατηρηθεί σε σταθερό επίπεδο και να ενισχυθεί ο τουρισμός παρά την προσφυγική κρίση.
Όπως είπε η κ. Κουντουρά, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει εμμονή από πολά ΜΜΕ να δείχνουν μόνο τις εικόνες από την Ειδομένη και από την πλατεία Βικτωρίας όπου επικρατούν δύσκολες καταστάσεις και επεσήμανε ότι θα πρέπει συντονισμένα να προβληθούν και άλλες εικόνες, από κέντρα υποδοχής όπου τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα ενώ ταυτόχρονα να προβάλλονται και οι ομορφιές της χώρας.
Τέλος, το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε και για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι στις συζητήσεις που γίνονται και μεταξύ των πιστωτών, έχει αρχίσει να καταγράφεται κλίμα απομόνωσης του ΔΝΤ ενώ τονίστηκε ότι η οικονομική ενίσχυση που έχει ζητήσει η Αθήνα βρίσκεται στα 480 εκατομμύρια ευρώ και εκτιμάται ότι είναι πιθανό να εγκριθεί κατά τη συζήτηση που γίνεται για το θέμα στο Κολλέγιο των Επιτρόπων όπου παρευρείσκεται ο κ. Χαρίτσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης