Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μουζάλας: Μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε χώρα εγκατάστασης από χώρα transit

Μουζάλας: Μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε χώρα εγκατάστασης από χώρα transit
Μέχρι και 100.000 πρόσφυγες - μετανάστες θα μπορούσαν να εγκλωβιστούν τελικά στη χώρα
Την εκτίμηση ότι για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια η Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί από χώρα transit σε χώρα εγκατάστασης αρκετών προσφύγων λόγω της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ο Γιάννης Μουζάλας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο σταθμός ΣΚΑΪ, ο κ. Μουζάλας, κατά τη συνάντηση που είχε με το μεσημέρι της Τετάρτης με δημάρχους και περιφερειάρχες, για το θέμα του προσφυγικού, μιλώντας με δημοσιογράφους, χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί «οξεία» και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί, τελικά, να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, αφού τηρεί τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και τις προβλέψεις τους.
«Δεν είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Σε λίγο διάστημα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν να πάνε στις χώρες που θέλουν» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα τα σύνορα στην Ειδομένη δεν θα ξανανοίξουν σύντομα, υπολογίζοντας, κεκλεισμένων των θυρών, ότι στην χώρα θα εγκλωβιστούν περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός γνωστοποίησε επίσης πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός φιλοξενίας των μεταναστών, περιλαμβάνει δημιουργία hot spot ακόμη και στην Ήπειρο.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews, ο κ. Μουζάλας κάλεσε τους περιφερειάρχες και γενικότερα τις αυτοδιοικητικές αρχές να επιδείξουν ψυχραιμία υποστηρίζοντας ότι το προσφυγικό είναι ένα έκτακτο γεγονός που θέλει χρόνο για να διευθετηθεί αλλά είναι διαχειρίσιμο.

Σε διευκρινίσεις, σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών:

Σχετικά με την παρανόηση, ηθελημένη ή όχι, των λόγων του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, θέλουμε να αποσαφηνίσουμε τα εξής:
Ο υπουργός, κατά τη συνεδρίαση, επισήμανε ότι πλέον θα πρέπει να κινηθούμε θεωρώντας το πέρασμα στην Ειδομένη κλειστό.
Ως εκ τούτου, από χώρα διέλευσης μπαίνουμε σε μια ενδιάμεση φάση κατά την οποία πρόσφυγες θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι να ενεργοποιηθεί δυναμικά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης.
Όπως επισήμανε ο υπουργός, σε πρώτο χρόνο όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα μεταβούν σε προσωρινές δομές που ήδη δημιουργούνται και σε δεύτερο χρόνο θα εξετάσουμε σε ποιους χώρους θα μεταβούν αυτοί που θα παραμείνουν περισσότερο στη χώρα για μετεγκατάσταση στην Ευρώπη, όπως ορίζεται από την ΕΕ, και σε ποιους κλειστούς χώρους θα μεταβούν όσοι επαναπροωθηθούν.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης