Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μπαράζ ερωτήσεων από Έλληνες ευρωβουλευτές για τη στάση χωρών της ΕΕ και της Κομισιόν στο προσφυγικό

Μπαράζ ερωτήσεων από Έλληνες ευρωβουλευτές για τη στάση χωρών της ΕΕ και της Κομισιόν στο προσφυγικό
 Έθεσαν ζήτημα λήψης μέτρων απέναντι σε όσες χώρες δεν εφαρμόζουν το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο
Σε σειρά παρεμβάσεων για τη μη τήρηση των συμφωνιών από χώρες - μέλη της ΕΕ ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού προχώρησαν Έλληνες ευρωβουλευτές.
Με ερωτήσεις τους στην Ολομέλεια έθεσαν τα ζητήματα της παρελκυστικής τακτικής της Άγκυρας στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών, της ξαφνικής αύξησης της προσφυγικής ροής προς το Καστελόριζο, των παραβιάσεων των ευρωπαϊκών συνθηκών από κράτη - μέλη της ΕΕ που υψώνουν τείχη αντί να επιδεικνύουν αλληλεγγύη.
Επίσης έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ν'αντιμετωπίσει ντην κατάσταση και το ταχέως επιδεινούμενο πρόβλημα στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η Ελλάδα.
«Η ξαφνική αύξηση προσφυγικών ροών προς το Καστελόριζο δεν δικαιολογείται, με ποιον τρόπο θα πιέσει η Κομισιόν την τουρκική κυβέρνηση για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών;» ρώτησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης με επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια, κατηγόρησε την Αυστρία ευθέως «για παραβίαση της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, αντί να στοχοποιεί την Ελλάδα».
Ο κ. Χρυσόγονος επεσήμανε ιδιαίτερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,τα στοιχεία της νέας έκθεσης της Europol βάσει των οποίων υπάρχουν σαφείς ενδείξεις διαφθοράς αξιωματούχων στην Τουρκία αλλά και αναφορές στις ιδιαίτερα επικερδείς δραστηριότητες των δουλεμπόρων.
Τόνισε, δε, «την πιθανή πολιτική κάλυψη που παρέχεται καθώς και την ανάγκη να υποχρεωθεί η τουρκική κυβέρνηση να τηρήσει όσα συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου κάλεσε την Κομισιόν να απαντήσει για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει απέναντι σε χώρες οι οποίες δεν σέβονται το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο και τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη για τους πρόσφυγες.
Ζήτησε επίσης από την Κομισιόν να πάρει θέση σχετικά με το γεγονός ότι έχει επιδείξει έντονο ζήλο για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, αλλά περί άλλων τυρβάζει όταν το θέμα δεν είναι οικονομικής φύσεως.
Από την ΝΔ, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη ζήτησε να ενεργοποιηθεί μηχανισμός κυρώσεων για τα κράτη - μέλη της ΕΕ που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους στο προσφυγικό.
Στην παρέμβασή της, ενώπιον του αντιπροέδρου της Κομισιόν Vladis Dombrovskis ζήτησε «περικοπή κονδυλίων από τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα διαρθρωτικά ταμεία για κράτη-μέλη που αρνούνται να πάρουν πρόσφυγες στο έδαφός τους, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία».
Η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε και «στα εκτός διεθνούς νομιμότητας προσκόμματα που βάζει η Τουρκία ως προς την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό και κάλεσε την Ε.Ε. να ζητήσει από τη Συμμαχία να αναλάβει δράση τηρώντας τα συμφωνηθέντα χωρίς καμία κωλυσιεργία».
Ερώτηση στην Επιτροπή και παρέμβαση στην ολομέλεια του ΕΚ έκανε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη για την ανάγκη άσκησης ισχυρών πολιτικών πιέσεων προς την Τουρκία για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας, αλλά και προς τα κράτη μέλη για την ολοκλήρωση του μέτρου της μετεγκατάστασης προσφύγων.
Η κ. Βόζενμπεργκ - Βρυωνίδη ρώτησε επίσης για το σχέδιο και τους κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στηλιτεύοντας την παρελκυστική πολιτική της Τουρκίας στον τομέα αυτό.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε το ερώτημα γραπτώς κατά «πόσο είναι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, χωρίς την Ελλάδα, που διοργάνωσε η Αυστρία και είχε ως θέμα την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».
Παρέπεμψε δε στην απόφαση της Κομισιόν στις 15 Φεβρουαρίου, για επιπλέον χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων ευρώ προς την πΓΔΜ για να καλύψει τα έξοδα παραμονής στη χώρα των αστυνομικών που έχουν σταλεί από Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών με τα Σκόπια.
Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στην Κομισιόν ρώτησε «εάν είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού των μονομερών κινήσεων από Κράτη Μέλη σχετικά με την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων στα Σκόπια.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης